UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-02-14 09:00

Kovács Komlón

Két és fél év után búcsút mond Balatonboglárnak a 19 éves Kovács Márk, aki a Nemzeti Kézilabda Akadémiából a Sport36-Komló NB I-es felnőttcsapatába igazolt. A beálló a pályán és azon kívül is komoly terveket dédelget.

reb Nem volt váratlan a Komló decemberi érdeklődése Kovács Márk iránt. A Nemzeti Kézilabda Akadémia juniorválogatott beállóját már a nyáron megkereste a felnőtt-élvonalbeli klub azzal, hogy szeretné soraiban tudni.
kezilabda_kovacs_mark
kezilabda_kovacs_mark
„Akkor még úgy éreztem, hogy szükségem van egy év képzésre az akadémián, ezért abban maradtunk, hogy a következő évadtól váltok – mondja Kovács. – Csakhogy decemberben ismét hívtak, és úgy éreztem, nem bírok a hátsómon maradni, már most ott szeretnék játszani. Balatonboglári edzőm, Gyurka János marasztalt is, meg nem is. Ő is úgy látta, ahogyan én is, hogy év végéig még sokat fejlődhettem volna, közben azonban mindketten tudtuk: felnőttcsapatban  szerepelni még ennél is hasznosabb.” Noha Kovács hivatalosan egy hete csatlakozott a felnőtt NB I nyolcadik helyén álló alakulatához, egy hetet már Komlón töltött, próbajátékon vett részt. Bár szerződése hivatalosan június 30-ig, kölcsönadásról szól, meggyőzte Klivinger Bálint trénert – a felnőtt B válogatott másodedzőjét –, hogy inkább végleges igazolásnak tekintsék a váltást. „Tisztában vagyok azzal, hogy meg kell küzdenem a helyért, keveset játszom majd. A társak azonban kedvesen fogadtak, nagy tudású szakember keze alatt dolgozom, a hét végi bajnokin, a Balmazújváros elleni mérkőzésen pedig megtapasztalhattam, mennyire fantasztikus a közönség. Külön ki kell emelnem a szurkolókat, akik családias, mégis parázs hangulatot teremtettek, s velem, a teljesen újonnan érkezővel is szeretettel bántak, pedig még pályára sem léptem.” A hiányzó játékpercek érdekében Kovács kettős igazolással szerepel az idény hátralévő részében: amikor a Komló NB I-es meccse lehetővé teszi, a Szigetszentmiklós NB I B keleti csoportban szereplő felnőttcsapatát erősíti. A 250 km-es távolság azért sem akadály, mert a beálló a főváros környéki településről származik. Kovács a mostani bajnokságra azt a célt tűzte ki magának, hogy minél jobban beilleszkedik a Komló élvonalbeli felnőttegyüttesébe. Fontos továbbá, hogy jól sikerüljön az érettségi a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumban, ahol magántanulóként fejezi be a tanévet. A pécsi egyetemre felvételizik, több szak között elsőként a gazdálkodás és menedzsmentet jelöli meg elsőként. „A kézilabda az első, azt szeretném, hogy a sport töltse ki az elkövetkező éveimet, de mellette a fontos a tanulás, szeretnék értékes diplomát szerezni” – zárja gondolatait.