UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-02-21 15:00

A menetrendi győztes

Február 22-én – immár ötödször – adják át a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díj éves elismerését. Az év műhelye-vándorserleget második esztendeje két kategóriában ítélik oda: 2016 tizenkét egyéni és négy csapatgyőztese közül kerül ki az a két műhely, amely egyenként kétmillió forinttal is gazdagodik. A díjátadógála felvezetéseként készült cikksorozatunk mostani részében a novemberi egyéni nyertesnek, a Vasas vívószakosztályának éves eredmény-összefoglalóját tesszük közzé.

UP-info A Vasas vívószakosztálya – túlzás nélkül állíthatjuk – egybeforrt A hónap műhelye díjjal, az utánpótlás-neveléséről híres klub ugyanis már négyszer nyerte el az elismerést, és miután egy évben csak egyszer kaphatja meg azt egy klub, ennél többször nem is tudta volna. Ráadásul minden a Vasas vívóival kezdődött, amikor a Szilágyi Áron fémjelezte szakosztály 2012-ben elnyerte Az év műhelye díjat.
A Vasas junior vívói a Hónap műhelye díj átadásán Fotó: Szalmás Péter/MOB
A Vasas junior vívói a Hónap műhelye díj átadásán Fotó: Szalmás Péter/MOB
A szakosztály 1947-ben alakult, és eddig kilenc olimpiai bajnokot adott a magyar sportnak. Az egyik legeredményesebb hazai bázis, amely korábban elsősorban a kard szakágban szállította az aranyérmeket. A klub sportolója a riói játékok két hőse, az immár kétszeres olimpiai bajnok kardozó Szilágyi Áron, valamint a párbajtőrben aranyérmet szerző Szász Emese is. A Vasasban tizenhárom edző foglalkozik a vívókkal, mások mellett Szilágyi korábbi trénere, Somlai Béla, illetve a párbajtőrözők legendás mestere, Halla Péter. Legutóbb novemberben örülhettek a pasarétiek, amikor a felnőtt országos bajnokságon nyújtott produkciójuknak köszönhetően vehették át a MOB székházában a Hónap műhelye elismerést. A fiatalok öt aranyérmet gyűjtöttek be az ob-n, a férfi párbajtőrcsapatukat kizárólag utánpótláskorú versenyzők – Bányai Zsombor (20 éves), Bakos Bálint (19), Buta Levente (20), Nagy Dávid (17) – alkották, valamint a női kardcsapatban is helyet kapott két fiatal, Kelecsényi Léna (19) és Kelecsényi Mira (18) személyében. Nem csak felnőttversenyeken remekeltek, a junior Európa-bajnokságon Bányai és Bakos a párbajtőrcsapat tagjaként aranyérmet, majd a junior vb-n ezüstérmet nyert, utóbbi versenyen ráadásul Bányai egyéniben a harmadik helyen végzett. Ezek után talán mondani sem kell, hogy a junior országos bajnokságon párbajtőr egyéniben a Vasas sajátította ki a dobogó első két fokát, Buta Levente nyert, Bányai Zsombor második lett. A korosztályos ranglétrán lejjebb tekintve is találunk szép sikereket, a kadet párbajtőrcsapatban Nagy Dávid és Koch Máté Eb-t nyert, a szakosztály együttese pedig országos bajnok lett. Nagy egyéniben is felállhatott a dobogó legfelső fokára, a harmadik helyen végző Bányai Botond és Koch Máté előtt. A lányok is kitettek magukért: csapatban, és Gálfalvy Nóra révén egyéniben is bronzérmet nyertek. A még kisebbek között is gyűltek az érmek rendesen, a serdülő, újonc és gyermek korosztályt tekintve egyéniben egy arany, két ezüst és két bronz, csapatban három arany, két ezüst és egy bronz volt a termés az országos bajnokságon. Végezetül a főként párbajtőrözőiről híres egyesületben a kardozókról se feledkezzünk meg, akik között az újonc fiúcsapat és a gyermekek között induló Hunyady Dániel egyéni országos bajnokságot, a serdülő leánycsapat pedig bronzérmet nyert. Az év műhelye-gálát február 22-én rendezik meg. Az ünnepélyes esten jelentik be, hogy az egyéni, illetve a csapatkategóriában melyik, a havi elismerést 2016-ban elnyert szakosztály érdemli ki a kétmillió forinttal járó Az év műhelye díjat. Alább a novemberi győztesről készült műhelybemutatónkat nézheti meg.