UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-02-23 08:57

Tízmilliókkal a vb-aranyért

Első hallásra hihetetlen számokat tartalmaz a Kínai Labdarúgó Szövetség akadémiaépítésről szóló tervezete, amely szerint 2025-re 50 ezer utánpótlás-nevelő intézményt létesítenek az országban. Az elnök 2050-re világbajnokká akarja tenni a kínaiakat, a cél eléréséhez pedig nyolc éven belül 50 millió fiatal futballista állhat a rendelkezésére.

UP-info Gombamód megszaporodnak a labdarúgó-akadémiák Kínában, ahol az ország labdarúgó-szövetsége hihetetlenül hangzó terveket jelentett be.
Éveken belül kínai gyerekek tízmilliói kergetik majd a vb-álmokat az akadémiákon Forrás: bbc.co.uk
Éveken belül kínai gyerekek tízmilliói kergetik majd a vb-álmokat az akadémiákon Forrás: bbc.co.uk
Korábban már beszámoltunk arról, mi zajlik jelenleg a világ legnépesebb országának labdarúgó-utánpótlásában. A kínaiak amellett, hogy tömegesen csábítják a világ legjobb futballistáit hazájuk bajnokságába, az utánpótlás-nevelésre is ráfeküdtek, és emberi ésszel felfoghatatlan mennyiségű pénzt fordítanak a fiatalok képzésére. Legutóbb a Guanghzou Evergrande akadémiájáról írtunk, amelyben 2500 gyerek rendeli alá magát a nagy célnak, ami nem más, mint hogy az ország 2050-ig világbajnokságot nyerjen. Ezt tűzte ki ugyanis Kína fociőrült elnöke, Hszi Csin-ping. A nagy projekt újabb mérföldkőhöz érkezett, a Kínai Labdarúgó Szövetség elnöke, Vang Teng-feng bejelentette: az ország 2025-re 50 ezer akadémiát szeretne létesíteni. Ez több mint a duplája az eredeti tervben szereplő 20 ezer intézménynek, amelyeket 2020-ra akartak felépíteni. A módosításra azért volt szükség, hogy teljesíthessék a tavaly áprilisban meghatározott 50 milliós játékoslétszámot, akadémiánként ugyanis 1000 gyereket nevelnek majd. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy 2025-re minden 28. kínai állampolgár labdarúgó-akadémián rúgja majd a bőrt. „Ez remek módja annak, hogy biztosítsuk az ország jövőjének futball-utánpótlását. A kínai labdarúgás fejlesztése többé már nem álom” – nyilatkozta a szövetség elnöke a kommunista párt lapjának. Megfelelni pedig nem akárkinek kell. Mint azt fentebb leírtuk, Hszi Csin-ping elnök „nemzeti érdekké" nyilvánította a labdarúgás fejlesztését, Kína évtizedeken belül világbajnokságot akar rendezni, 2050-ig pedig meg is szeretné azt nyerni. Eddig egyszer, 2002-ben szerepelt a világeseményen a válogatott, akkor pont és rúgott gól nélkül utazhatott haza. Hogy többé ilyen ne fordulhasson elő, a felnőttválogatott élére kinevezték a világbajnok trénert, Marcello Lippit, valamint az ifjúsági program részeként 70 ezer pálya építésébe is belekezdtek, papíron minden adott tehát a felemelkedéshez. Az más kérdés, hogy valószínűleg a 2018-as vb-re sem jutnak ki, jelenleg ugyanis öt meccs után két ponttal utolsók a selejtezőcsoportban.