UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-02-01 18:39

Felfelé, fiatalok!

A legfontosabb feladatának azt tartja a kajak-kenu újdonsült utánpótlás-kapitánya, Dónusz Éva, hogy a korosztályos legjobbakat sikerüljön minél hatékonyabban beépíteni a felnőttválogatottba.

reb „Szerettem volna néhány mondatot mondani, csak a meghatottságtól nem jutottam szóhoz” – emlékezik vissza Dónusz Éva arra a nagyjából két héttel ezelőtti pillanatra, amikor a szövetség elnöksége arról döntött: Barcelona aranynégyesének egyik tagja lesz Hüttner Csaba utódja a kajak-kenu utánpótlás-kapitányi posztján. Pedig Dónusz első körben nem is adta be a pályázatát, mondván, az előd folytatja a munkát, és mivel jól teszi a dolgát, nincs értelme a poszt felé kacsingatni.
donusz_eva
donusz_eva
Csakhogy Hüttner felnőttkapitány lett, jött a második pályázati kör, és nyert Dónusz, aki a sportág első női kapitányává vált. A szakember egyébként nem tulajdonít különösebb jelentőséget ennek: neki a feladat a fontos, nem a női státus, igyekszik minél jobban végezni a munkát. „Korábban dolgoztam a serdülők kapitányaként. Nyilván annak a korosztálynak nem rendeznek olyan jelentős nemzetközi viadalokat, mint az ifjúságiaknak és az U23-asoknak, igaz, az évek alatt az Olimpiai Reménységek Versenye jelentős eseménnyé nőtte ki magát. Azt gondolom, akkor kicsiben azt végeztem, amit most fogok: edzőtáborokat kellett szervezni, éves programokat összeállítani. Most persze nagyobb létszám és fontosabb viadalok várnak ránk, különösen kétezer-tizenhétben, amikor Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is indulnak a kajak-kenusok.” Dónusz az elmúlt években is figyelemmel követte a versenyzőket, az edzőket pedig nagyrészt ismeri. Ugyanakkor fontos feladatának tartja, hogy minél jobban képbe kerüljön a műhelyekben zajló munkában, és mindent tudjon a fiatalokról. Egy-egy csapathajó kijelölésekor a válogatók objektív eredményei mellett ugyanis minden apróságnak jelentősége lehet. Nehéz eldönteni, hálás vagy hálátlan feladat Hüttner Csaba után átvenni a posztot, akinek a vezetésével az elmúlt években túlzás nélkül: csúcsra járt az utánpótlás. „Nem tudom, hogy az eredményességet lehet-e fokozni, az is óriási kihívás lesz, hogy szinten tartsuk. Fontos, hogy a menedzselési szempontok érvényesüljenek, és minél több U23-as korú versenyző kerüljön át a felnőttek közé. Persze, nem azt várjuk tőlük, hogy egyből megverjék a legjobbakat: ismerjék meg a felnőttmezőnyt, lássák az útjukat, hogy hová lehet és kell fejlődniük.” Szombaton fél tíztől hosszabb interjút láthatnak Dónusz Évával a honlapunk által készített, az M4 Sporton látható, Jövünk című utánpótlás-magazinban.