UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-03-10 09:06

Lalita ötödik

Két ötödik hely volt a legjobb junioreredmény a Mariborban zajló 10 m-es sportlövő Európa-bajnokságon: Gáspár Lalita a puskások között zárt ebben a pozícióban, míg a vele felálló csapat is ötödik lett.

reb Jól indul a nap Mariborban, hiszen Gáspár Lalita az első helyen jutott döntőbe a leány puskások között a junior Európa-bajnokságon. A 2015-ben első, tavaly már a felnőttek között szereplő 16 éves tinédzser (a felnőttcsapattal aranyérmet szerzett egy éve Győrben) profiktól is erősnek számító 419,1 körös eredménnyel került a fináléba. A lebonyolításban idegőrlő döntőben aztán 185,6 körrel az ötödikként zárt, míg a Gáspár, Horváth Lea, Hurai Viktória hármas csapatban az ötödik lett.
gaspar_lalita_maribor_hunsh01
gaspar_lalita_maribor_hunsh01
„Gáspár Lalita azóta, hogy tizennégy évesen junior Európa-bajnoki címet nyert, nem lőtt igazán jól világversenyen. Ez ma megtörtént – értékelt a helyszínről honlapunknak Győrik Csaba felnőttkapitány. – Szenzációs belső, nagy tízeseket ért el, s bár a fináléban nem sikerültek a hasonló lövések, ismét döntős volt, amit nem sokan mondhatnak el magukról, értékes az ötödik hely. A csapatverseny hasonló pozícióját viszont sajnáljuk: az egyik lány utoljára hetest lőtt, ami óriási hiba volt, azon ment el az érem. Akkor mindenki megfagyott egy pillanatra, a lányok kisírták magukat, de hát ebben a sportágban az ilyen hiba is benne van.” A fiú pisztolyosok nem voltak esélyesek, s ennek megfelelően a mezőny második felében zártak, míg a Nagy Máté, Tamási Péter, Vareha Attila trió csapatban az utolsó, 14. pozícióban fejezte be a viadalt. „A srácok korát tekintve csikócsapatot indítottunk, ráadásul csupán egy-két éve versenyeznek, így a rutin is hiányzik. Nagy Máté és Tamási Péter önmagához képest jól jött, viszont a tehetséges Vareha Attila gyengén. Vele volt az edzője, a verseny közben mégis elvesztette a fejét, nem tudta kontrollálni az érzelmeit.” A vegyescsapatok versenyében – akár a puskásokat, akár a pisztolyosokat nézzük – a magyarok voltak a címvédők. A Gáspár, Péni páros nagyszerűen lőtt a kvalifikációban, simán került a nyolc közé, onnan azonban már nem sikerült továbblépni. A Major Veronika, Nagy Máté pisztolycsapat a kilencedik helyen zárt. „Gáspár Lalita és Péni István nagyszerűen lőtt a kvalifikációban, a nyolc között viszont nem jöttek össze a nagy tízesek, de sebaj. A pisztolyoknál Major Veronika Európa-bajnokhoz méltóan célzott, társa, Nagy Máté viszont a korából és tapasztalatlanságából fakadó hibákat követte el, így zárt a kettős a kilencedik helyen.” Az utánpótlás-versenyszámok közül már csak a futócéllövők mix műfaja van hátra, azt szombaton rendezik meg. Korábbi cikkeinket itt olvashatja: előzetes, 1. nap

JUNIOR SPORTLÖVŐ EURÓPA-BAJNOKSÁG, MARIBOR Csütörtöki eredmények Fiúk. Pisztoly. Egyéni. 1. Anton Arisztarhov (Oroszország) 239,8, 2. Paolo Monna (Olaszország), 3. Ernests Erbs (Lettország), 216,7 ...41. Nagy Máté, ...45. Tamási Péter, ...55. Vareha Attila. Csapat. 1. Oroszország 1719-46x, 2. Németország 1706-40x, 3. Ukrajna 1705-41x, ...14. Magyarország (Nagy Máté, Tamási Péter, Vareha Attila) 1653-34x. Leányok. Puska. Egyéni. 1. Jade Bordet (Franciaország) 249,1, 2. Isabelle Johansson (Svédország) 247,3, 3. Anna Janssen (Németország) 226,7, ...5. Gáspár Lalita 185,6, ...27. Horváth Lea, ... 49. Hurai Viktória. Csapat. 1. Németország 1241,8, 2. Szerbia 1240, 3. Olaszország 1239,5, ...5. Magyarország (Gáspár Lalita, Horváth Lea, Hurai Viktória) 1238,5.