UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-03-08 20:02

Lélekgyógyító bronz

Nem csoda, hogy boldogan ölelték át egymást a juniorpárbajtőr-férfiválogatott tagjai és mestereik a németek ellen aratott győzelem után, a bronzérem az egyéni versenyben nyújtott halvány teljesítmény után kellett, mint a falat kenyér. A kardozó Pusztai Liza sérülése azonban egyáltalán nem hiányzott.

Pusztai Viola Kellett, nagyon kellett a bronzérem, főleg a lelkeknek. Az egyéni verseny kudarca után a férfi párbajtőrözők juniorcsapatának a tagjai felkeltek a padlóról, és együtt álltak fel a dobogó harmadik fokára. A szó szoros értelmében hatalmasat küzdöttek azért, hogy éremmel térjenek haza a plovdivi Európa-bajnokságról. A tizenhat között az utolsó körig szinte fej-fej mellett haladtak a felek, az izraeliek elleni mérkőzésen a befejező ember,  Siklósi Gergely két tus előnyben vette át a fegyvert, amelyből hatot csinált, így 42-36-ra nyertek a magyar fiúk. Klasszisára a nyolc között még nagyobb szükség volt, hiszen amikor utolsóként pástra lépett, a lengyelek 29-27-re vezettek. A felnőttválogatott vívó azonban ledolgozta a hátrány, s végül 35-34-es győzelemhez segítette csapatát.
Az Eb-bronzérmes férfi junior párbajtőrcsapat és mestereik Forrás: EFC
Az Eb-bronzérmes férfi junior párbajtőrcsapat és mestereik Forrás: EFC
Az elődöntőben ismét a lehetetlent nem ismerő hajrájára lett volna szükség, pedig amikor átadta a párbajtőrt a hatodik kör után, akkor még vezettünk az olaszok ellen két tussal. Csakhogy az egyéni ezüstérmes Federico Vismara ellen remeklő Koch Máté Cosimo Martini ellen már nem villogott, ráadásul Esztergályos Patrik is alulmaradt Valerio Cuomóval szemben, így Siklósinak négy tus hátrányt kellett volna ledolgoznia ahhoz, hogy legalább aranytussal dőljön el a meccs. Hasonló már sokszor megtörtént – egy éve az újvidéki Európa-bajnokságon hat tussal vezettek a franciák a döntőben, de a végén a magyaroknak jutott az arany –, most azonban nem: az olaszok 44-39-re nyertek. A németek elleni bronzmeccsen Koch ismét remekelt, Esztergályosnak azonban továbbra sem ment, így őt Andrásfi Tibor váltotta az ötödik körben. Jó döntésnek bizonyult, hiszen háromról hatra növelte az előnyt, s bár ebből a következő asszóban faragott a vetélytárs, a győzelem nem forgott veszélyben: a magyar csapat 45-38-ra nyert. Bár a címvédés az átalakult csapattal nem jött össze, a fiúk és a szakvezetés felhőtlenül tudott örülni a bronzéremnek is. Mi lett volna, ha Pusztai Liza nem sérül meg az olaszok elleni elődöntőben? A kérdés költői, választ sosem kapunk rá. Csak a tények maradnak, azaz mielőtt kényszerből nézővé avanzsált volna tizenegy tusos hátrányt faragott le háromra. A társak, Záhonyi Petra, Bérczy Dorottya és a helyette becserélt Nagy Valentina azonban nem volt képes hasonló bravúrra, így az ellenfél 45-34-re nyert.
A női kardcsapat éppen csak lemaradt a dobogóról Forrás: EFC
A női kardcsapat éppen csak lemaradt a dobogóról Forrás: EFC
