UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2017-03-10 22:22

Ahoy Rotterdam!

Ellepték a rotterdami Ahoy Aréna jegét a rövid pályás gyorskorcsolyázók legjobbjai, miután Hollandiában kezdetét vette a sportág világbajnoksága. A magyarok között az 500 méteren címvédő Liu Shaolin Sándor mellett több utánpótláskorú korcsolyázóért is szoríthatunk. Az érmekért száll harcba a junior világbajnok Liu Shaoang (18), a nőknél pedig ott lesz Jászapáti Petra (18), Bácskai Sára Luca (17) és Sziliczei-Németh Rebeka (17) is.

Majer Dániel Megkezdte szereplését a Rotterdamban zajló felnőtt-világbajnokságon a négy utánpótláskorú versenyzővel rajthoz álló magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott. A férfiak között az utolsó éves juniorként szereplő kisebbik Liu testvérért, Shaoangért, avagy becenevén Ádóért izgulhat a Hollandiába zarándokló magyar közönség, míg a nők között Jászapáti Petra, valamint a váltóban érdekelt Bácskai Sára Luca és Sziliczei-Német Rebeka képviseli a fiatalságot.
 A Liu testvérek jól hangoltak Forrás: moksz.hu
A Liu testvérek jól hangoltak Forrás: moksz.hu
Éremszerzésre egyértelműen Ádónak van a legnagyobb esélye, a tavalyi vb-n 1500 méteren ezüst-, 500 méteren bronzérmet nyert, az idei junior világbajnokságon pedig tarolt, az összes létező aranyat begyűjtötte. A felnőttmezőny persze más, mondhatnánk, csakhogy 1000 méteren az eggyel idősebbek között Világ Kupa-sorozatot nyert. A program déli 12 órakor a férfiak 1500 méteres előfutamaival kezdődött, a Liu testvéreknek – ahogy azt várni lehetett – könnyed ujjgyakorlat volt a továbbjutás. Ádó a futamában a második helyen végezve kvalifikált a legjobb 21 fő jelentette elődöntőbe, míg bátyja, Shaoang első helyen, Knoch Viktor legjobb harmadikként ment tovább. Jászapáti Petra már jobban megküzdött a továbbjutásért ugyanezen a távon, nagy csatát vívott a sérülésből visszatérő Anna Seidellel, végül pedig kereken két tizeddel megelőzve a németet, befutott a harmadik helyen. Keszler Andreának nem jött össze a továbbjutás. A legrövidebb távon, 500 méteren Shaoang igazán odatette magát, futamát nyerve, összesítésben a második legjobb időt korcsolyázva jutott be a legjobb 20 jelentette negyeddöntős mezőnybe Shaolin Sándor és Knoch Viktor oldalán. Jászapáti ezúttal a továbbjutáshoz ezen a távon harmadik helyről előre lépve kvalifikált. Keszler Andrea az 1500 méterhez hasonlóan itt sem jutott tovább. A délutáni programban az 1000 méter előfutamai következtek. Jászapátinak némi szerencsére is szüksége volt ahhoz, hogy a negyeddöntőbe katapultálja magát; futamában a harmadik helyen végzett a koreai Kim és a kínai Fan mögött, utóbbit azonban a német Seidellel való lökdösődés miatt kizárták, a magyar lány így előrelépett a már kvalifikációt érő második helyre. Ezzel 100%-os mérleggel zárta a napot. ám Keszler Andrea itt sem jutott tovább. Nem úgy a férfiak, akik közül Ádó, bátyjával egyetemben 1000 méteren a selejtezőből és az előfutamból is első helyen jutott tovább, míg Knoch Viktor ugyanezt egy harmadik és egy második hellyel abszolválta. Szombattól, az 500 és az 1500 méter döntőivel már élesedik a küzdelem, az esti programban pedig a váltók és az Ahoy aréna jegére lépnek.