UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-02-13 21:03

Uruöröm Dél-Amerikában

Uruguay, Ecuador, Venezuela és Argentína képviseli Dél-Amerikát a 2017-es U20-as világbajnokságon májusban a Koreai Köztársaságban. A négyes a korosztály válogatottjainak a dél-amerikai bajnokságán harcolta ki a részvételt, az ötszörös világbajnok Brazília csupán ötödik lett, így 2013 után ismét lemarad a tornáról.

Majer Dániel Hatos döntőben küzdöttek meg Dél-Amerika legjobb U20-as válogatottai a májusi korosztályos világbajnokságon való részvételért. Egyikük magabiztos fölénnyel már idő előtt kvalifikált, hárman azonban az utolsó pillanatig izgulhattak.
Az uruguayi fiatalok öröme Forrás: fifa.com
Az uruguayi fiatalok öröme Forrás: fifa.com
A négyből az első jegyet Uruguay foglalta le magának, miután a záró szakaszban megrendezett finálét négy győzelemmel és egy vereséggel zárta Ecuadorban. Az argentinok ellen aratott 3-0-s győzelemmel kezdtek. Azt követően az utolsó percben szerzett góllal a brazilokat is felülmúlták, a kolumbiaiakat pedig szintén 3-0-ra verték. A Venezuela elleni vereség – mondhatni – már belefért, de hogy jó szájízzel térhessenek haza, az utolsó játéknapon 2-1-re verték a házigazda Ecuadort. A maradék három hely sorsa egytől egyig drámai körülmények között, az utolsó fordulóban dőlt el. Argentína az utolsó előtti mérkőzésén mindössze pillanatokra volt attól, hogy kikerüljön a pikszisből és elveszítse kijutási esélyeit, amikor jött Lautaro Martinez, és a 94. percben egyenlített a brazilok ellen, életben tartva a reményt. Másnap szintén ő volt az, akinek a góljaival az argentinok 2-0-ra legyőzték Venezuelát, örömük azonban csak annak köszönhetően válhatott teljessé, hogy Brazília mindössze gólnélküli döntetlenre volt képes Kolumbia ellen.
Lautaro Martinez (labdával) volt az argentinok megmentője Forrás: fifa.com
Lautaro Martinez (labdával) volt az argentinok megmentője Forrás: fifa.com
Az argentinoktól elszenvedett veresége ellenére Venezuela is kijutást ünnepelhetett, mindössze másodszor a története során. Ők is könnyen bajba kerülhettek volna, ha az argentinok képesek javítani a gólkülönbségükön, ám ezúttal szívességet tettek. Uruguayt és Kolumbiát ezzel együtt természetesen le kellett győznie a venezuelaiaknak, akik először (és eddig utoljára) 2009-ben szerepeltek az U20-as világbajnokságon, akkor a legjobb tizenhatig jutottak. Ahogy az ecuadoriak is 2011-ben, az eddigi utolsó látogatásuk alkalmával. Ők sem mondhatók stabil résztvevőknek, 2001-ben Argentínában debütáltak, a mostani pedig a harmadik vébéjük lesz. Az utolsó napon az uruktól elszenvedett 3-0-s vereség már nem osztott, nem szorzott, Argentína és Kolumbia ugyanilyen arányú legyőzése már megváltotta nekik a repülőjegyet.
A brazilok Kolumbia ellen pecsételték meg a sorsukat Forrás: Getty Images
A brazilok Kolumbia ellen pecsételték meg a sorsukat Forrás: Getty Images
Ezzel tovább bővült a 2017-es U20-as világbajnokság mezőnye, a dél-amerikai együttesek csatlakoztak a tizenkét, már kvalifikált csapathoz. Az észak- és közép-amerikai, a karibi-zóna, valamint az afrikai selejtezők azonban még hátravannak, március 15-ére azonban teljessé válik a létszám, akkor tartják ugyanis a világbajnokság sorsolását. És, hogy mi történt a brazilokkal? Ezt valószínűleg csak ők tudják megmondani. Az viszont tény, hogy azok után, hogy korábban ötször megnyerték a tornát, legutóbb, 2015-ben pedig döntőt játszottak, fájó lesz a távolmaradásuk. A hatos döntőben az utolsó előtti, az ötödik helyen zártak. Az utolsó találkozójukon a három vereséggel és két döntetlennel utolsó kolumbiaiakat sem tudták legyőzni: vérszegény 0-0-t játszottak.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, DÉL-AMERIKAI SELEJTEZŐ HATOS DÖNTŐ 1. Uruguay 12 pont, 2. Ecuador 7 pont, 3. Venezuela 7 pont, 4. Argentína 7 pont, 5. Brazília 6 pont, 6. Kolumbia 2 pont