UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2017-02-23 17:38

Egyre sekélyebb a mély víz

A női felnőtt vízilabda-válogatottban adott a lehetőség a fiataloknak, hogy bebizonyítsák, ott a helyük a 2017-es világbajnoki csapatban. Bíró Attila legutóbb a franciák elleni világliga-mérkőzésen dobta őket a már nem is olyan mély vízbe.

UP-info Az olimpia utáni évben – no, meg általánosságban is – mindig sarkalatos kérdés, hogy a felnőttválogatottak ajtaján kopogtató fiatalok bebocsájtást nyernek-e, megkapják-e a bizonyítási lehetőséget, vagy a mindenkori szakvezetés a rutinosabb játékosokkal képzeli el a jövőt. A női vízilabda-válogatottban azonban már a riói olimpia előtt is az a tendencia volt megfigyelhető, hogy az ígéretes utánpótlás játékosokat egy-egy világliga-mérkőzésen rendre bedobták a mély vízbe. Bíró Attila szövetségi kapitány a franciák elleni, 15-4-re megnyert világliga-találkozón is több fiatalnak szavazott bizalmat. Ahogy a szövetség honlapján elmondta, a magabiztos győzelem és a játékelemek gyakorlása mellett ez is volt a határozott célja.
A fiataloknak már nem mélyvíz a felnőttválogatott Forrás: waterpolo.hu
A fiataloknak már nem mélyvíz a felnőttválogatott Forrás: waterpolo.hu
– A francia válogatott természetesen nem az olasz, hasonlóan nyertünk most, mint Lille-ben, a fiatalok pedig mindent megtettek, nem lógtak ki a csapatból. Az ötnapos összetartás és a mérkőzés azért volt nagyon hasznos, mert azok is be tudták gyakorolni a különböző elemeket, akik eddig kevesebbet játszották azokat. Az egyaránt húsz éves Gurisatti Grétának, Horváth Brigittának, Máté Zsuzsannának és Szilágyi Dorottyának – 2014-ben mindannyian tagjai voltak az U18-as, vb-bronzérmes válogatottnak –, valamint a 21 éves kapusnak, Doroszlai Vandának már nem jelentett újdonságot a felnőttválogatottság, hiszen mindannyian évek óta tagjai a bő keretnek. A tavalyi Európa-bajnokságra, illetve a riói olimpiára egyikük sem jutott el, de a 2017-es budapesti világbajnoki csapatba kerülésre mindegyiküknek adott a lehetőség. A franciák ellen gólokkal jelezték – Szilágyi négy, Gurisatti három, Horváth két, Máté egy találattal vette ki a részét a győzelemből –, hogy megpályázzák a vb-részvételt. Gurisatti a mérkőzésről egyébként a következőket mondta a waterpolo.hu-nak: – A védekezésünk rendben volt, ezt bizonyítja, hogy mindössze négy gólt kaptunk, miközben több variációt is kipróbáltunk. Kicsit azért már készültünk az olaszok elleni, áprilisi összecsapásra, gyakoroltuk a különböző elemeket, és úgy gondolom, ez hasznosnak bizonyult. Nagyon sok lefordulásunk volt a meccsen, s bár nem mindegyik ment be, a tizenöt dobott gól így sem rossz. Örülök a magabiztos győzelemnek és annak, hogy remek közönség előtt játszottunk. A hangulatot a lelátón a labdarúgó-mérkőzésekről ismert Carpathian Brigade tagjai szolgáltatták, akik egyre többször bukkannak fel a női vízilabda-válogatott mérkőzésein. Az NSO TV felvételt is készített a szurkolásról, amely az alábbi videón megtekinthető.