UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-02-26 13:59

Végjáték Tatabányán

Közel áll a megszűnéshez a nagy múltú Tatabánya FC, amely második tavaszi bajnokijára sem tudott kiállni az NB III-ban. A tulajdonosok fiatalokat kértek a folytatáshoz a helyi TFCE-től, de az utánpótlás-nevelő egyesület a játékosok érdekeit szem előtt tartva elzárkózott a kölcsönadástól.

Lakner Gábor A Győr–Tatabánya párosítás évtizedeken keresztül jó kis mérkőzést ígért a labdarúgópályán. A nyolcvanas években az igazi gólfesztivál sem volt ritka a mérkőzéseken, hiszen zöld-fehérben a Szabó, Szentes, Hajszán csatártrió riogatta a védőket, a másik oldalon pedig a legendás Kiprich, Plotár, Vincze hármas tette ugyanazt. A két város közelsége miatt a vendégszektor is rendre megtelt az összecsapásokon, nagy volt az érdeklődés mindkét oldalon. Aztán a szomszédvári rivalizálásnak 1992-ben vége szakadt, amikor a Bányász kiesett az élvonalból, és azóta – megszakítással – csak öt évadban szerepelt a legjobbak között.
Tatabánya-ETO
Tatabánya-ETO
Szombaton azonban újra találkozott (volna, de erről később) a két nagy múltú csapat, a dolog szépséghibája, hogy csak az NB III Nyugati csoportjában. A győriek a Quaestor-botrány után kerültek a megszűnés szélére, végül széleskörű összefogással sikerült megmenteni a klubot, még ha az élvonalbeli szereplésnek vége is lett egy időre. A cégvezér és volt klubelnök Tarsoly Csaba azóta az ETO Park VIP-terme helyett a vádlottak padján magyarázza a bizonyítványát, méghozzá sokkal szerényebb hangnemben. A Tatabánya már harmadik éve szerepel a harmadosztályban, 2015-ben pedig olasz „befektetők” kezébe került, ámbátor meglehet, élesebb jelzős szerkezetbe is foglalhatnánk a mintegy 80 millió forintos tartozást felhalmozó AGS Sport 23. Kft. nevét. A Tatabánya FC ugyanis jelenleg a megszűnés küszöbén áll. A Gyirmót II elleni tavaszi nyitányra egyetlen játékost tudtak beírni a jegyzőkönyvbe, a mérkőzés annak rendje és módja szerint elmaradt, a találkozó három pontját pedig 3-0-s gólkülönbséggel megkapták a Tatabányára hiába buszozó gyirmótiak. Győrbe már öten utaztak el a kék-fehérek, de az még mindig alatta marad a minimális létszámnak (ami egyébként hét fő). Ez a meccs is elmaradt – lassan, de biztosan közeleg a kizárás. Az öt játékos közül ketten utánpótláskorúak, Pump Szabolcs 21 éves, Rebők Imre pedig mindössze 20 esztendős. Nyilván szerettek volna futballozni, akárcsak a mérkőzés helyett végül edzésen résztvevő győriek. Nem tehették, és úgy fest, a Tatabánya FC színeiben már nem is tehetik. Az olasz befektetők korábban az utánpótlás-neveléssel foglakozó helyi TFCE-től „kértek” játékosokat az NB III-as folytatáshoz, ahol elutasították a megkeresést. A fiatalok ősszel egyszerre szerepeltek a felnőtt megyei bajnokságban, az U19-es bajnokságban és az NB III-ban, a további túlterhelés pedig véleményük szerint nem a játékosok érdekeit szolgálja. Teljesen érthető és védhető álláspont, akárcsak az, hogy nem kívánnak a szerencselovagok üzelmeihez asszisztálni. Ami korábban elképzelhetetlennek tűnt, most megvalósulni látszik: a négy olimpiai bajnokot adó, többek között Lakat Károly, Grosics Gyula, Hidegkuti Nándor vagy Dalnoki Jenő edzette klub eltűnik a labdarúgás térképéről. Néhány focistának, többek között két utánpótláskorú fiatalnak pedig egészen biztosan egyre kevesebb kedve van ehhez a sportághoz. De úgy látszik, vannak, akiket mindez nem érdekel.

107 év dióhéjban A nagy múltú klubot 1910-ben alapították, kétszer ezüst-, négyszer bronzérmes volt az élvonalban, ahol legutóbb a 2007–2008-as szezonban szerepelt. A Magyar Kupában háromszor jutott döntőbe, de ott mindannyiszor kikapott. A 80-as években négyszer indult az UEFA-kupában, ahol bár mindig az első körben búcsúzott, 1981-ben a Real Madridot, 1988-ban pedig a VfB Stuttgartot is legyőzte 2–1-re hazai pályán.