UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-02-27 16:39

Újabb éremeső Plovdivban?

Kedden a leány kadet kardozók és a fiú tőrözők egyéni versenyével indul a kadet- és junior vívó Európa-bajnokság Plovdivban. Visszatér a sportág a bolgár városba, ahol 2014-ben a korosztályos vébén a fiataljaink összesen kilenc érmet szereztek, közte három aranyat.

P. V. Amikor legutóbb Plovdivban rendeztek korosztályos vívóvilágversenyt, a magyarok bizony kitettek magukért. A 2014-es kadet- és junior-világbajnokságon összesen kilenc érmet szereztek a fiatalok, közte három aranyat: a párbajtőröző Esztergályos Patrik a fiatalabbak, a kardozó Márton Anna az idősebbek között lett világbajnok, ahogy a Berta Dániel, Bányai Zsombor, Hamar Balázs, Cho Taeun Sándor alkotta junior-párbajtőrcsapat sem talált legyőzőre.
A kadetek viadala kedden kezdődik az Európa-bajnokságon Forrás: hunfencing.hu
A kadetek viadala kedden kezdődik az Európa-bajnokságon Forrás: hunfencing.hu
Nos, idén a korosztályos világ- és Európa-bajnokságnak is a bulgáriai város ad otthont, a kontinensviadal kedden a kadetek versenyével indul. A szezonban elért eredmények alapján elsősorban a lányoktól várható a kiugró szereplés, az sem lenne meglepetés, ha mindhárom fegyvernemben akadna magyar dobogós. A leány kardozóknak nehéz lesz felülmúlni a tavalyi teljesítményt – egyéniben három magyar is dobogóra állhatott és a csapat is győzött –, de nem lehetetlen. Az Eb-címvédő Pusztai Lizát most is az esélyesek között tartják számon, az pedig már az első napon eldől, képes-e újra felülmúlni egész Európát. A leány párbajtőrözők közül a szezonbeli legjobb nemzetközi eredményt a kadet vb-bronzérmes Petri Renáta érte el, aki nyert a korosztályos európai körversenysorozat klagenfurti állomásán. Ettől függetlenül a felnőtt ob-n döntőt vívó Gnám Tamara, a még serdülő Muhari Eszter és a Klagenfurtban harmadik Kazár Dóra is a legjobbak közé juthat. Így pedig nyilván csapatban sem lenne meglepő, ha a lányok dobogóra állnának. A leány tőrözők közül Hajas Nóra két, Pöltz Anna egy nemzetközi kadetviadalt nyert meg, így leginkább tőlük várható, hogy éremért csatároznak a Szófiától 200 kilométerre fekvő városban.

A kadet Eb-csapat Fiú párbajtőr: Hosszú Dániel (Honvéd), Majnik Roland (BVSC), Csere Bence (Balaton), Szakmáry Nándor (Veresegyház). Leány párbajtőr: Muhari Eszter (MTK), Gnám Tamara (Tatabánya), Petri Renáta (AVA Békéscsaba), Kazár Dóra (AVA Békéscsaba). Fiú tőr: Nedeljkovic Mateja (UTE), Szemes Gergő (Kunszentmiklós), Beke Vince (Törekvés), Maior Mátyás (Törekvés). Leány tőr: Hajas Nóra (Törekvés), Pölcz Anna (MTK), Hanzl Lilla (MTK), Tomka Ivett (MTK). Fiú kard: Kaiser Balázs (UTE), Baaken Mátyás (KVSE), Fröhlich Bálint (BVSC), Milassin Mór (Nagykanizsa). Leány kard: Pusztai Liza (BVSC), Nagy Valentina (BVSC), Marton Dóra (Szigetszentmiklós), Koós Gréta (Kárpáti).

A juniorok között – ahogyan tavaly – az idén is a férfi párbajtőrözőktől várható kiemelkedő eredmény. A már a felnőttválogatottban is rendszeresen szerepet kapó Siklósi Gergely címvédőként lép pástra; a szezonban a pozsonyi és a bázeli Világ Kupa-versenyen is diadalmaskodott, második helyen áll a korosztályos világranglistán, így abszolút az esélyesek között tartják számon.
A kadet- és junior Európa-bajnokságon induló magyar csapat Forrás: hunfencing.hu
A kadet- és junior Európa-bajnokságon induló magyar csapat Forrás: hunfencing.hu
Az Újvidéken egy éve Európa-bajnokságot nyert csapat némileg átalakult. Bányai Zsombor kiöregedett a korosztályból, Bakos Bálint idén nem tudta kiharcolni a részvételt, ellentétben az elsőéves junior Koch Mátéval és Andrásfi Tiborral – előbbi szenzációt okozva bronzérmes lett a heidenmheimi felnőtt Világ Kupa-viadalon, míg az utolsó junior VK-versenyen harmadik Udinében, ugyanott Andrásfi a második helyet szerezte meg. Az Eb-címvédő csapatból Siklósi mellett a szezon nagy részében sérüléssel küzdő Esztergályos Patrik lép még pástra, ő azonban egyéniben nem indul, ott Nagy Dávid lesz érdekelt. A női kardban és párbajtőrben sem elképzelhetetlen az éremszerzés, és talán idén női tőrben is összejön a dobogós helyezés, annak azonban férfikardban és -tőrben kevés az esélye.

A junior Eb-csapat Férfi párbajtőr: Siklósi Gergely (Honvéd), Koch Máté (Vasas), Andrásfi Tibor (BVSC), Nagy Dávid (Vasas, egyéni), Esztergályos Patrik (Tata, csapat). Női párbajtőr: Muhari Eszter (MTK), Gnám Tamara (Tatabánya), Kardos Edina (Vasas), Nagy Kinga (Diósgyőr). Férfi tőr: Mendrey Tamás (UTE), Mészáros Tamás (UTE), Bellovicz Gábor (Honvéd), Frühauf Benjámin (MTK). Női tőr: Kondricz Kata (Honvéd), Tóth Janka (Törekvés), Pásztor Flóra (Törekvés), Kókai Csilla (MTK). Férfi kard: Galgóczy Tamás (BVSC), Szlama Vilmos (Szigetszentmiklós), Nagy Martin (BVSC), Morvai Ákos (Gödöllő). Női kard: Pusztai Liza (BVSC), Záhonyi Petra (Kárpáti), Nagy Valentina (BVSC), Bérczy Dorottya (BVSC).

A kadetek vasárnap utaztak el busszal Plovdivba, ahová az esti órákban szerencsésen meg is érkeztek. Így már nincs más hátra, mint az utolsó simításokat elvégezni, hiszen kedden a leány kardozók és a férfi tőrözők pástra is lépnek. Az Európa-bajnokság hivatalos honlapja ITT található, a verseny ITT nézhető élőben.

A program Kadet Eb Február 28. (kedd): Fiú egyéni tőr, leány egyéni kard Március 1. (szerda): Fiú egyéni párbajtőr, leány egyéni tőr Március 2. (csütörtök): Fiú egyéni kard, leány egyéni párbajtőr Március 3. (péntek): Fiúcsapat tőr és párbajtőr, leánycsapat kard Március 4. (szombat): Fiúcsapat kard, leánycsapat tőr és párbajtőr Junior Eb Március 5. (vasárnap): Férfi egyéni tőr, női egyéni kard Március 6. (hétfő): Férfi egyéni párbajtőr, női egyéni tőr Március 7. (kedd): Férfi egyéni kard, női egyéni párbajtőr Március 8. (szerda): Férficsapat tőr és párbajtőr, női csapat kard Március 9. (csütörtök): Férficsapat kard, női csapat tőr és párbajtőr