UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-02-02 17:30

Pofonok a darálóban

Nagyon büszke arra a 16 éves Vajda Huba, hogy 2016 legjobb serdülőkorú kézilabdázójának választották. A Balatonfüred beállója már nagyon várja a nyarat, hiszen szülővárosában, Győrben rendezik meg az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált.

reb Ki tudja, mire vitte volna Vajda Huba, ha tízéves korában nem dönt úgy, hogy – bár a szülei nem lelkesedtek a váltásért – a kenu helyett inkább a kézilabdával foglalkozik. A győri kajak-kenu sikereit ismerve egy lehetne a sok eredményes „lapátforgató” közül, ám hiába ismerkedett meg már hatévesen a vízen űzött sportággal, nem érezte otthon magát.
vajda_huba_fured01
vajda_huba_fured01
„Nagydarab voltam, ezért az általános iskolában javasolták, hogy kezdjek kézilabdázni – idézi fel a kezdeteket Vajda. – Igazából azonnal megfogott a sportág. Nehéz is megfogalmazni, pontosan mi, de az tetszett, hogy az iskolás barátaimmal játszom. Az évek alatt szép lassan egyre több versenyre jutottunk el, országos döntőkre, és azt éreztem, hogy mindenképpen kézilabdáznia akarok.” Bő egy éve, 2015 elején felfigyeltek rá, amikor a serdülőválogatott keretét állították össze, s azóta nem is kérdés, rendre szerepet kap Vágó Attila szövetségi edző csapatában. Ezzel párhuzamosan a Balaton-parton is kiszemelték a beállót: a Nemzeti Kézilabda Akadémia és a Balatonfüred is a soraiban akarta tudni. Mivel Füred közelebb van Győrhöz, a család arra jutott, oda igazoljon a fiú. „Az alapozáskor megtaláltam a társaságomat, minden rendben ment, a nehézségek akkor jöttek, amikor elkezdődött az iskola. A Lóczy gimnázium erős, fontos a tanulás is, ráadásul a meccsek miatt hétvégén is ritkán jutottam haza. Magamnak kellett vásárolni, mosni... Szükség volt fél évre, amíg megszoktam az új helyzetet. Utána viszont minden kialakult, mindent megismertem, a második évemben pedig végleg összeállt a kép Füreden.”
vajda_huba_balatonfured
vajda_huba_balatonfured
A játék is jól ment (stabil tagja volt az ősszel egyaránt hibátlan serdülő- és ifjúsági csapatnak), nem véletlen, hogy a szövetség 2016 legjobb fiú-serdülőjátékosának választotta: „Nagyon feldobott a díj, éreztem, hogy motivációt ad. Szeretnék még jobb lenni, erősödni”. Az elkövetkező fél évben minden korábbinál elszántabban edz, hiszen júliusban éppen a szülővárosában, Győrben rendezik meg az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. „Amikor rá gondolok, egyszerűen beleborzongok, hogy duplán hazai pályán szerepelhetek. Mindent meg akarok tenni azért, hogy játszhassak, és jó eredményt érjünk el.” A küzdeni tudás egyébként is a sajátja, hiszen a beálló poszton, a darálóban bőven jut neki a pofonokból. Vajda Huba azonban élvezi, hogy az ellenfelekkel gyűrik egymást, szeret helyet csinálni az átlövőnek vagy magának. Az elkövetkező éveket Balatonfüreden képzeli el, bár a jövő évi érettségi még alakíthatja a terveket. „A szüleim vallják, hogy két lábon kell állni, ezért mindenképpen szeretnék egyetemre jelentkezni. Én is fontosnak tartom a tanulást, de elsősorban kézilabdázni akarok.”