UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-02-04 17:03

Gibraltári mérleg

Három magyar utánpótláskorú versenyző ült asztalhoz a hagyományos girbaltári sakkfesztivál mestertornáján. Közülük Gledura Benjámin szerepelt a legjobban, de Kántor Gergely és Kozák Ádám sem térhetett haza elégedetlenül.

L. G. Negyedszer zárult a japán Hikaru Makamura sikerével a Gibraltáron megrendezett hagyományos sakkfesztivál mestertornája, melyen nyolc magyar versenyző is asztalhoz ült. Közülük hárman – Gledura Benjámin (17), Kántor Gergely (17) és Kozák Ádám (14) – még utánpótláskorúak, így az ő teljesítményüket vesszük górcső alá.
Gledura_Topalov
Gledura_Topalov
A legjobban – ahogy az várható volt – Gledura Benjámin szerepelt, aki a rangsorban a 36. helyet foglalta el, végül pedig a 37. helyen végzett. Az utolsó fordulóban igazi világsztár, a korábbi világbajnok – az aktuális világranglistán tizenkilencedik – bolgár Veszelin Topalov ellen játszott, és veszített világossal. A 2005-ben Sakk Oscar-díjjal kitüntetett klasszis szláv védelmű partiban kényszerítette megadásra legfiatalabb nagymesterünket. Benji így hat győzelemmel, egy remivel és három vereséggel, összesen 6,5 ponttal zárt. Négyes nyerősorozata mindenképpen elismerést érdemel, a párosítással ezúttal nem volt szerencséje. Az Élő-pontszáma minimálisan változott, 0,7 pontot veszített. Kántor Gergelyt előzetesen a 82. helyre rangsorolták, végül pedig jóval előbb, az 56. pozícióban fejezte be a versenyt. Mérlege öt győzelem, két döntetlen és három vereség, 6 pontot gyűjtött. Az Élő-pontszáma kedvezően változott, Gibraltáron 9 pontot nyert, amivel újabb lépést tett a 2500-as határ átlépése felé. A 112.-ként rangsorolt Kozák Ádám a 114. helyen zárt, a legfiatalabb magyar versenyzőnek rendkívül kemény ellenfelek jutottak. Sokáig így is veretlenül haladt, először a nyolcadik fordulóban kényszerítették megadásra. Végül két győzelem, hat remi és két vereség szerepelt a neve mellett, 5 ponttal zárt. Ő is gyarapította Élő-pontszámát, méghozzá jelentősen: 18,6 ponttal tért haza Gibraltárból.