UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-02-27 18:18

Tapasztalatok a köbön

Véget ért az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) az U20-as Budapest válogatottnak, Simon Nándor együttese három tornán vett részt, amelyeken értékes tapasztalatokkal gazdagodtak a játékosok és az edzők is.

Lakner Gábor A férfi U20-as Budapest válogatott befejezte a szereplését az Európai Ifjúsági Kosárlabda Ligában (EYBL). Az alkalmi csapat Észtország fővárosában, Tallinnban szerepelt a harmadik, egyben utolsó tornáján. Simon Nándor együttese három szoros vereséget könyvelt el, az orosz BC Himki 50-47-re, a svéd BG Luleå 59-56-ra, a hazai BA Tallinn Kalev 71-61-re múlta felül a fővárosiakat. Becsúszott egy nagyobb vereség is, de a 66-34-es eredménnyel zárult összecsapáson a komplett U20-as grúz válogatott volt az ellenfél. Zárásként összejött egy győzelem is, a lengyel BC Asseco ellen 68-35-re győzött a magyar csapat.
Simon Nándor
Simon Nándor
„Összességében négy győzelemmel zártuk a három tornát, amivel a tizenhat csapatos mezőny harmadik harmadában végeztünk. A tizenöt mérkőzésből volt három egylabdás találkozónk, ha azokat hozzuk, akkor előreléphettünk volna a középső harmadba – értékeli a látottakat Simon Nándor, a csapat vezetőedzője. – Úgy gondolom, mindenki kihozta magából a maximumot, végig érezhető volt a folyamatos fejlődés. Sikerült eloszlatni azt a tévhitet is, hogy magyar csapat ne bírna három nap alatt öt, húzós mérkőzést magas színvonalon lejátszani, Tallinnban ugyanis sikerült. A grúz válogatott elleni meccsünk eredménye kicsit kilóg a sorból, de ők ennyivel jobbak voltak.” A szakvezető bízik a program folytatásában, és mindenképpen hasznosnak ítéli meg a részvételt az EYBL-ben. „Elégedett voltam a fiúkkal, akiknek megköszöntem a munkát. Remélem, folytatjuk, méghozzá kis módosítással, és végig számíthatunk azokra a játékosokra, akikkel az elején elképzeltük a csapatot. Ugyanezek a srácok keveset készültek közösen, de az edzőtársaimmal mégis kihoztuk belőlük a legjobbat, ami megerősítést jelentett nekünk. Mindannyian sokat tanultunk a sorozatból, nemcsak a játékosok, hanem az edzők is sok tapasztalatot szereztek.” Az értékelés elkészítése után Simon Nándor az évad hátralévő részében már csak a klubmunkára koncentrál. A Budapesti Honvédban várja az újabb feladat, a piros-fehérek U17-es csapatát készíti fel a juniorok B döntőjére, ahol minél jobban szeretnének szerepelni. Aztán ősztől jöhet újra az EYBL.

U20-as EYBL-torna, Tallinn (Észtország) 1. Grúz U20-as válogatott 10 pont, 2. BC Himki (orosz) 9, 3. BA Tallinn Kalev (észt) 9, 4. BS DSN (lett) 7, 5. Olimp ’97 (fehérorosz) 7, 6. BG Luleå (svéd) 7, 7. Budapest válogatott 6, 8. BC Asseco (lengyel) 5