UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-03-01 11:29

Kajak? Kenu!

Noha csupán négy éve kezdett kenuzni, olimpiai álmokat szövöget a 18 éves Bonyai Regina. A Bajai Vízisport Klub versenyzője – akit a Mol Új Európa Alapítvány támogat – az idén két U23-as világbajnokságon is indulna: a romániai síkvízi és a dél-afrikai maratoni eseményről sem szeretne lemaradni.

reb Négy évvel ezelőtt nyáron szinte haza kellett zavarni a bajai vízitelepről Bonyai Reginát, hiszen 14 évesen nem elégedett meg a saját két kenuedzésével, ott maradt a kisebbekén és a nagyobbakén is, így négyszer tréningezett naponta. „Már mondták, hogy pihenjek is, ne legyek mindig ott – idézi fel a kezdeteket a Bajai Vízisport Klub most 18 éves kenusa. – Csakhogy nehezen szakadtam el a teleptől, mert nagyon megfogott az élmény, hogy a vízen vagyok. Szerettem a társaságot és örültem, hogy nem a számítógép előtt görnyedek. A kajakot is kipróbáltam, de nem tetszett, és mindig is jobban vonzottak a fiús dolgok, ezért választottam a kenuzást.”
bonyai_regina
bonyai_regina
Bár kellett némi idő, amíg ráállt a mozgásra, hamarosan későbbi edzője, Huszár Henrik is felfigyelt rá, és foglalkozni kezdett vele. A munka gyorsan hozott eredményt, a kezdetek után alig néhány hónappal Bonyai korosztályos bajnoki bronzérmet szerzett párosban, és meghívták a serdülőválogatottba. Onnan egyenes út vezetett az ifjúsági csapatba, a hazai utánpótlás-bajnoki címek mellett a legjobb eredményét 2015-ben érte el, amikor egyéniben ezüstérmet szerzett az ifjúsági lányok között a győri maraton-világbajnokságon. A sikereknek köszönhetően már ő a bajai kiscsapat húzóembere: kissé idegen még tőle a szerep, de igyekszik a nála fiatalabbak előtt járni a jó példával. „A maraton közelebb áll a szívemhez, mert abban a szakágban szerepelek egyesben, viszont az olimpiai szám síkvízi, így a páros is nagyon fontos” – jegyzi meg a Mol Új Európa Alapítvány sportolója, aki legutóbb hajóra költötte a támogatást. A 2017-es szezonban két vb-n is szerepelne: a gyorsaságiak között a párost csípné el a társával, Molnár Rebekával. A szomszédban, Romániában rendezik az eseményt, a maratonvébét viszont valamivel arrébb, Dél-Afrikában, és Bonyai arról sem maradna le. Ahogyan szíve szerint akár már a tokiói olimpián is lapátolna párosban. Az idei felkészülésben a Kolonics György Alapítvány segíti azzal, hogy őt is a Jövő Reménységei Program öt kiválasztottja közé sorolta: fél évig ösztöndíjat kap, és mentorként Vaskuti István patronálja. „Jól jönnek a tanácsok, hiszen az idén már az U23-asok között versenyzem, és van bennem némi félsz. Öt korosztály zsúfolódik össze, nehéz lesz az élmezőnybe kerülni, és ott maradni. Közben igyekszem elhessegetni a félelmet, és úgy gondolkodom: itt az újabb kihívás, tessék megállni a helyed.”