UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2017-02-19 09:31

Arany a fenegyereknek

Vasárnapi retrórovatunk aktuális szereplője az asztalitenisz legjobbjainak egyike, a most 64 éves Klampár Tibor, aki még ma is aktívan pingpongozik, 1971-ben pedig azzal írta be magát a történelemkönyvekbe, hogy még 18 éves sem volt, amikor Jónyer Istvánnal párosban megnyerte a felnőtt-világbajokságot Nagojában.

reb „A magyar asztaliteniszsport legnagyobb játékosegyéniségeinek egyike, technikailag a világ legképzettebb versenyzője” – méltatta Berczik Zoltán szövetségi kapitány Klampár Tibort az 1971-es nagojai világbajnokságot követő értékelésében. Igaz, hozzátette, fejleszteni kell az akaraterejét, a küzdőképességét, mert a hosszabb versenyek végére elfárad.
klampar
klampar
Akárhogy is, a sportág zsenije a 46 évvel ezelőtti vb-n a párosban Jónyer Istvánnal elért aranyéremmel megalapozta a magyar asztalitenisz közelgő, új fénykorát. Tette mindezt úgy, hogy az áprilisban rendezett vb-n még a 18. életévét sem töltötte be…. A páros siker persze nem volt teljesen előzmény nélküli, hiszen 1970-ben a Klampár, Jónyer kettős már a dobogó harmadik fokára állhatott a moszkvai Európa-bajnokságon. A varázslatos vb-elsőséget azért papírformasikernek nem nevezhettük, mivel Jónyer is csupán 21 esztendősen szerepelt a japán metropoliszban, na meg ezen az eseményen asztalhoz álltak az ázsiaiak is. Nagojában aztán a két fiatal olyat vitt véghez, amire ma és száz év múlva is szívesen emlékeznek (majd) a pingpong szerelmesei.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

A kettős a párosversenyben a 32 közé jutásért 3:2-re verte a Hrisztodorlatosz, Diakákisz görög kettőst. Ki hitte volna, hogy a viadal hátralévő szakaszában a számszerű eredményt nézve nem játszanak szorosabb mérkőzést a mieink… A 16 közé kerülésért a Soewindo, Kamaruddin indonéz egységet intézték el 3:1-re. A nyolcaddöntőben japán kettős várt a magyarokra, s az Inoue, Szibata pár is alulmaradt velük szemben 3:1-re. A negyeddöntőben a Csou Lan-sun, Ju Csang-csun kínai egységet 3:0-lal küldték zuhanyozni, míg a négy között a világklasszis Haszegava, Taszaka japán duó ugyancsak képtelen volt szettet fogni Klampárék ellen. A döntőben aztán nem volt könnyű dolguk a magyaroknak, hiszen 2:1-es játszmaállásnál, a negyedik szettben 9:2-es vezetést követően 10:9-re fordítottak a riválisok az akkor még 21 pontig tartó felvonásban, ám a Tiborék megőrizték lélekjelenlétüket, s 3:1-es sikerük világbajnoki aranyérmet ért. „Jónyer Pistával akkoriban szokatlan módon egymás mögött helyezkedtünk el az asztalnál, nem pedig egymás mellett. Ezzel új stílust vezettünk be, a hagyományoktól teljesen eltérően mozogtunk. Később ezt is lekoppintották tőlünk, mint minden újításunkat. Ma már az a normális, ahogyan akkor játszottunk, de ezerkilencszázhetvenegyben még ránk csodálkozott a világ” – idézte a klasszist Vörös Csaba a Klampár, a fenegyerek című könyvében. A kötet címe hűen tükrözte a kivételes játékos habitusát. Azt pedig, hogy Klampár nem szenvedett önértékelési problémáktól, a Népsport munkatársával folytatott rövid beszélgetés jelezte: „Van már önbizalmad az ázsiaiak ellen, Tibi? – szólt lapunk tudósítójának kérdése az óriási tömegben az újdonsült bajnokok repülőtéri fogadásán. – Volt is – felelte a fenegyerek. Klampár Tibor amúgy egyesben a legjobb nyolc közé jutott Nagojában, előbbre nem vitt az útja, de cseppet sem keseredett el emiatt. „Egyáltalán nem bántam a dolgot, tizennyolc évesen zsebre vághattam a világbajnoki aranyat, és ez akkor nagyon boldoggá tett.” Az aktív pályafutását jelenleg, 64 évét taposva is folytató – a budapesti csapatbajnokságban szereplő – klasszis végül kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnokként írta be magát a sportági történelemkönyvekbe. Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring Lőrincz Tamás Nadia Comăneci Egerszegi Krisztina Boris Becker Gyurta Dániel Szeles Mónika Loris Capirossi Pelé Kobe Bryant