UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-02-12 20:42

Két bravúrral ezüstérem

Kétszer is erősebbnek vélt ellenfelet győzött le a női junior-kardcsapat a segovai Világ Kupa-viadalon, a döntőben azonban nem bírt a toronymagas esélyes oroszokkal. A fiúk Dourdanban a tizedik helyen végeztek.

UP-info Két éremmel zárták a női junior kardozók az évad utolsó korosztályos Világ Kupa-versenyét. A spanyolországi Segoviában Záhonyi Petra egyéniben szerzett bronzérme után a Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Záhonyi Petra alkotta csapat ezüstérmes lett.
Az ezüstérmes női junior kardcsapat (balról): Pusztai Liza, Záhonyi Petra, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina Forrás: hunfencing.hu
Az ezüstérmes női junior kardcsapat (balról): Pusztai Liza, Záhonyi Petra, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina Forrás: hunfencing.hu
A két juniorral és két elsőéves kadettel felálló együttes a tízcsapatos versenyt Olaszország ellen kezdte a nyolc között. A kiemelést tekintve az itáliaiak számítottak esélyesnek, de azzal, hogy Bérczy plusz hattal, Záhonyi pedig plusz hárommal végzett, még az is belefért, hogy Pusztai ezúttal gyengébb statisztikát mutathatott fel. A lányok 45-38-ra nyertek, és a négy között az Egyesült Államok második helyen rangsorolt csapata ellen vívhattak. Az amerikaiak ellen „megérkezett” Pusztai is, aki plusz tízzel hozta le a meccset, s miután két társa is pozitív mérleggel zárt, nem lehetett kétség a győztes kiléte: a magyar csapat 45-31-re diadalmaskodott. A döntőben az abszolút esélyes, világranglista-vezető oroszokat kellett volna felülmúlni, de míg az előbbi mérkőzéseken mindenkinek kijött a lépés, most senkinek sem, az pedig nagyarányú, 45-18-as vereséget eredményezett. Miután a papírforma szerint a lányoknak a nyolc között kellett volna búcsúzniuk, az ezüstérem egészen kiemelkedő eredmény, különösen a márciusi junior Európa-bajnokság előtt. A franciaországi Dourdanban a fiú kardcsapatnak már a nyolcaddöntőben pástra kellett lépnie, a vérmesebb reményei viszont már ott el is szálltak, mivel a Galgóczy Tamás, Morvai Ákos, Nagy Martin, Szlama Vilmos alkotta négyes nem tudott meglepetést szerezni az amerikaiak ellen. Miután a nyolc közé jutásért 45-33-ra kikaptak, a 9-12. helyért vívott mérkőzésen még legyőzték 45-35-re Kazahsztánt, de a kilencedik helyet nem sikerült megszerezni, a briteké lett 45-40-es győzelmükkel. A VK-viadalt a fiúk mezőnyében is az oroszok nyerték. A junior Világ Kupa-szezont jövő héten a párbajtőrözők zárják Udinében. A kardcsapatok eredményei ITT és ITT megtekinthetők.