UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-02-28 09:02

Sikeres előpróba Várnában

A március 28-án rajtoló, szombathelyi U23-as Európa-bajnokság előtt kitűnően szerepeltek a magyarok a hagyományos, bulgáriai Szirakov/Iliev-emlékversenyen. Mind a hat kötöttfogású szereplőnk érmet nyert, közte Lévai Zoltán és Török Zsolt aranyat, de a szabadfogás is ezüsttel és bronzzal térhet haza.

Sz. I. Éppen egy hónappal vagyunk a március 28-án Szombathelyen kezdődő U23-as Európa-bajnokság előtt. A magyar kötött- és szabadfogású fiatalok Várnában tarthattak előpróbát a hét végén, hol tartanak a hazai, nagy erőpróba előtt. Két bolgár legenda, Petko Szirakov és Ivan Iliev emlékére rendeztek – immár huszadszor – nemzetközi utánpótlásversenyt. (Szirakov nyerte a bolgár birkózás első világbajnoki címét 1957-ben Isztambulban, a szabadfogás 87 kg-os súlycsoportjában.) 2015, az U23-as Európa-bajnokság bevezetése óta a viadal ennek a korosztálynak szól.
A junior Európa-bajnok Lévai Zoltán Várnában is győzött
A junior Európa-bajnok Lévai Zoltán Várnában is győzött
Az erőfelmérésre legalkalmasabb, közepes erősségű mezőny gyűlt össze, a kötöttfogásban 10 ország 78, a szabadban 11 ország 96 versenyzője indult – három kontinensről. Ázsiát Japán és Üzbegisztán, az amerikai földrészt pedig az Egyesült Államok képviselte, míg Európából a legnépesebb csapat a házigazda bolgároké volt, amelyben gyakorlatilag a teljes U23-as Eb-keret szőnyegre lépett. Ebben a társaságban produkáltak a mieink ígéretes teljesítményt. Mind a hat kötöttfogású szereplőnk érmet nyert, de a szabadfogásúak is szereztek egy-egy ezüstöt és bronzot. Hogy hogyan, azt próbáljuk felvillantani az összefoglalónkban. A két magyar győztes Kötöttfogás, 75 kg (7 induló): Lévai Zoltán. Az immár a Budapesti Honvédet erősítő junior Európa-bajnok a japán Juja Uemurát 5-0-nál két vállra fektette, majd az amerikai Nick Tarpleyt verte technikai tussal (8-0). A döntőben a tavalyi U23-as Eb ötödik helyezettje, a bolgár Roszjan Dermanszki volt az ellenfele, akit simán, 8-2-re intézett el.
Török Zsolt is első lett Fotók: MBSZ
Török Zsolt is első lett Fotók: MBSZ
Kötöttfogás, 98 kg (7): Török Zsolt. Az egri nevelésű ferencvárosi útja két bolgáron keresztül vezetett a döntőig. Ivo Kjoszevet 7-4-re, Szimeon Sztankovicsot pedig 14-2-re, technikai tussal verte. A döntőt kemény ellenféllel, a román Geani Ionitával vívta, és nagy közdelemben, 2-1-re győzött. Az ezüstérmeseink Kötöttfogás, 66 kg (14): Tóth Martin. A Honvéd versenyzője két technikaitus-győzelemmel kezdett: a bolgár Kraszimir Dormusevet 10-1-re, az üzbég Aram Vardanjant 9-1-re verte. A döntőben azonban már nem tudott pontot szerezni, 0-10-re végzett a másik üzbég, Mirzobek Rahmatov ellen, aki tavaly bronzérmet nyert Ázsia juniorbajnokságán. Kötöttfogás, 71 kg (13): Fritsch Róbert. A Pénzügyőr-birkózó három győzelemmel jutott a fináléba: sorrendben a román Florin Gheorghe (1-0), a szlovák Jusuf Ahmeti (8-0), illetve az üzbég Fazliddin Nomozov (4-1) ellen. Az aranyért folyó találkozón technikai tussal (0-8) maradt alul a bolgár Kraszimir Krumovval szemben. Szabadfogás, 96 kg (6): Juhász Balázs. A Kőbánya SC versenyzője a hármas csoportból elsőként jutott tovább, a döntőbe. Két bolgárt vert meg simán, Petar Szavakovot tussal, Dragomir Dimovot 10-0-ra, technikaival. A fináléban aztán az üzbég Bahodir Aszlamov 12-1-re jobbnak bizonyult nála. A három bronzérmes Kötöttfogás, 85 kg(8): Szilvássy Erik. A Pénzügyőr SE U23-as Európa-bajnoka nagy skalppal kezdett, 11-6-ra megverte a tavalyi felnőtt Ázsia-bajnokság ezüstérmesét, Muhammadal Zsamsziddinovot. Nagy küzdelemben, 9-7-re kikapott a moldovai Stefan Raileantól. A vigaszágon a japán Meguru Szekigucsi nem jelentett gondot (13-4), majd a bronzmérkőzésen 9-4-re verte a tavalyi junior Eb bronzérmesét, a horvát Ivan Hukleket. Kötöttfogás, 130 kg (6): Almási Ferenc. A csepeli versenyző egyetlen vereséget szenvedett: a román Constantin Hutuleac tusolta, 0-4-es állásnál. Két bolgárt viszont legyőzött: az első mérkőzésén Petar Arnautovot 8-0-ra, majd a bronzmérkőzésen Aszen Petrovot 5-2-re. Szabadfogás, 125 kg (6): Nagy Mihály. A Sziget SC nehézsúlyúja a csoport első mérkőzésén 9-0-ra alulmaradt a junior Eb-bronzérmes, bolgár Marian Todorovval szemben. Azt követően 4-3-ra legyűrte a japán Naoto Jamagucsit, majd sima bronzmeccsen (7-1) diadalmaskodott a bolgár Daniel Veszelinov ellenében. A szabadfogás további magyar szereplőinek helyezése. 57 kg: 12. Vilhelm Richárd, 14. Román Tamás. 61 kg: 5. Egyed Balázs, 13. Kardos Róbert. 65 kg: 9. Sepeczán János. 74 kg: 7. Szél Dávid, 9. Lukács Botond, 11. Szabó Noel, 15. Ligeti Richárd. 86 kg: 5. Szurovszki Patrik, 7. Püspöki Patrik.