UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-02-22 15:25

Irány Plovdiv!

Összesen negyvenöt magyar vívó lép pástra a február végén kezdődő kadet és junior Európa-bajnokságon Plovdivban. A cél a tavalyi kontinensviadalon elért eredményekhez hasonló siker – Újvidékről öt aranyat hoztak haza a magyar fiatalok.

Lakner Gábor A vívószövetség elnöksége kijelölte az utazó keretet a február végén kezdődő kadet és junior Európa-bajnokságra. A kontinensviadalnak a bulgáriai Plovdiv ad otthont február 28. és március 9. között. A válogatott tagjai összesen tizennyolc klubból érkeztek, ami jól tükrözi az országszerte működő, minőségi utánpótlás-nevelést. Az Európa-bajnoki keretben a hazai korosztályos ranglisták első négy helyezettje kapott helyet. Az egyetlen kivétel a két hónapot sérülés miatt kihagyó Esztergályos Patrik (Tata), akivel – annak ellenére, hogy nem fért be az első négybe – a férfi párbajtőrözők csapatversenyében számol a szakvezetés, Nagy Dávid (Vasas) így csak egyéniben indul.
siklosi
siklosi
Az Európa-bajnokság első öt napján a kadetek, a második öt napon pedig a juniorok lépnek pástra. Négy magyar vívó mindkét korosztályban érdekelt, női kardban Pusztai Liza és Nagy Valentina (mindkettő BVSC), női párbajtőrben pedig Muhari Eszter (MTK) és Gnám Tamara (Tatabánya) indul saját korcsoportja mellett az idősebbek között is. A magyar csapatban ketten címvédőként várják a kontinensviadalt, hiszen tavaly Siklósi Gergely (Honvéd) nyerte a junior párbajtőrözők egyéni versenyét, az imént említett Pusztai Liza pedig a kadet kardozók egyéni küzdelmében bizonyult a legjobbnak. A tavalyi, újvidéki Európa-bajnokságon egyébként remekeltek a magyarok, akik öt aranyéremmel tértek haza. Siklósi Gergő és Pusztai Liza egyéni sikere mellett a leány kadet kardcsapat, a fiú kadet párbajtőrcsapat és a férfi junior párbajtőrcsapat állt fel a dobogó legmagasabb fokára. A szakvezetés bízik abban, hogy a fiatalok az idei kontinensviadalon megközelítik az akkori éremtermést. Megismételni nehéz lesz a bravúros szereplést, de nem is lehetetlen feladat. A kadetek között a lányok tűnnek kifejezetten erősnek, a juniorok között pedig az elmúlt évekhez hasonlóan a férfi párbajtőrözők a zászlóvivők.

A magyar válogatott Juniorok. Férfi párbajtőr: Siklósi Gergely (Honvéd), Koch Máté (Vasas), Andrásfi Tibor (BVSC), Nagy Dávid (Vasas, egyéni), Esztergályos Patrik (Tata, csapat). Női párbajtőr: Muhari Eszter (MTK), Gnám Tamara (Tatabánya), Kardos Eszter (Vasas), Nagy Kinga (Diósgyőr). Férfi tőr: Mendrey Tamás (UTE), Mészáros Tamás (UTE), Bellovicz Gábor (Honvéd), Frűhauf Benjámin (MTK). Női tőr: Kondricz Kata (Honvéd), Tóth Janka (Törekvés), Pásztor Flóra (Törekvés), Kókai Csilla (MTK). Férfi kard: Galgóczy Tamás (BVSC), Szlama Vilmos (Szigetszentmiklós), Nagy Martin (BVSC), Morvai Ákos (Gödöllő). Női kard: Pusztai Liza (BVSC), Záhonyi Petra (Kárpáti), Nagy Valentina (BVSC), Bérczy Dorottya (BVSC) Kadetek. Fiú párbajtőr: Hosszú Dániel (Honvéd), Majnik Roland (BVSC), Csere Bence (Balaton), Szakmáry Nándor (Veresegyház). Leány párbajtőr: Muhari Eszter (MTK), Gnám Tamara (Tatabánya), Petri Renáta (AVA Békéscsaba), Kazár Dóra (AVA Békéscsaba). Fiú tőr: Nedeljkovic Mateja (UTE), Szemes Gergő (Kunszentmiklós), Beke Vince (Törekvés), Maior Mátyás (Törekvés). Leány tőr: Hajas Nóra (Törekvés), Pölcz Anna (MTK), Hanzl Lilla (MTK), Tomka Ivett (MTK). Fiú kard: Kaiser Balázs (UTE), Baaken Mátyás (KVSE), Fröhlich Bálint (BVSC), Milassin Mór (Nagykanizsa). Leány kard: Pusztai Liza (BVSC), Nagy Valentina (BVSC), Marton Dóra (Szigetszentmiklós), Koós Gréta (Kárpáti)