UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-02-27 15:49

Döntőbe lőtte magát

Jó élményekkel és értékes kilencedik hellyel tért haza Las Vegasból a 19 éves Orosz Viktor. A Mol Új Európa Alapítvány támogatásával a 19 éves íjász először vett részt felnőtt Világ Kupa-sorozatban, amelyen kiharcolta a finálés szereplést. Márciusban ifjúsági Európa-bajnokságon indul, majd a tanulásé és az érettségié lesz a főszerep.

reb Megadta az alaphangot élete első felnőtt terem Világ Kupa-versenyén Orosz Viktor: a debreceni csigás íjász bronzérmet szerzett a rangos marrákesi eseményen. „Akkor még abszolút teher nélkül lőttem, hiszen a felnőttek között szerepeltem. Azt gondoltam magamban: próbáljuk meg, aztán meglátjuk, mi sül ki a kísérletből – jegyezte meg a Letizia SC háromszoros korosztályos világbajnoka. – A későbbi Világ Kupa-versenyeken már nagyobb nyomás volt rajtam, de igyekeztem nem stresszelni.”
A bangkoki VK-viadalt kihagyta, hiszen egyrészt akkortájt Németországban ragadott íjat, másrészt a VK-sorozat Las Vegas-i döntőjébe a három legjobb forduló eredménye alapján lehetett kvalifikálni. Márpedig a harmadik, nimes-i és a negyedik, ugyancsak Las Vegas-i – közvetlenül a finálé előtt megrendezett – VK-versenyen Viktor meglőtte a szükséges pontszámot, így készülhetett a legjobb 16 szereplőt felvonultató, egyenes kieséses szakaszra. Orosz 15. kiemeltként a második helyen rangsorolt holland Mike Schloessert kapta ellenfélül. A riválisról tudni érdemes, hogy jelenleg vezeti a csigás íjászok felnőtt-világranglistáját, és az egyetlen, aki valaha is tökéletes, 600-as eredményt ért el teremben. Nem meglepő tehát, hogy a holland nem sok esélyt hagyott a magyar fiúnak (150–146-ra nyert), Orosz végül a kilencedik helyen zárt. „A Las Vegas-i döntőnek olyan különleges hangulata volt, amihez hasonlót másutt még nem tapasztaltam, hatással is volt rám – folytatja a debreceni fiatal, aki a Mol Új Európa Alapítvány támogatását az utazási költségekre fordítja. – Azon gondolkoztam, mi a feladatom, izgultam, és kicsit megkavarodtam. Schloessel ráadásul annyira jó, hogy szinte a meccsünk kezdete előtt eldőlt, ki nyer. Utólag csalódott voltam az eredmény miatt, de sok hazai szakember gratulált. Tudtommal korábban egyetlen magyarnak sem sikerült a tizenhatos világkupadöntőbe jutnia. Ráadásul óriási élmény volt a verseny, az íjgyártó cégem jóvoltából autogramosztó esten is részt vehettem. Rengeteg gyerek kért tőlem is aláírást, jól éreztem magamat.” Orosz következő jelentős megméretése a március 8-án kezdődő ifjúsági csigás terem Európa-bajnokság lesz Franciaországban. „A korosztályomban esélyesként indulok, és nagy elvárásaim vannak magammal szemben, de nem akarok túlzásba esni. Szerintem bekerülhetek a négy közé, ott pedig már bármi megtörténhet.” A kontinensviadalt követően – Orosz szavaival élve – az íjászat átmenetileg hobbivá minősül vissza: már az Eb üresebb pillanataiban is gőzerővel tanul, utána pedig végképp az érettségire készülésen lesz a hangsúly: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronika szakára felvételizik, szükség lesz a jó tanulmányi eredményre.