UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-03-09 20:00

Kivívott helyezések

Értékes helyezésekkel zárták a magyarok a plovdivi junior vívó Európa-bajnokságot, összességében egy ezüst- és egy bronzérmet szerezve a hatodik helyen végeztek az éremtáblázaton.

Pusztai Viola A végsőkig küzdöttek a tőröző lányok a dobogóért, de végül be kellet érniük a negyedik hellyel a plovdivi junior Európa-bajnokságon. Azonban ez is remek eredmény, hiszen a mezőny nagyon erős, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy már a nyolc között a jó erőkből álló németekkel futott össze a Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Tóth Janka, Kókai Csilla alkotta csapat. A hatodik asszó után még úgy tűnt, a folytatásban, csakúgy mint tavaly, idén is a helyosztókon lépnek pástra a lányok, de akkor jött Tóth, és elképesztően vívott Sophia Werner ellen: nyolc tusos hátrányból fordítva, két találatos előnnyel adta át a tőrt Kondricznak. Ő pedig tovább növelte az előnyt, így tulajdonképpen Pásztornak csak meg kellett azt tartania. Miután ez sikerült 44–39-es diadalt aratott a magyar csapat.
A képen a női tőr- és párbajtőrcsapat tagjai, előbbi a negyedik, utóbbi az ötödik helyet szerezte meg Forrás: EFC
A képen a női tőr- és párbajtőrcsapat tagjai, előbbi a negyedik, utóbbi az ötödik helyet szerezte meg Forrás: EFC
A döntőért az egyéni verseny arany- és ezüstérmesét is a soraiban tudó oroszok következtek, akik a mérkőzés közepétől az utolsó körig tartották a tizenkét tusos előnyüket. Ezúttal Pásztor villogott, aki befejező emberként az Európa-bajnok Marta Martyanovát 10–5-re verte, ez azonban kevés volt az üdvösséghez, viszont a 45–38-as tisztes vereséghez elég. Nagyon ritka, hogy tőrben ne fussunk össze az olaszokkal, de ez most legalább nem a negyeddöntőben történt, mint egy éve. Akkor nagyon simán kikaptak a lányok, és a mérkőzés felénél most is felsejlett a nagyarányú vereség lehetősége. Csakhogy Pásztor ismét tudása legjavát adta, és a tizenhárom tusos hátrányt hétre faragta, ez pedig a többieknek is lendületet adott. Tóth Janka, majd Kókai Csilla is megnyerte az asszóját, így mindössze négy találatnyira került a magyar csapat a vetélytársától az utolsó kör előtt. Serena Rossini azonban jobbnak bizonyult Pásztornál, így az olaszok 45-38-ra nyertek a bronzmeccsen. Az egy serülővel, két kadettel és egy másodéves juniorral felálló rendkívül fiatal női párbajtőrcsapat ötödik helye is remek eredmény. Főleg annak tükrében, hogy egy éve csak a tizedik hely jutott a csapatnak, most pedig végig versenyben voltak a négy közé jutásért a franciákkal. A hetedik asszó után még 22–22-re állt a meccs, a vége azonban az ellenfélnek sikerült jobban, így 44–37-re nyert. A Muhari Eszter, Nagy Kinga, Gnám Tamara, Kardos Edina alkotta együttes aztán a helyosztón nagy csatában, 32–31-re múlta felül a németeket. Az ötödik helyet könnyebben szerezte meg: végig vezetve, 45–32-re nyert az izraeliek ellen. A férfi kardcsapatnak a hatodik hely jutott. A Galgóczy Tamás, Szlama Vilmos, Nagy Martin, Morvai Ákos alkotta négyes a negyeddöntőben szoros meccsen 45–39-re maradt alul a lengyelekkel szemben. A helyosztón négy tusos hátrányból fordítva nyert 45–44-re a britek ellen, Galgóczy befejező emberként 9–4-et vívott William Deary ellen. Az ötödik helyért folyó harcban nem tudtak mit kezdeni a németekkel, akik sima mérkőzésen 45–31-re diadalmaskodtak. A junior Európa-bajnokság zárónapján a női párbajtőrcsapatok döntője rendkívüli izgalmak közepette dőlt el: a franciák két tussal vezettek az utolsó kör előtt, de az olaszok fordítottak, s végül 35–34-es győzelmet arattak. A férfi kardcsapatok aranyért folytatott csatájában ugyancsak egy tussal nyertek az olaszok, az oroszokat 45–44-re múlták felül. A női tőrözők döntője is nagyon szoros volt, sokáig a lengyelek vezettek, majd a finisbe fej-fej mellett érkezetek a felek. A végét az oroszok bírták jobban, így 38–35-re nyertek. A magyarok egy ezüst- és egy bronzéremmel zárták a junior Eb-t, ez a hatodik helyhez volt elég. Az éremtáblázat élén az oroszok végeztek hat arany-, három ezüst- és három bronzéremmel, mögöttük az olaszok zártak három arany-, öt ezüst- és három bronzérmet gyűjtve. A harmadikok a franciák lettek, ők egy első, egy második és négy harmadik helyet szereztek Plovdivban.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK Női tőrcsapat, 13 induló Negyeddöntő: Magyarország–Németország 44-39 (Tóth +6, Pászor +2, Kondricz -3). Elődöntő: Magyarország–Oroszország 38-43 (Pásztor +8, Tóth- 3, Kondricz -10). A 3. helyért: Magyarország–Olaszország 38-45 Európa-bajnok: Oroszország (Marta Martyanova, Adelja Abdrahmanova, Bella Kulajeva, Viktoria Juszova), 2. Lengyelország, 3. Olaszország, 4. Magyarország (Kókai Csilla, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka) Női párbajtőrcsapat, 18 induló Nyolcaddöntő: Magyarország–Ukrajna 45-34 (Nagy +5, Muhari +3, Gnám +3) Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 37-44 (Nagy +2, Muhari +1, Kardos -4, Gnám -6) Az 5-8. helyért: Magyarország–Németország 32-31 (Muhari +5, Nagy -1, Kardos -3) Az 5. helyért: Magyarország–Izrael 45-32 (Kardos +5, Nagy +5, Muhari +3) Európa-bajnok: Olaszország (Alessandra Bozza, Beatrice Cagnin, Eleonora De Marchi, Federica Isola) 2. Franciaország, 3. Lengyelország, …5. Magyarország (Gnám Tamara, Kardos Edina, Muhari Eszter, Nagy Kinga) Férfikardcsapat, 14 induló Nyolcaddöntő: Magyarország–Azerbajdzsán 45-37 (Szlama +10, Nagy +2, Galgóczy 0, Morvai -4) Negyeddöntő: Magyarország–Lengyelország 39-45 (Nagy +4, Szlama -1, Galgóczy -9) Az 5-8. helyért: Magyarország–Nagy-Britannia 45-44 (Galgóczy +4, Nagy +1, Szlama -4) Az 5. helyért: Magyarország–Németország 31-45 (Szlama -1, Galgóczy -4, Nagy -9) Európa-bajnok: Olaszország (Gherardo Caranti, Dario Cavaliere, Leonardo Dreossi, Matteo Neri) 2. Oroszország, 3. Franciaország, …6. Magyarország (Galgóczy Tamás, Morvai Ákos, Nagy Martin, Szlama Vilmos)