UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2017-03-13 21:57

Átmeneti Eb

Noha nem kimondva, de nagy elvárásokkal lép ringbe az U22-es ökölvívó-válogatott a korosztály első Európa-bajnokságán a romániai Brailában. Az utánpótláskorúak és a felnőttek közötti átmenet megkönnyítésére létrehozott korcsoportban tavaly még ifiként bokszoló fiatalok is képviselik a magyar színeket.

Majer Dániel Már csak egy nap, és a romániai Brailában megkezdődik az első U22-es Európa-bajnokság. Az európai szövetség újonnan létrehozott korcsoportja a fiatal ökölvívók átmenetét hivatott segíteni az utánpótlásból a felnőttek közé, korábban ugyanis problémát jelentett, hogy a 19 évesen kényszerűségből a felnőttek közé lépő bokszolók gyakran képtelenek voltak felvenni a kesztyűt a náluk 8-10 évvel idősebbekkel. A magyar szövetség már az ősszel elindította U22-es programját, amely keretein belül 12 bokszolót támogat. „Bízom benne, hogy sikerült megszüntetni az ifjúsági korosztályból való kiöregedés utáni lemorzsolódást” – nyilatkozta korábban ifj. Balzsay Károly szövetségi kapitány, aki ugyancsak ott lesz a román városban rendezett viadalon.
Az első U22-es Eb magyar ökölvívói
Az első U22-es Eb magyar ökölvívói
A keretbe több, tavaly még az ifik között versenyző bunyós is bekerült, de akadnak olyanok is, akik már korábban kiöregedtek és jó ideje a felnőttek között bokszolnak. „Miután véget ért az utánpótlás-pályafutásom, az én esetemben is elmaradtak a felnőtt eredmények. Nagyon nehéz az átmenet időszaka. Már negyedik éve a felnőttek között versenyzem, így remélem, hogy lassan beérek mind fizikálisan, mind pszichésen – osztotta meg gondolatait a Digi Sporton Hámori Ádám, aki arról is beszélt, mit jelent nekik, hogy szeptember óta Balzsay irányítása alatt dolgozhatnak. – Vérfrissítést hozott és motiválni is jobban tud minket, mivel elég határozott személyiség. Többen ráadásul még kölyökként figyeltük a meccseit a tévében.” A szövetségi kapitány elsősorban a fiatalok koncentrációjának fejlesztését helyezi a középpontba. „Amikor ez már készségszintű, akkor ahhoz, amit a klubjukból hoznak, hozzáteszünk egy kis technikát, taktikát és erőnlétet, és bízunk benne, hogy sikeresen szerepelnek. Nekik már fiatalon olyan profi körülményeket tudtunk biztosítani, ami korábban csak hivatásos ökölvívóknak adatott meg, így mostanra olyan ringtapasztalattal rendelkeznek, mint a náluk két-három évvel idősebbek.” Szükségük is lesz rá, mert U22 ide vagy oda, a győzelmeket itt sem ingyen osztják. Arra pedig, hogy Balzsay mit vár a fiataloktól Romániában, csak annyit mondott: óriási elvárásokat támasztott magában, azokat azonban csak akkor osztja meg a nyilvánossággal, ha hazatérve az elért eredmények arra okot adnak.

U22-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BRAILA (ROMÁNIA) A magyar válogatott kerete 49 kg: Virbán Gábor 52 kg: Szaka István 56 kg: Csóka Nándor 60 kg: Könnyű Richárd 64 kg: Kovács Richárd 69 kg: Kozák László 75 kg: Árpád Viktor 81 kg: Tallósi Péter 91 kg: Hámori Ádám