UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2017-01-30 18:38

Micsoda adu Ádó!

A vb kezdetétől kissé fáradtnak érezte magát Liu Shaoang, és nem gondolja, hogy kihozta volna magából a száz százalékot – no, így nyert négy aranyérmet és futott két világcsúcsot az MTK Budapest rövid pályás gyorskorcsolyázója az innsbrucki junior-világbajnokságon.

reb „A vébé előtt kínai edzőnk, Lina azt mondta, ha nem sikerül jól, akkor se bánkódjunk, mert nem ez a legfontosabb versenyzünk” – idézi fel a 18 éves Liu Shaoang, milyen útravalóval indította el őt és társait trénere Ausztriába, ahol péntektől vasárnapig a rövid pályás gyorskorcsolyázók junior-világbajnokságát tartották.
liu_shaoan_moksz
liu_shaoan_moksz
Csalódottságra végül semmi ok nem akadt: magához képest mindenki jól szerepelt, talán csak az egészségügyi problémákkal küzdő Bácskai Sára Luca lehet elégedetlen. Jászapáti Petra junior-világcsúcsot futott 500 m-en, 1500 m-en pedig bronzérmet szerzett. A hosszú hétvége azonban minden kétséget kizáróan Liu Shaoangról – vagy ahogyan a sportági berkekben ismerik –, Ádóról szólt. Az MTK Budapest fiatalja szombaton 1500 és 500 m-en, majd vasárnap 1000 m-en győzött, övé lett az összetett aranyérme. A 1500 m-es szuperdöntőt leszámítva (amelyben érmet nem, csak pontokat osztanak) lett csupán második. „A torinói felnőtt Európa-bajnokságot követően keveset pihentem, igaz, a kicsikkel, azaz a juniorokkal Innsbruckban töltött egy hét alatt az edzés nem volt annyira kemény, mintha a felnőttekkel készültem volna együtt – mondja Liu Shaoang. – Mégis, már a vébé első futamaitól fáradt volt a lábam, akadtak nehéz versenyszámok. Az ötszáz méteres távot például bizonytalanabbnak éreztem, hiszen az ezerötszázzal egy napon futottuk.” Ádó szerint fizikailag és mentálisan egyaránt megterhelő volt a viadal, amelyen úgy nyert meg minden aranyérmet, hogy saját bevallása szerint nem száz százalékot nyújtott.
liushaoang500_03
liushaoang500_03
„Ha kevésbé vagyok fáradt, talán mehetett volna még jobban, de persze ez a négy aranyérem a legszebb álmaimat is felülmúlta. Örülök annak, hogy sikerült szépen megoldanom azokat a futamokat is, amelyekben akár két koreai ellen versenyeztem. Úgy érzem, a tapasztalat is segített. Jóval több felnőttversenyen indulok, mint az ellenfeleim, talán a rutin miatt is emelkedtem ki közülük. Abszolút pozitív érzésekkel zártam a vébét és persze az utánpótlás éveimet is, hiszen a versennyel kiöregedtem a juniorkorosztályból.” Bár Ádó meglehetősen higgadtan nyugtázta őrületesen jó teljesítményét, hangjában érezhető büszkeséggel hívta fel a figyelmet arra, hogy egyrészt az elmúlt 15 évben még nem akadt olyan versenyző, aki minden aranyérmet begyűjtött volna a junior vb-n; másrészt, tudtával nem avattak még európai összetett győztest, hiszen jellemzően a koreaiak vagy a kínaiak viszik a prímet. Ünnepelni vagy a sikereken ülni azonban nincs idő, hiszen a társaság Bánhidi Ákos válogatott edző vezetésével (szó szerint, ő irányította a kisbuszt) átutazott Drezdába, a következő felnőtt Világ Kupa-verseny helyszínére. Liu Shaoang vezeti a rangsort 1000 m-en, és jó teljesítménnyel gyarapítaná a pontokat, hiszen a legközelebbi VK-viadalt a rotterdami vb-re készülve kihagyja.