UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2017-03-01 16:34

Januári királyok

Közeledik a jubileum, 49. alkalommal adták át A hónap műhelye díjat a MOB székházában. Ezúttal a – mondhatni menetrend szerinti januári győztes – MTK-s rövid pályás gyorskorcsolyázók vehették át a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított elismerést és az azzal járó félmillió forintos sportszervásárlási utalványt, míg a közönségdíj és a százezer forint a ceglédi birkózóké lett.

Munkatársunktól Ki más is nyerhette volna a MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díj januári kiírását, mint az MTK Budapest rövid pályás gyorskorcsolyázói. A Liu testvérek nevével fémjelzett szakosztály idén is kiérdemelte az év első elismerését, miután ugyanez a garnitúra a korábbi egyesületében, a Sportország SC-ben szintén kétszer diadalmaskodott. A közönségszavazást az „elrontott” voksolás ellenére a Ceglédi VSE birkózószakosztálya nyerte.
A januári díjazottak Fotó: Szalmás Péter/MOB
A januári díjazottak Fotó: Szalmás Péter/MOB
Az összejövetel résztvevőit Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője köszöntötte, kiemelve a rövid pályás gyorskorcsolyázók bebetonozott helyét a januári díjátadón, egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy a siker elsődleges letéteményese, az év első hónapjában a felnőtt Európa-bajnokságon két ezüstöt, majd a junior világbajnokságon tarolva az összes létező aranyérmet elhódító Liu Shaoang percre pontosan időzített világbajnoki felkészülése miatt nem lehet jelen. Hogy ez mennyire igaz, azt Szegő Tibor, az MTK kommunikációs igazgatója is megerősítette, aki Liu Shaolin Sándorral készített interjúját elevenítette fel és elmesélte, hogy az még csak hagyján, hogy az idősebbik Liu testvér a Gyakorló Jégcsarnok edzőtermébe szervezte a beszélgetést, de annak során megállás nélkül egy spinning kerékpáron tekert. Bartha Csaba, a MOB főtitkára a rövid pályás gyorskorcsolyázók eredményeit méltatta, már a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára tekintve előre, amelyen a sportág Magyarországról egyedüliként vélhetően maximális kvótával, tehát 5 női és 5 férfi sportolóval vehet részt. A főtitkár visszaemlékezett arra, hogy pár éve még egy-egy kósza dobogós helyezésnek is örültünk a short track utánpótlás-világversenyein, ma azonban már arra kapjuk fel a fejünket, ha valamelyik számban nem sikerül a pódiumra állnia magyar versenyzőnek. Hangsúlyozta: a 2013 óta kiemelt sportágnak számító korcsolyában jó helyre kerülnek a befektetett forintok, így annak és az aprólékos, szisztematikus munkának köszönhetően merhetünk nagyot álmodni, és akár olimpiai arany elnyerésében is reménykedni. Bruckner Gábor után ő is kissé csalódottan konstatálta, hogy Ádó nem lehet jelen a díjátadón, de tréfásan hozzátette: ha fiatal sportolót délelőtt felhívnak, és felveszi a telefont, azt nem szokta jó jelnek venni, mert azt jelenti, hogy nincs edzésen. Ahogy jelen esetben Varga Regina Eszter, Szarvasi Péter és Vella Márton sem volt, ők kísérték el ugyanis Tarcali Attila utánpótlásedzőt az MTK-ból a díjátadóra. Igaz ugyan, hogy a díj elnyerésében már nem osztott nem szorzott, mindhárman korosztályos országos bajnoki címet nyertek a hétvégén. A néhány alkalommal már az olimpiai kerettel együtt készülő Regina Eszter váltóban, míg a két fiú összetettben végzett az élen. A gyerekek mindemellett nem győzték hangsúlyozni, mennyit jelent nekik, és hogyan ösztönzi őket a Liu testvérek sikere és jelenléte. Tarcali Attila negyedszer vett részt az eseményen, de még mindig ugyanolyan izgatottan indult el reggel a MOB székháza felé, mint elsőre, mondván ezt az óriási elismerést nem tudja megszokni az ember. A tréner az MTK-t is méltatta és elmondta, azzal, hogy kis egyesületből a kék-fehérekhez hasonló nagy klubba igazoltak, lehetőségek tárháza nyílt meg a csapat előtt, amelyet elsősorban a taglétszám növekedése jelez, valamint három speciális sportoló is készül a szakosztályban, amire korábban nem volt még példa.
Shaoang nyomában? A friss magyar bajnokok, sorrendben balról jobbra: Szarvasi Péter, Varga Regina Eszter és Vella Márton Fotó: Szalmás Péter/MOB
Shaoang nyomában? A friss magyar bajnokok, sorrendben balról jobbra: Szarvasi Péter, Varga Regina Eszter és Vella Márton Fotó: Szalmás Péter/MOB
Telegdi Attila, a szövetség szakfelügyelője is az MTK Budapest érdemeit hangsúlyozta. Bartha Csaba után ő is a short track-esek évek óta tartó szisztematikus munkáját emelte ki, amelyre szerinte a jó olimpiai szereplés teheti fel a pontot. Szót ejtett a nagypályásokról is, akik hasonló felemelkedésre készülnek, és első lépésként a 2022-es téli játékokra szeretnénk eljutni. Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország ügyvezető igazgatója őszintén elmondta, öt évvel ezelőtt eszébe sem jutott volna, hogy éppen a rövid pályás gyorskorcsolya lesz az egyik legtöbbször díjazott sportág, és ő is izgatottan várja a téli olimpiát, noha elmondása szerint a sportáruház forgalma egyelőre inkább a befagyott tavak, mintsem a gyorskorisok sikerei révén nő. A közelgő jubileumi, ötvenedik díjátadó kapcsán még hozzátette: a célt elérték, sikerült felhívni a figyelmet az utánpótlásműhelyek munkájára, és a reményei szerint a százig meg sem állnak. Addig pedig akár még a januári utánpótlás-csapatbajnokságon első helyen végző, közönségdíjas ceglédi birkózók is elnyerhetik az elismerést. Pap Attila, az egyesület edzője messziről indított, Gál Józsefre, a 1950-ben Stockholmban megrendezett első hivatalos birkózó-világbajnokság győztesére emlékezett, majd a Lőrincz testvérek sikerein át megérkezett a jelenbe, és kiemelte, hogy 110 igazolt sportolójával és nagyjából 50 kezdő birkózójával mennyire fontos szerepet tölt be a ceglédi klub a sportág hazai palettáján. Az éves hazai rangsorban az elmúlt öt évben mindig dobogósak voltak, és a csapatbajnokságokra is stabil éremesélyesként utaznak. Ami pedig az „elrontott” szavazást illeti, Pap elárulta, kissé mérges volt a fiatalokra, mivel nagy sietségükben nem olvasták el rendesen az érvényes szavazat leadásának menetét és a visszaküldött igazoló emailt sokan meg sem nyitották, ezáltal nem érvényesítették szavazatukat. Sebaj, így is nyertek.

Az összesített végeredmény 1. MTK Budapest (rövid pályás gyorskorcsolya), 2. BVSC-Zugló (vívás), 3. Ceglédi VSE (birkózás), 4. Sebestyén Korcsolya Sport Egyesület (műkorcsolya), 5. Mogyi Bajai Judo Club A közönségszavazás eredménye 1. Ceglédi VSE (birkózás), 2. Mogyi Bajai Judo Club, 3. MTK Budapest (rövid pályás gyorskorcsolya), 4. Sebestyén Korcsolya Sport Egyesület (műkorcsolya), 5. BVSC-Zugló (vívás)