UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2017-03-06 18:10

Leány a gáton

A különösebben nem favorizált fedett pályás műfajban futott felnőtt Európa-bajnoki középdöntőt 60 m gáton Kozák Luca (20), aki ráadásul remek U23-as csúcsot is repesztett Belgrádban. A szakemberek őt dicsérték, ő pedig az Eb-élményekről lelkendezett.

reb Esztendeje az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy Kozák Luca utazhat a portlandi felnőtt fedett pályás világbajnokságra. Az idén már régóta tudott volt, hogy a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola atlétája 60 m gáton rajthoz állhat a legjobbak Európa-bajnokságán. A két eseményben közös, hogy Kozák különösebben nem készült a fedett pályára sem. „Debrecenben nem tudok kimondottan a hatvan gátra gyakorolni, így ezúttal sem helyeztünk rá hangsúlyt. Az edzőmmel, Suba Lászlóval azt a célt fogalmaztuk meg, hogy fussak egyéni csúcsot. Csak három fedett pályás versenyen indultam, de éreztem magamban az erőt a jó teljesítményre.”
kozak
kozak
A „szomszédban”, Belgrádban tartott felnőtt-kontinensviadalon aztán Kozák alaposan odapörkölt az előfutamban, hiszen új egyéni rekordot futott, ráadásul a 8,14-es időeredménnyel átírta az U23-as országos csúcsot is. Kozák legjobbja korábban 8,23 volt, így az elődöntőben elért 8,27-es idő sem esett messze attól. Összességében a húsz éves atléta nem jutott döntőbe, a 13. helyen zárt. „Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, sikerült bemutatkoznom a felnőttek között. Csak ma (hétfőn) jöttünk haza, végignéztem az Európa-bajnokság versenyeit. Jól éreztem magam, azért ez tényleg nem valami korosztályos esemény, itt a kontinens, illetve akár a világ legjobbjai futottak. Engem mindig feldob a hangulat, szeretek a legjobbak ellen kiállni, illetve őket nézni, mert sokat tanulok tőlük.” Spiriev Attila sportigazgató-csapatvezető jellemzése rímel az atléta szavaira: a szakember szerint Kozákról fiatalabb kora óta tudják, hogy kitűnő versenyzői adottságokkal bír, és a célviadalokon képes a legjobbját hozni. Bár a középdöntőben már nem tudott annyira fókuszálni, dicséret illeti a szerepléséért. Kozák arról beszélt, hogy egyik futása sem volt tökéletes. „Még szép, viszont akkor van min javítani, és lehetek jobb is – tette hozzá. – Nekem általában a táv elejével van gondom, gyengén futom meg az első két gátat, márpedig amikor összesen öt gát felett kell átjutni, sokba kerül a visszafogottabb rajt. Az előfutam és a középdöntő között éppen az volt a különbség, hogy míg az elsőben nagyjából végrehajtottam, amit terveztem, másodjára már nem sikerült.” A debreceni gátas a nyári U23-as Európa-bajnokságra készül, illetve szeretne szerepelni a felnőtt szabad téri világbajnokságon is. „A vébére erősebb a szintidő, mint a riói olimpiára, szóval örülök, ha egyáltalán sikerült megfutnom. A korosztályos kontinensviadalon viszont a döntő és akár az éremszerzés a cél.”