UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-03-05 09:00

Búcsú a csúcson

Márciustól hiába keressük a junior sakkozók világranglistáján Rapport Richárdot. A nagymester hamarosan a 21. születésnapját ünnepli, így már nem szerepel az U20-as rangsorban. Listavezetőként búcsúzott a korosztálytól. Ugyanott a tizenhét éves Gledura Benjámin az előkelő tizedik helyre lépett előre.

L. G. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) közzétette a legfrissebb világranglistákat, amelyekből a magyar utánpótlásra vonatkozó érdekességekből szemezgetünk. A legnagyobb változás, hogy márciustól már hiába keressük a juniorok névsorában Rapport Richárdot, a nagymester ugyanis három hét múlva ünnepli a 21. születésnapját, így már nem szerepel az U20-as rangsorban. Listavezetőként búcsúzott a korosztálytól, méghozzá megszakítás nélkül tizenkét hónapon keresztül állt az élen.
Rapport
Rapport
A felnőtt-világranglistán azonban már jóval szerényebb pozícióban áll Rapport Richárd. Tavaly júliusban még a tizenhetedik volt, jelenleg legjobb magyarként csak a negyvenedik helyet birtokolja. Fél év alatt ötven pontot veszített, és hiába villantotta meg kivételes tudását olykor-olykor (legyőzte például a világbajnok Magnus Carlsent is), ha képtelen kiegyensúlyozott teljesítmény nyújtani. A civil életet egyre inkább előtérbe helyező Almási Zoltán a 46., míg Lékó Péter az 51. a rangsorban. Komoly elemzésre van szükség a nagy visszaesés okainak feltárására, hogy jövőre a csapat Európa-bajnokságon ismét ütőképes, dobogós helyezésre esélyes válogatottunk legyen. Azt Polgár Judit távozása után Balogh Csaba vezeti, akit a héten neveztek ki szövetségi kapitánynak. De térjünk vissza a juniorok világranglistájához, amelyen a kínai Wei Yi vette át a stafétabotot a „kiöregedett” Rapport Richárdtól. A tizenhét éves Gledura Benjámin 5,5 Élő-pontot gyűjtött az előző rangsor összeállítása óta, azzal az előkelő tizedik helyre lépett előre. A hazai felnőttranglistán szintén a tizedik pozíciót foglalja el, és továbbra is az élmezőny legfiatalabb tagja. A 19 éves Korpa Bence 7,5 pontot veszített az elmúlt időszakban, így a junior-világranglistán a 72. helyre esett vissza. A női juniorranglistán Marjanovics Annamária annak ellenére a legjobb magyar sakkozó, hogy 18,3 Élő-pontot veszített, a 15 éves versenyző a 19. pozíciót foglalja el. A húszéves Terbe Julianna ugyanakkor 13,3 pontot gyűjtött, így már a 61. helyen áll. A 18 éves Gál Hanna Krisztina változatlan pontszámmal a 85. a rangsorban. A fiúkhoz hasonlóan itt is kínai versenyző, Lei Tingjie ál az élen.