UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2017-03-12 19:28

Magyar érmek napja

Két ezüst, egy bronz. Ez a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók mérlege a rotterdami Ahoy Arénában véget ért felnőtt-világbajnokságon, amelyen az utánpótláskorú versenyzők vitték a hátukon a magyar csapatot.

Majer Dániel Három éremmel zárták a magyarok a rövid pályás gyorskorcsolyázók felnőtt-világbajnokságát Rotterdamban, mégis maradhatott bennük némi hiányérzet. Az utolsó napra fordulva még érem nélkül állt a magyar csapat, mígnem a bő egy hónappal korábban junior-világbajnoki címet nyerő Liu Shaoang (18) 1000 méteren megtörte a csendet, és a második helyen futott be, majd a Jászapáti Petrával (18) és Bácskai Sára Lucával (17) felálló női váltó szintén ezüstérmes lett, a Liu Shaoangot a soraiban tudó férfi váltó pedig a bronzot szerezte meg.
A lányok öröme a váltóezüst után Forrás: MOKSZ Facebook
A lányok öröme a váltóezüst után Forrás: MOKSZ Facebook
A hatalmas várakozást követően kissé lehűtötte a kedélyeket a vb szombati napja, amely sem az 500, sem az 1500 méteres küzdelmekben nem hozott érmet. Bizakodásra adhatott okot azonban, hogy a női és a férfi váltó is döntőbe jutott. A hölgyek sikere ráadásul igazi bravúrnak számított. Emellett a záró napon az 1000 méter küzdelmeiben újra nekiveselkedtek Ádóék, hogy megkaparintsák a hőn áhított egyéni érmet. Jászapáti Petra már a táv negyeddöntőjében igen meleg pillanatokat élt át, három körrel a vége előtt ugyanis kilökte őt az orosz Konsztantyinova, minek következtében mindketten elestek, a bírók azonban továbbjuttatták a magyar lányt. Petra az eset után vállfájdalmakra panaszkodott, de így is rajthoz állt az elődöntőben, és futamában a negyedik helyen végezve a B döntőbe jutott. Ott aztán az utolsó helyen szelte át a célvonalat, kínai ellenfelét azonban kizárták, így végül a hetedik helyen végzett 1000 méteren. A másik magyar, Keszler Andrea a rangsorolóból nem jutott tovább, a 27. helyen zárt. A fiúk között a Liu testvérek ugyanazon futamban kaptak helyet az 1000 méter negyeddöntőjében. Shaolin elsőként, Ádó pedig időeredményének köszönhetően harmadikként jutott be az elődöntőbe. Ott szintén harmadikként jutott tovább, miután az egyébként mögötte végző, de a kizárás sorsára jutó kanadai Girard lökdösődésének köszönhetően a bírók továbbjuttatták. És milyen jól tették, a fináléban ugyanis remek versenyzéssel, sokáig vezetve a második helyen jött be, megszerezve a világbajnokság egyetlen magyar egyéni érmét. Shaolinnak nem sikerült a döntőbe jutás, neki be kellett érnie a B döntő megnyerésével és a hatodik hellyel. A világbajnokság záróakkordját a váltók jelentették, amelyekben jó esély volt kozmetikázni a várakozásokat kissé alulmúló szereplést. A fiatalok közül a Jászapáti Petrával és Bácskai Sára Lucával felálló női kvartett papírforma szerint a bronzban bízhatott, a japánokat – ha csak nem rontanak el valamit nagyon a lányok – illett megverni. A sors azonban kegyes volt a magyarokhoz, a kínaiakkal csatázó hollandok ugyanis a vége előtt nem sokkal hibáztak, így az utolsó helyen zárták a döntőt. A Keszler Andreával és a visszatérő Heidum Bernadettel kiegészülő lányok a második helyen végeztek, megszerezve a sportág első női világbajnoki érmét.
Liu Shaoang remek versenyzéssel ezüstöt nyert 1000 méteren Forrás: MOKSZ Facebook
Liu Shaoang remek versenyzéssel ezüstöt nyert 1000 méteren Forrás: MOKSZ Facebook
A szorosabb csatát ígérő, kizárólag aranyéremre esélyes váltókkal felálló férfi döntőben Liu Shaoang bátyjával, Shaolin Sándorral, Knoch Viktorral és Burján Csabával szerette volna kettőre növelni a rotterdami érmei számát, és lehetőleg az eggyel fényesebb változattal megtoldani az egyéniben szerzett ezüstjét. A fiúk jól is versenyeztek, több körön át vezettek, ám ahogy fogytak a méterek, egyre többet hibáztak, míg végül úgy tűnt, a dobogóról is lemaradnak. A záró ember Shaolin negyedikként szelte át a célvonalat, de a az oroszokat a bírók kizárták, azzal bronzéremhez segítve a magyar váltót. Ami az összetettet illeti, a két még utánpótláskorú versenyző, Liu Shaoang és Jászapáti Petra végzett a legelőkelőbb helyen a magyarok közül, előbbi ötödik, utóbbi tizenegyedik lett. Most pihenőidőszak következik a zsúfolt versenyszezont a a hátuk mögött hagyó rövid pályás gyorskorcsolyázók számára, hogy aztán megkezdhessék a felkészülést a 2018-as téli olimpiára. Magyarok a váltódöntőben | UtánpótlásSport