UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-02-21 16:48

Máté fordulópontjai

Koch Máté lendülete tavaly január óta töretlen a páston. A Vasas 17 éves párbajtőrözője néhány hete felnőtt Világ Kupa-versenyen szerepelt bravúrosan, majd megszerezte első érmét a saját korosztályában, a juniorok között is.

Pusztai Viola Koch Máté első kadetévében messze volt a korosztályos világversenyektől, s igaz, ami igaz, a másodikban sem feltétlenül várták a hazai ranglista első négy helyének valamelyikére. Csakhogy a Vasas párbajtőrözője meglepetésre a harmadik helyen végzett a kadet európai körverseny tavaly januári, pozsonyi állomásán, amivel biztosította helyét a világ- és Európa-bajnokságra utazó keretben, sőt, csapatban Eb-győzelmet ünnepelhetett. A pozsonyi bronzérem fordulópontot jelentett az életében. Mint mondja, azt a sikert annak köszönhette, hogy teljesen más vívóstílusra váltott, fegyelmezettebb és céltudatosabb lett.
Koch Máté az elődöntőbe jutást ünnepli Heidenheimben Forrás: hunfencing.hu
Koch Máté az elődöntőbe jutást ünnepli Heidenheimben Forrás: hunfencing.hu
– Ebben nagyon sokat segített az edzőm, Halla Péter, aki rengeteget foglalkozik velem – magyarázza a 17 éves vívó, akinek a lendülete első juniorévében sem hagyott alább, pedig a szezon kezdetén csak a helytállást tűzte ki magának a nagyobbak között. – Két előválogatón egyaránt harmadik lettem, ez erőt adott a folytatásra, s a bázeli Világ Kupa-versenyig minden jól is ment. Csakhogy ott nem jött ki a lépés, mert megnőtt rajtam a nyomás, hogy akár már elsőévesként részt vehetek junior világversenyeken. Aztán egy hónappal később újabb fordulóponthoz érkezett. Januárban az esélytelenek nyugalmával léphetett pástra a 310 indulót számláló heidenheimi felnőtt párbajtőr Világ Kupa-versenyen. Az addigi két felnőttviadalán számottevő eredmény nélkül zárt, így már az is figyelemre méltó volt, hogy a csoportkör után a legjobb indexszel jutott fel a 64-es főtáblára. Ha ott befejeződik a versenye, akkor is elégedett lehetett volna, csakhogy a történetnek ezzel korántsem lett vége. Az első körben a kínai Tant könnyedén megverte; kellemes meglepetés, gondolhattuk, de a 32 között azért már nagyobb falat várt rá. Az asszó végén aztán törölgethettük a szemünket: Jól látjuk, 15–12-re legyőzte London olimpiai bajnokát, a venezuelai Limardo Gascont? Bravúr a javából, de vajon megismételhető? Gyorsan jött a válasz: a tizenhat között a riói olimpiai bajnok, a dél-koreai Park Sang-Jung is áldozatául esett. A nyolc között már „csak” a kétszeres világbajnok észt Nyikolaj Novoszjolov állt vele szemben a páston, akit, ha csak egy tussal is, de ugyancsak felülmúlt a magyar fiatal. Bár az elődöntőben már nem bírt a francia Yannick Borellel, bronzérme a felnőttek között igazi szenzációnak számított. – Heidenheimben megváltozott az egész életem. Nagyon boldog voltam, hogy harmadik lettem, ezzel az eredménnyel ráadásul bebiztosítottam a helyem a junior világversenyekre utazó csapatban. A sikert szép lassan dolgoztam fel, nem volt könnyű, hiszen hirtelen a figyelem középpontjába kerültem. Ez azonban nem terelte le arról az útról, amelynek következő állomása a szezon utolsó junior Világ Kupa-versenye volt az elmúlt hétvégén Udinében. – A saját korosztályomban még nem nyertem VK-érmet, így ez volt a célom az olaszországi viadalon. Nagyon rosszul kezdtem, görcsöltem a verseny elején, de Péter bácsi megnyugtatott, s a folytatásban már lazán vívtam, magabiztosan lépegettem előre. Bár az elődöntőben a későbbi győztes, olasz Cuomo megállított, összességében a bronzéremmel is elégedett vagyok. Legközelebb már a márciusi, plovdivi junior Európa-bajnokságon lép pástra, ahonnan természetesen ugyancsak éremmel térne haza. Sőt, érmekkel, mert mint mondja, idén szintén nagyon jó a csapat, s reméli, ezt Bulgáriában be is bizonyítják.