UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2017-01-29 21:33

Ellenállhatatlan Ádó

Liu Shaoang történelmet írt a rövid pályás gyorskorcsolyázók Innsbruckban megrendezett junior-világbajnokságának utolsó napján. Ő lett ugyanis a korosztályos vb-históriában az első, aki az összes távon győzni tudott. Ádó az 1000 méter megnyerésével tette fel a pontot az i-re, majd a tét nélküli 1500 méteres szuperdöntőben a második helyen végzett.

Majer Dániel Liu Shaoang, becenevén Ádó világklasszis produkciójáról marad emlékezetes a 2017-es junior rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokság. Az utolsó korosztályos vb-jén induló magyar fiú előbb 1500 és 500 méteren nyert aranyat, majd a zárónapon 1000 méteren is első lett, bebiztosítva ezzel az összetett elsőséget.
Liu Shaoang nem kérdezett, mindnt megnyert Innsbruckban Fotó: Sallak György/MOKSZ
Liu Shaoang nem kérdezett, mindnt megnyert Innsbruckban Fotó: Sallak György/MOKSZ
Liu Shaoang tavaly kissé csalódottan távozott a szófiai junior-világbajnokságról, mert lecsúszott az összetett dobogóról, s 500 méteren az elődöntőben korcsolyázott világcsúcsa ellenére is csak az ezüstérmet tudta megszerezni. A Torinóban rendezett januári felnőtt Európa-bajnokság után azt mondta: nagyot kellene hibáznia ahhoz, hogy az idén ne jöjjön össze a pódium az összetettben. Az innsbrucki viadalon aztán nemcsak hibátlanul korcsolyázott, de egyenesen történelmet írt. Az összes táv megnyerése a junior rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokságok 15 éve íródó történetében még soha senkinek sem sikerült. Szombaton az 500 és az 1500 métert is hibátlan teljesítménnyel nyerte meg, minden futamából elsőként jutott tovább. Nem volt ez másképp a vasárnapi 1000 méter során sem. Bánhidi Ákos, Ádó edzője a szombati nap után mondhatni várta versenyzőjétől az újabb aranyat. „Az eddigi két nap tapasztalatai alapján igencsak meglepett volna, ha nagy formahanyatlás következik be nála. Nagyon erősen uralta az ezer métert, kétség sem férhetett a győzelméhez, megszorítani sem tudták. Ráadásul ebben a szezonban ez a kulcstávja, Világ Kupát is ezen nyert. Rettenetesen örülünk a sikerének.” A magyar fiúnak ráadásul bónuszverseny is dukált, az eredmények alakulása miatt összetett elsősége ugyanis már az 1000 méter döntője után biztossá vált. „Az ezerötszázas szuperdöntőben úgy ment fel a jégre, hogy akár a fején is táncolhat, akkor is világbajnok. Végül úgy lett második, hogy a koreai ellenfele világcsúcsot korcsolyázott előtte. Meggyőződésem, hogy ha múlik rajta bármi is, ezt a távot is behúzza, de az az igazság, hogy rengeteg energiát kivesz az emberből így végigdarálni három napot.” Mivel utolsó éves juniorként már a felnőttek között is a favoritok közt tartják számon, az egész világbajnokság alatt érezni lehetett rajta, hogy profin megbirkózik a lélektani nyomással. „Hálás dolog a rengeteg befektetett munka eredményként kiemelkedni a mezőnyből, ő pedig ezt a maga szerény és kedves módján rendkívül jól kezelte, és nagyon-nagyon élvezte” – vélekedett Bánhidi.
Ádó a dobogó tetején Fotó: Sallak György/MOKSZ
Ádó a dobogó tetején Fotó: Sallak György/MOKSZ
Noha Liu Shaoang ellopta a show-t Innsbruckban, nem szabad elfeledkeznünk a többi magyarról sem. Jászapáti Petra szombati junior világcsúcsa és bronzérme után vasárnap 1000 méteren és az 1500-as szuperdöntőben egyaránt a hatodik helyen zárt, s az összetettben is e pozícióban fejezte be a versenyt, minden idők legjobb magyar produkcióját nyújtva női egyéniben. „Úgy éreztem, hogy Petra az utolsó napra idegileg és fizikálisan is elfáradt. Mondjuk volt mitől, rengeteget korcsolyázott ő is, megfogta a sorozatterhelés, de ennek ellenére kiválóan teljesített. Minden világversenyről jöjjünk haza egy bronzéremmel és egy világcsúccsal, és akkor nem lesz okunk panaszra.” A magyar csapat többi tagja közül Sziklási András a 21., Tiborcz Dániel a 65. helyen zárta az 1000 métert, míg a lányoknál Bácskai Sára Luca 12., Sziliczei-Német Rebeka 34. lett. Legtöbbjüktől azonban még nem is a kiugró eredményeket várta a szövetség, sokkal inkább a tapasztalatszerzés volt a céljuk, amire Liu Shaoang és Jászapáti Petra remeklése közepette zavartalanul koncentrálhattak. „Nem szabad elfelejteni, hogy a juniorok között még a biológiai érettség is meghatározó. Hiába ügyes valaki, sokszor egy hozzá hasonló tudású versenyző pusztán amiatt meg tudja verni, hogy genetikailag fejlettebb. A mieink közül Sziklási Andris, akárcsak Sziliczei Rebeka, remek futamokat produkált az egyéni versenyben, egyedül Bácskai Sárának jelent csalódást ez a junior-vb, őt egészségügyi problémák hátráltatták.” Az utolsó napon az egyéni küzdelmek mellett a váltók döntőit is megrendezték, amelyek közül a fiúk mezőnyében nem volt magyar érdekeltség. A lányok a B döntőben szerepeltek. A Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka, Túri Anna alkotta négyes a negyedik, összesítésben a nyolcadik helyen zárt. A junior világbajnokság részletes eredményeit ITT érheti el.