A bronzmeccset csakúgy, mint a férfi párbajtőrözők, a németekkel vívták. A mérkőzés végig szoros volt, de talán éppen a juniorok között egyéniben ezüstérmes Liza találatai hiányoztak ahhoz, hogy a női kardcsapat megszerezze a harmadik helyet. A németek 45-43-ra nyertek, de a negyedik hely a jövőre nézve több mint biztató, ha azt nézzük, hogy az utolsó éves junior Záhonyi mellett Pusztai és Nagy is elsőéves kadetként, Bérczy pedig elsőéves juniorként szerepelt a válogatottban. Hogy mindig az olaszok jutnak tovább a nyolc között!... – bosszankodhatnánk a tőrcsapatok balszerencséjével kapcsolatban, de egyrészt nem mindig az olaszok jutnak, másrészt, ha igen, akkor az azért van, mert a magyarok nem a négy, hanem a nyolc között kapnak helyet az előzetes kiemelés során. Ennek megfelelően is alakult a Bellovicz Gábor, Frühauf Benjámin, Mendrey Tamás, Mészáros Tamás alkotta férfi tőrcsapat szereplése az Eb-n, azaz a negyeddöntőben 45-38-as vereséget szenvedett az olaszoktól, majd a helyosztón 45-41-re legyőzte a dánokat, s végül 45-22-re kikapott a franciáktól. Így, csakúgy mint tavaly, a hatodik helyet szerezte meg, amely annak fényében nem rossz, hogy az akkori húzóember, Dósa Dániel időközben kiöregedett a korosztályból. És akkor nézzük a nap győzteseit. Férfi párbajtőrben a franciák idén feljutottak a csúcsra, a döntőben 45-42-re múlták felül az olaszokat. Utóbbinak a férfi tőrözők között is a második hely jutott, miután a fináléban az oroszok nyertek 45-39-re. A női kardozók mezőnyében ugyanez a két csapat vívta a döntőt, amely 45-36-os orosz győzelemmel végződött. A plovdivi junior Európa-bajnokság zárónapján a női tőr- és párbajtőr-, illetve a férfi kardcsapatok versengenek az elsőségért.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, PLOVDIV Férfipárbajtőr-csapat, 23 induló Nyolcaddöntő: Magyarország–Izrael 42-36 (Siklósi +9, Esztergályos -1, Koch -2) Negyeddöntő: Magyarország–Lengyelország 35-34 (Siklósi +7, Esztergályos +1, Koch -2, Andrásfi -5) Elődöntő: Magyarország–Olaszország 39-45 (Siklósi +1, Koch -3. Esztergályos -4) A 3. helyért: Magyarország–Németország 45–38 (Siklósi +5, Andrásfi +4, Koch 0, Esztergályos -2) Európa-bajnok: Franciaország (Romain Cannone, Clement Dorigo, Aymerick Gally, Lilian Nguefack) 2. Olaszország, 3. Magyarország (Andrásfi Tibor, Esztergályos Patrik, Koch Máté, Siklósi Gergely) Női kardcsapat, 14 induló Nyolcaddöntő: Magyarország–Izrael – az izraeliek visszaléptek Negyeddöntő: Magyarország–Lengyelország 45-21 (Pusztai +14, Bérczy +6, Záhonyi +4) Elődöntő: Magyarország–Olaszország 34-45 (Pusztai +6, Nagy -2, Záhonyi -5, Bérczy -10) A 3. helyért: Magyarország–Németország 42-45 (Záhonyi +2, Nagy +1, Bérczy -6) Európa-bajnok: Oroszország (Olga Nyikityina, Jevgenyija Podpaszkova, Szofja Pozdnyakova Szvetlana Seveljova), 2. Olaszország, 3. Németország, 4. Magyarország (Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Záhonyi Petra) Férfitőrcsapat, 18 induló Nyolcaddöntő: Magyarország–Belgium 45-33 (Frühauf +7, Mészáros +6, Bellovicz +2, Mendrey -3) Negyeddöntő: Magyarország–Olaszország 38-45 (Frühauf +9, Bellovicz -4, Mészáros -5, Mendrey -7) Az 5-8. helyért: Magyarország–Dánia 45-41 (Bellovicz +3, Frühauf +2, Mészáros -1) Az 5. helyért: Magyarország–Franciaország 22-45 (Frühauf -5, Mészáros -8, Bellovicz -10) Európa-bajnok: Oroszország (Iszkander Ahmetov, Kirill Borodacsev, Grigorij Szemenyuk, Alekszander Szirotkin), 2. Olaszország, 3. Lengyelország, …6. Magyarország (Bellovicz Gábor, Frühauf Benjámin, Mendrey Tamás, Mészáros Tamás)