UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2017-02-20 08:42

A felnőttkor küszöbén

Nagy port kavart Csötönyi Sándor, az ökölvívó-szövetség áprilisban leköszönő elnöke a Bocskai István nemzetközi emlékversenyt követően, az m4sport.hu-n adott nyilatkozatával. A 67 éves szakember a debreceni viadal kapcsán a sportág felnőttmezőnyében tapasztalható lemorzsolódást nehezményezte, mondván, a kluboknak nemcsak az utánpótlásbázisuk növelésére, hanem a felnőttek eredményes felkészítésére is több energiát kellene fordítaniuk.

 Majer Dániel Az ökölvívó-szövetség elnöke szerint túlzottan az utánpótlás-nevelésre koncentrálnak a klubok, és nem tesznek meg mindent azért, hogy versenyzőik a felnőttmezőnybe átlépve is sikeresek legyenek. Csötönyi Sándor az m4sport.hu-nak adott nyilatkozatára ifj. Balzsay Károly szövetségi kapitány reagált. Csötönyi sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a felnőttek között sokan csak a pénzért bokszolnak, így távolmaradtak a Bocskai-emlékversenytől. Továbbá bírálta a sportágnak hátat fordító, inkább a civil megélhetést választó bunyósokat, a klubokat is felelőssé téve a kialakult helyzetért. „Három évvel ezelőtt kaptunk először állami támogatást sportágfejlesztésre, ezt a pénzt azonban csak az korosztályos sportra lehet költeni, ezért a klubok kilencvenöt százaléka utánpótlás-nevelő egyesületként működik – mondta Csötönyi, majd hozzátette: a klubedzőket arra kell kényszeríteni, hogy versenyzőik ne csak az utánpótlásban, hanem később a felnőttek között is eredményesek legyenek. – A trénerek belenyugszanak, ha valaki inkább elmegy dolgozni, mert abból jobban megél. Mi, azaz a szövetség a postás szerepét töltjük be, három éve ugyanis minden csak a pénzről szól. Új termeket építettünk, volt, amelyet felújítottunk, felszereltünk, régiós központokat hoztunk létre, hetvenkét egyesületnek adtunk pályázati pénzt. Mindez azonban csak a létszámban köszön vissza, az eredményességben nem.”
Szaka István (pirosban) tavaly még az ifjúsági korosztályban versenyzett Fotó: Szebellédi Soma Gergő
Szaka István (pirosban) tavaly még az ifjúsági korosztályban versenyzett Fotó: Szebellédi Soma Gergő
Csötönyi Sándor a válogatott szövetségi kapitányát, ifj. Balzsay Károlyt is megemlítette nyilatkozatában, jelezve, hogy rendet kell tennie, mert a versenyzők sokszor szívességből bokszolnak csak, és elvárják, hogy a szövetség fizessen nekik. Megkeresésünkre Balzsay konkrét lépésekről számolt be a fiatalok felnőttmezőnybe lépésének megkönnyítésére. „A nemzetközi szövetség új korcsoportot hozott létre a tizennyolc és huszonkét év közötti ökölvívóknak, akik így külön Európa-bajnokságon is megmérkőzhetnek. Mi kicsit ráadásul elébe is mentünk a dolgoknak, október óta fut ugyanis az U22-es programunk, amelynek keretében tizenkét sportolónak megelőlegezett támogatást nyújtunk.” A program célja, hogy a feltörekvő fiatalok tapasztalatokat szerezzenek anélkül, hogy összetalálkoznának a rutinos, sokat próbált felnőttekkel, akik ellen a sportág sajátosságaiból adódóan kevés eséllyel vehetnék fel a kesztyűt. „Miután elég éretté válnak, és kinövik az U22-es korosztályt, már a felnőttekre szánt költségvetésből lehetne finanszírozni a felkészülésüket. Bízom benne, hogy sikerül megszüntetnünk az ifjúsági korosztályból a felnőttek közé történő átmenetre jellemző lemorzsolódást” – fejezte ki reményét Balzsay. Az elnök által emlegetett, kizárólag az utánpótlásbázis növelésével foglalkozó klubokról a szövetségi kapitánynak más a véleménye. „Néhány nagyobb egyesületet kivéve a klubok anyagi helyzete nem engedi meg, hogy felnőtt versenyzőt eltartsanak. A sportágfejlesztési programból befolyó összeget az utánpótlás nevelésére kapják, nem is költhetik másra. Természetesen szeretnék megtartani a felnőtt bokszolókat is, de nem tudják megtenni, egy-két üdítő kivételtől eltekintve. A régiós központokat pedig nem a felnőtt versenyzők támogatására hozták létre.”