UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-03-13 16:56

Fekete gyémántok

Hét aranyérmet nyertek a magyar kadet- és junior kötöttfogású birkózók a közel háromszáz versenyzőt felvonultató dorogi Fekete Gyémánt-kupán. A hazai klubok közül mindkét korosztályban a Budapesti Honvéd SE szerepelt a legeredményesebben.

UP-info Hatodik alkalommal rendezték meg a Dorog Városi Sportcsarnokban a Fekete Gyémánt-kupa kadet- és junior kötöttfogású birkózóversenyt. A két korosztályban összesen csaknem háromszáz fiatal versenyző lépett szőnyegre a kétnaposra nyúlt viadalon. Tizenhat országból érkeztek birkózók a rangos nemzetközi megméretésre, a magyar klubok versenyzői mellett lengyel, szlovák, svéd, szerb, ukrán, cseh, moldovai, litván, román, horvát, szlovén, bolgár, osztrák, holland és olasz birkózók is rajthoz álltak. A kadetek között 185, míg a juniorok mezőnyében 109 sportoló alkotta az erős mezőnyt. Az elmúlt időszak egyik legnépesebb nemzetközi viadala a kadetek versengésével kezdődött. Érdekesség, hogy a 69 kg-os súlycsoportban nem a szokásos tizenhatos, hanem a harminckettes táblára jutásért birkóztak elsőként, hiszen ebben a súlycsoportban harmincnyolcan gyűltek össze. A szépszámú közönség látványos dobásokat, izgalmas, sokszor fordulatos összecsapásokat láthatott. Ilyenek voltak a hazai rangadók is, mint például a pesterzsébeti Szőke Alex és az immár fonyódi Fullai Bence csatája, vagy a korábbi dorogi, most már honvédos Putnoki Zsolt és a hazai pályán versenyző Klányi Krisztofer mérkőzése is.
Fekete Gyémánt 2017
Fekete Gyémánt 2017
Az esti döntőkben is volt kikért izgulni, végül öt magyar versenyző nyakába is aranyérmet akasztottak. Bak Gergely, Putnoki Zsolt, Takács István, Szőke Alex és Vátzi Bálint sem talált legyőzőre. A csapatpontversenyben Moldova nyert, megelőzve Lengyelországot és Romániát. A legtöbb pontot szerző magyar csapat a Budapesti Honvéd SE lett, míg a legtechnikásabb magyar versenyzőnek járó díjat az ESMTK-s Losonczi Dávid vehette át, aki bár harmadik lett a 76 kilogrammosok között, de négy mérkőzést is technikai tussal nyert meg. Másnap a juniorok sokkal élesebb és szorosabb mérkőzéseket vívtak, noha csak pár évvel idősebbek voltak az előző napon szerepelt kadeteknél. A magyar versenyzők öt súlycsoportban voltak érdekeltek a fináléban, azonban a döntők a románok remekléséről szóltak. A négy legkisebb súlycsoportot ők nyerték, akárcsak a nehézsúlyt. Az első magyar aranynak a 74 kilósok között lehetett örülni, bár ott borítékolt volt a siker, hiszen a fradista Gégény Dominik épp honfitársát, a hazai közönség előtt birkózó honvédos Lévai Tamást győzte le nagy csatában, majd jött, rá két mérkőzésre Érsek Róbert, aki technikai tussal győzött. Lévai Tamás mellett Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), Ladjánszki Ádám (BVSC-Ganz-Jászkisér) és Kismóni Botond (Dorogi NC) lett ezüstérmes. A csapatpontversenyben Románia győzött, megelőzve Moldovát és Lengyelországot. A magyar klubok közül ebben a korosztályban is a Budapesti Honvéd SE bizonyult a legjobbnak.