UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2017-02-21 09:00

Olimpiai előszél

Minden korábbinál erősebb mezőnyben végzett a tizenegyedik helyen a magyar küldöttség a Szófiában rendezett kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságon. Büchler Zsolt utánpótlás-kapitány azonban arra a legbüszkébb, hogy a 29 fős keret valódi csapatként működött együtt.

reb Nem sokat tévedett Büchler Zsolt utánpótlás-kapitány, aki a szófiai korosztályos karate Eb előtt nyolc éremesélyes sportolóról beszélt, hiszen a a magyarok egy arany-, két ezüst- és három bronzérmet, azaz összesen hat dobogó helyet szereztek a bulgáriai kontinensviadalon. Több szereplés mellett dicséretes Sterck Laura hetedik pozíciója az U21-es katások között.
harspatakiorom
harspatakiorom
A korábbi napok beszámolóit követően is érdemes felidézni az eredménysort. Baranyai Zsófia ezüst- (54 kg) és Kapdebo Botond (70 kg) bronzérmet nyert a kadetmezőnyben, Czagány Dóra (+59 kg) a juniorok között léphetett fel a dobogó második fokára. Az U21-esek vasárnapi zárásán Hárspataki Gábor (75 kg) arany-, Kiss András (60 kg) és György Dániel (84 kg) pedig bronzérmes lett. Az összteljesítmény a korosztályos kontinensviadalok történetének második legsikeresebb magyar szereplését hozta, a pontversenyben a magyar küldöttség 11. lett. „Ötven ország nevezett versenyzőt, s míg a korábbi kontinensviadalon nagyjából kilencszáz versenyző indult, most több mint ezerháromszázan neveztek. Ez már az olimpia előszele – jegyezte meg a számsor nyomán Büchler. – A hagyományosan erős országok, mint Spanyolország vagy Franciaország kitett magáért, de az oroszok is kőkemény csapattal érkeztek. Éppen ezért értékes a szereplésünk, hiszen igen erős mezőnyben sikerült érmeket, jó helyezéseket szerezni. Óriási léptünk előre, hiszen míg bő tíz éve hős volt az, aki egy-két kört nyert, ma ez az alap.” Noha új számként az U21-es kata (formagyakorlat) is szerepelt a palettán, nem annak köszönhető a létszámbővülés. Sokkal inkább tudható be annak a résztvevők számának emelkedése, hogy a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon szerepel a karate. Persze egyik évről a másikra nem lehet ütőképes csapatot kiállítani, vagy elitversenyzőket előhúzni a kalapból. „A világ- és az európai szövetség (WKF és EKF) versenyrendszere erős, ráadásul évek óta készülünk arra, hogy a sportág helyet kap az olimpián. Manapság egy-egy felnőtt Premier Leauge-versenyen hetekkel a megadott határidő előtt lezárják a nevezést, annyian indulnának a viadalon, mindenki zsong a játékok lehetőségétől.” Bízik benne, hogy a magyarok közül nem egy vagy két sportoló szerez kvótát a játékokra: a korosztályos versengéstől U21-es Európa-bajnoki aranyéremmel búcsúzó Hárspataki Gábor éppúgy eséllyel pályázik rá, mint a Szófiában szintén érmes Kiss András. A szakember a hat éremnél is büszkébb arra, hogy a 29 fős küldöttség az edzőkkel együtt valódi csapatként működött együtt. „Sok külföldi szakember jegyezte meg, hogy mennyire egységesek vagyunk. Korábban sem volt ezzel probléma, de most végképp csapattá álltunk össze. És szó sincs arról, hogy ez csak a külvilágnak szól, miközben a háttérben egymásra fújnak a szereplők. Az MTK-s és az újpesti versenyző segítette egymást, szívből jött a szurkolás a másiknak. Szerintem a sikerek egyik kulcsa ez az összetartás.”