UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-03-07 11:25

Mariborban az igazság

A szerdán kezdődő maribori 10 méteres sportlövő kontinensviadal előtt megismételhetetlen bravúrnak tetszik a tavalyi, győri Eb-n szerzett nyolc junior-érem. Ám az idei Európa-bajnokságon több számban is dobogóra pályáznak a magyarok.

reb „Azért az nagyon extrán sikerült, a hazai pályán minden összejött, nem tudom, hogy képesek lehetünk-e felülmúlni azt a szereplést” – jegyezte meg Joó Éva, a sportlövők utánpótlás-koordinátora, amikor a szerdán Mariborban kezdődő, 10 m-es Európa-bajnokságról kérdeztük. Adja magát a viszonyítása alap, hiszen 2016-ban Győrben rendezték meg az eseményt, s akkor a magyar juniorok három arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet szereztek.
major_veronika_suhl_elso
major_veronika_suhl_elso
Noha a nyolc dobogós hely kétségtelenül kimagasló eredmény, erős versenyzők szerepelnek a mostani keretben is. Kezdve mindjárt a riói olimpikon Péni Istvánnal, aki élete utolsó korosztályos Eb-jén szerepel. „Istók kimagaslik a mezőnyből, egyértelműen aranyesélyes, akárcsak a vele felálló puskáscsapat, ráadásul ő ragaszkodik a korosztályához” – jegyzi meg Joó. Az esztendeje győztes trióból egyvalaki már nem a korosztályos hármast erősíti: Pekler Zalán olyan kimagaslóan teljesített a válogatóversenyeken, hogy a szakemberek úgy döntöttek, a komáromi sportoló a felnőttek között szerepeljen. Pénihez hasonlóan ugyancsak utolsó junior Eb-jén ragad fegyvert Major Veronika, aki egy éve már bemutatta azt a bravúrt, hogy a futócéllövők és a pisztolyosok között is szerepelt, mi több, győzelmet ünnepelhetett mindkét szakágban. „Veronika csúcsszuper sportoló, minden szempontból ideális alkat. Az elmúlt szezont végigversenyezte a pisztolyban is, így ebben a műfajban is jó esélye van a kiváló szereplésre” – méltatta a futócéllövők között többszörös junior-világbajnok fiatalt a szakember. Joó szerint a felsoroltak mellett dobogóra pályázik a junior leány pisztoly- és puskáscsapat is. A magyar részvevők ugyan nem egyszerre utaznak Mariborba, az Európa-bajnokság előtt egy hetet együtt töltöttek Mátraházán. „Az edzőtáborban még nem izgultak azok, akik korábban sosem jártak Európa-bajnokságon, hiszen ez a stressz jellemzően a verseny napján hág a tetőfokára. Egyébként nemcsak az edzés, hanem a közös időtöltés is fontos volt. A sportlövészetben különösen nagy a mentális állapot szerepe, és mindenkinek sokat segít, ha támogató, szurkoló csapat áll a sportoló mögött. Márpedig ezek a fiúk-lányok nagyon egységesek” – zárja gondolatait a szakember.

Célra tartó társaság Fiúk. Pisztoly: Nagy Máté, Tamási Péter, Vareha Attila. Puska: Kovács Csaba, Péni István, Vas Péter. Futócél: Mácsek Áron, Nagy Richárd, Sándor István. Leányok. Pisztoly: Egri Viktória, Forrási Boglárka, Major Veronika, Puska: Gáspár Lalita, Horváth Lea, Hurai Viktória. Futócél: Békevári Lilla, Csányi Borbála, Major Veronika