UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2017-02-20 16:33

Csodagyerek Japánból

Olyat láthattunk, amilyet asztalitenisz-versenyen még soha… A 13 éves japán csodagyerek, Harimoto Tomokazu egészen szenzációs viadalt produkált: a felnőtt World Tour-sorozat Új-Delhiben rendezett állomásán csupán a döntőben talált legyőzőre. Ott az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, nyolcszoros Európa-bajnok, német Dimitrij Ovtcharov múlta felül.

Korondy Tamás A német Dimitrij Ovtcharov győzelmével ért véget a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség World Tour-sorozatának indiai viadala. Az esemény szenzációját azonban nem ő, hanem a még tinédzsernek is csak jóindulattal nevezhető – újonc korú! – japán Harimoto Tomokazu okozta: az ázsiai fiatal 13 évesen és 237 naposan jutott egészen a döntőig, ahol aztán 4-0-ra kikapott a világranglistán hatodik helyezett német klasszistól. Ezzel az eredménnyel – még szép… – ő lett minden idők legfiatalabb World Tour-finalistája, ha pedig nyerni tudott volna, azzal megdönthette volna Yu Ziyang csúcsát is: a kínai 16 évesen és 30 naposan nyerte meg a 2014-es Japan Opent Jokohamában.
Harimoto Tomokazu 13 évesen játszott döntőt felnőtt World Tour-versenyen Forrás: gmanetwork.com
Harimoto Tomokazu 13 évesen játszott döntőt felnőtt World Tour-versenyen Forrás: gmanetwork.com
A mérkőzés után Ovtcharov elragadtatással beszélt kis ellenfeléről: „Sok üzenetet kaptam a meccset megelőzően, s ezekben arra hívták fel a figyelmemet, hogy bár a srác csak 13 éves, ne a korával foglalkozzam, csak a saját játékomra figyeljek. Persze azért éreztem a nyomást amiatt, hogy gyerek lesz az ellenfelem, ráadásul Harimoto lenyűgöző játékos, aki nagyon fényes jövő előtt áll.” A kölyök egyébként 2003 júniusában született, jobb kezes, agresszív támadójátékos. Érdekesség – vagy nem is az? –, hogy az édesapja kínai, aki a hazájában az ifjúsági válogatottságig vitte. Játékos-pályafutása befejeztével edzősködni kezdett, majd Japánba költözött, ahol a Sendai városi asztalitenisz-központban dolgozott trénerként. Ám ez még nem minden: Tomokazu anyukája is kínai származású… Ezek után valamivel érthetőbb, hogy a kisfiú már kétévesen pingpongütőt ragadott, mi több, három és fél esztendősen az elődöntőig jutott egy U8-as viadalon. A világranglistán 69. japán tavaly tizenkét évesen, a Fokvárosban rendezett ifjúsági (azaz U18-as) világbajnokságon a dobogó tetejére állhatott. De azon szinte már meg sem lepődtünk.