UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-03-11 14:39

Koroncó varázsa

Az óvodában kapott verés indította el Gyertyás Róza cselgáncspályafutását. A koroncói Tutti JK 16 éves versenyzője azóta már a felnőtt országos bajnokságon is dobogóra állhatott. Az idei célja a válogatottság, és az azzal járó EYOF-indulás.

Szabó Gábor/Kisalföld Komoly ígéretnek számít a sportágban Gyertyás Róza, a koroncói Tutti JK 16 esztendős dzsúdósa. A fiatal sportoló jelenleg az 59. helyen áll korosztálya világranglistáján a 48 kg-ban, és jó eséllyel pályázik arra, hogy az idei nagy versenyeken – világ-, Európa-bajnokság, győri EYOF – is tatamira lépjen. Ehhez még minimum egy érmet szereznie kellene a soron következő öt Európa-kupán, amelyből a legközelebbit a hétvégén rendezik Zágrábban. A győri Révai gimnázium 9. osztályos tanulóját egyébként véletlen sodorta a cselgáncsozók közé, pontosabban az óvodában egy fiúnak köszönheti, hogy elkezdte űzni a sportágat.
Gyertyás Róza
Gyertyás Róza
„Róza ötéves volt, amikor egyik ovistársa, aki amúgy már dzsúdózott, megverte, s ő ezen annyira felhúzta magát, hogy ő is meg akart tanulni cselgáncsozni. Elvittük az edzőterembe, és ott is ragadt. Érdekesség, hogy azzal a fiúval még egy darabig együtt edzett, s mindig komoly presztízsharcot vívtak az edzések során. Aztán úgy alakult, hogy a fiú abbahagyta a dzsúdót” – mondta a kezdetekről Gyertyás János, Róza édesapja. Róza hamar megmutatta, hogy van érzéke a sportághoz, hét éve a diák C korcsoportban országos bajnokságot nyert, majd később is rendre az élmezőnyben foglalt helyet. Pár éve kisebb törés következett a pályafutásban, a koroncói Tutti JK kis híján megszűnt. Mint arról korábban honlapunk is beszámolt, a Győr melletti falu kultúrházában alig jutott idő az edzésekre... Végül a probléma megoldódott, s az idén harmincéves egyesület megmenekült.

Koroncónak jelentős szerepe van a magyar női birkózásban is, amely az első nagy sikerét 1999-ben érte el: Bejczi Zsuzsanna ezüstérmet nyert a kadet-világbajnokságon, a lengyelországi Łódzban. A koroncói leány eredetileg dzsúdós volt (és az is maradt), csupán besegített a testvér sportágba, amelynek még csak elvétve akadtak nemzetközi szintet elérő, saját neveltjei. 2010, az érdi Dénes Mercédesz kadet Európa-bajnoki győzelme törte át a falat, azóta beszélhetünk a női birkózás önálló sikerkorszakáról, amely már felnőtt-világbajnoki aranyat is elkönyvelhet Sastin Marianna révén.

„Akkor valóban nem edzettem annyit, több társam is elmaradozott, abbahagyta a sportot. Én viszont komoly energiát fektettem a dzsúdóba, s szerencsére meg is lett az eredménye. Ismét elkezdtek jönni az érmek" – vette át a szót Róza, aki azóta már a válogatott keret tagja. Az iskola után heti rendszerességgel utazik Budapestre, keretedzésre. „Gyakorlatilag a felnőttől az ifiig bezárólag ott van, aki számít. Nemegyszer még az is előfordul, hogy a nemzetközi elitből is érkeznek sportolók. Volt, hogy tizenhét ország válogatottjai készültek közösen. Ezeken rengeteget fejlődik Róza, aki az Európa-bajnok, vb- és olimpiai bronzérmes Csernoviczki Évával is edzett már" – folytatta Gyertyás, akinek a lánya a felnőttek között idén az országos bajnokságon második lett, megnyerte az ifjúsági ob-t és a junior Magyar Kupát, míg az olaszországi Európa Kupa-viadalt az ötödik helyen zárta. Itthon vezeti a rangsort, de egy érem még mindig kell neki a biztos nemzetközi részvételhez. Erre öt esélye van: a hétvégén Zágrábban versenyez, majd következik Teplice, Berlin és a lengyelországi Bielsko Biała, valamint lesz EK-viadal Romániában is. „Természetesen nagyon örülnék, ha eljutnék a vb-re, az Eb-re és az EYOF-ra, utóbbi mégiscsak Győrben lesz, ami nekem duplán hazai pálya. Sokat dolgoztam ezért, bizakodó vagyok" – tette hozzá Róza, aki a cselgáncs mellett még néptáncol is, mindez azonban nem látszik meg a tanulmányi eredményein. A Révai matek–angol szakára a harmadik legjobb felvételit írta tavaly, idén félévkor pedig nevelőtestületi dicséretet kapott, miután csak testnevelésből kapott négyest, a többi jegye ötös volt. Komolyak lehetnek a követelmények, ha a dzsúdóbajnok nem kap ötöst tesiből.