UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-02-04 21:08

Fiatal elsők

Meglepetések is születtek a Budapesten zajló kadet tőr- és kard-, illetve a juniorpárbajtőr országos bajnokságon: Szemes Gergő (kadet tőr) és Muhari Eszter (junior párbajtőr) is nála jóval idősebbek között győzött.

reb Drámákat és meglepetéseket egyaránt hozott a két korosztálynak és három fegyvernemnek a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezett országos vívóbajnoksága. Kevéssel a tavaszi Európa- és világbajnokság előtt az utazó helyekért küzdöttek a fiatalok.
„A hat számban öt klub győzött, egyedül a BVSC tudott duplázni. Két vidéki egyesület is bajnoki címmel távozott, a kunszentmiklósi Szemes Gergő sikere kiemelendő, hiszen a klub még sosem nyert országos bajnokságot a kadetek között” – villantott fel a nap érdekességeiből néhányat Szetey András, a vívószövetség kommunikációs igazgatója. Szemes sikere más szempontból is különleges: a kadet tőrözők között győztes versenyző alig 14 éves, így nyert az akár 17 éves vívók alkotta mezőnyben. Kevésbé számít meglepetésnek Muhari Eszter elsősége a junior párbajtőrözők között, hiszen már többször megmutatta tudását, de jegyezzük meg: 2002-es születésűként állt hely az akár húszéves versenyzők ellen. A kadet leánytőrözők között a döntőben a Hanzl Lilla Zsófiát legyőző Hajas Nóra (Törekvés) nyert, míg a kadet kardozóknál Urbán Tamás (BVSC) és Nagy Valentina (BVSC) diadalmaskodott. A már említett másik vidéki bajnoki cím az OMS-Tata ifjúsági olimpiai bajnok képviselőjéhez, Esztergályos Patrikhoz került. Szetey felhívta a figyelmet arra, hogy három éremesélyes versenyző kihagyta az ob-t: Siklósi Gergely (junior párbajtőr), Pöltz Anna (kadet tőr) és Pusztai Liza (kadet kard) nem fogott fegyvert, de a két leány várhatóan a vasárnapi csapatversenyben pástra lép. A három fiatal hiányzása természetesen egyikük világverseny-részvételét sem fenyegeti. A kadet-vezetőedzőknek egyébként hétfőig kell javaslatot tenni az Eb-re és vb-re utazó csapat összetételére, s várhatóan a kadetrangsor lesz a mérvadó. Vasárnap csapatversenyeket tartanak az egyéni küzdelmeken túljutott számokban a Gerevich-sportcsarnokban. Az összes eredményt innen éri el.