UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-02-06 17:04

„Őrült nagy tett”

A wimbledoni párosbajnok teniszező, Taróczy Balázs és a korábbi Davis-kupajátékos, Markovits László nagyszerű, a jövőre nézve rendkívül ígéretes győzelemnek minősíti Piros Zsombor juniorsikerét az Australian Openen.

reb Bő egy hét telt el azóta, hogy a 17 éves Piros Zombor történelmet írt Melbourne-ben. A most már a junior-világranglista ötödik helyén álló játékos szinte az ismeretlenség homályából lépett elő, még inkább: robbant a köztudatba, és 15. kiemeltként megnyerte az Australian Open juniorversenyét. Csakhogy miként arra az elmúlt években számos példát láttunk, a korosztályos diadal önmagában nem jelent garanciát arra, hogy a sokra hivatott tinédzser valóban azt a pályaívet futja be a felnőttek között, amilyet egy-egy junior Grand Slam-győzelem alapján vizionálnak neki. Szakembereket kérdeztünk, hogy szerintük Piros meddig juthat.
piros_zsombor_zador_peter
piros_zsombor_zador_peter
„Függetlenül attól, hogy a junior- és a felnőttkorosztály között valóban jelentős a sebességbeli különbség, Zsombor komoly sikert aratott, ráadásul nem is váratlanul, hiszen évek óta a korosztálya elitjéhez tartozik” – mondta Markovits László, korábbi profiteniszező, Davis-kupajátékos, a Vasas elnöke. A szavaira rímelnek a párosban wimbledoni bajnok Taróczy Balázs gondolatai: „Őrült nagy tettnek tartom, hogy megnyerte a melbourne-i versenyt. Szinte esélytelenként győzött, márpedig Grand Slam-trófeát szerezni bármilyen korosztályban vagy kategóriában különleges teljesítmény. Felhívta magára a szakemberek meg a szponzorok figyelmét, s már most eldőlt, hogy jövőre szabad kártyával indulhat a felnőttek között az Australian Openen.” Markovits nem ismeri közelről Piros Zsombort, ám meglátása szerint a jelleme és a gondolkodásmódja alkalmas lehet arra, hogy messzire jusson: „Hadd osszam meg a személyes élményemet róla: tavaly az U18-as csapat Európa-bajnokság hazai selejtezőjében láttam először játszani. Éppen három-nullás vesztésre állt, de feltűnő volt, hogy nem panaszkodott, nem hisztizett, hanem csendben, határozottan tette a dolgát, és végül sikerült fordítania. Technikailag és mentálisan minden adottsága megvan, hogy a legjobbak közé jusson. Fizikálisan lehet és kell is erősödnie, de a kevésbé gladiátoros alkat szerintem nem lesz hátrány. Jó példa Goffin, Ferrer vagy akár Federer is.” Taróczy Piros nyilatkozatait figyelve biztos abban, hogy a fiúval nem szalad majd el a ló, a hirtelen jött siker nem változtat annyit a személyiségén, hogy az a pályafutását negatívan befolyásolja. Ismert a példa, hogy a fiúmezőnyben egyedüli magyarként junior Grand Slam-elsőséget szerző Fucsovics Márton nehezen dolgozta fel a 2010-es wimbledoni diadalt. Utólag maga is beszélt arról, hogy hosszú ideig a szórakozás nagyobb teret kapott az életében, mint a tenisz. Markovits nem félti Pirost hasonló „vakvágánytól”, ráadásul hozzá kell tenni: Fucsovics azóta érettebb lett, Sávolt Attila vezetésével profi módon dolgozik, jelenleg is a Davis-kupacsapatot erősíti Pozsonyban (ahol egyébként Zsombor – nem nevezett kerettagként – a pályára lépők edzését segítette). Úgy látja, Piros dolgát nagyban segíti, hogy Magyarország számos felnőttviadalt rendez; a hazai szereplés lehetősége kevésszer adódott meg Fucsovicsnak. A jövőről eltér a két szakember véleménye. Markovits szerint Pirosnak érdemes minél többet külföldön készülnie, míg Taróczy úgy látja, az eddigi sikereit is itthon érte el, így akár idehaza gyakorolva is előreléphet. Abban azonban egyetértenek, hogy a fokozatosságot szem előtt tartva kell felépíteni a felkészülést és a versenyeztetést, hiszen nehéz betörni a bivalyerős férfielitbe. „Nagyszerű versenyzőalkat, akit feldob a tét, nehéz helyzetben is mer kockáztatni. Óvatosan kell jósolgatni, de minden adott ahhoz, hogy a legjobbak közé kerüljön” – zárta gondolatait Taróczy.