UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-03-13 13:41

Két verseny, két érem

A húszéves Pupp Réka remekelt a cselgáncsozók bakui Grand Slam-viadalán, ezüstérmével nagyot lépett előre a világranglistán. Kortársa, Gercsák Szabina sérüléséből felépülve eközben Svácjban versenyzett, ahol bronzérmet akasztottak a nyakába.

L. G. Az év elején súlycsoportot váltott Pupp Réka eddigi legjobb versenyén van túl az 52 kg-osok mezőnyében. A paksi Atomerőmű SE 20 éves cselgáncsozója az ausztriai Oberwartban megrendezett Európa Kupa-viadalon megnyert ezüstérmével már jelezte, hogy gyorsan felvette a ritmust, most pedig sokkal rangosabb megméretésen, jelesül az azerbajdzsáni Bakuban lebonyolított Grand Slam-versenyen állhatott a dobogó második fokára.
pupp2017baku1
pupp2017baku1
Réka kezdésként a kazah Ajgunim Tujtekovával szinte feltörölte a padlót, vazari értékű akciója után végül ipponnal győzött. Az azeri Gultaj Mammadalijeva elleni újabb ippongyőzelem már elődöntőt ért, ahol a verseny tavalyi győztese, nem mellesleg Európa-bajnoki bronzérmes izraeli Gili Cohen várt rá. A magyar versenyző ellene sem adta alább, a harmadik ipponnal bejutott a fináléba. A döntőben a tavalyi budapesti Grand Prix-n harmadik Larisa Florian várt rá, és vazaarival végül a román bizonyult jobbnak. Az ezüstérem így is nagyszerű teljesítmény, amivel ráadásul 700 ranglistapont is járt. Az idén ugyanis változott a nemzetközi szövetség pontszámítási rendszere. Míg a kontinentális Open-viadalokon szerezhető pontok szinte alig változtak, addig a többi versenyen lényegesen több pontot judo2017pontokosztanak ki. Egy kontinentális Open-győzelemért mindössze 100, egy Grand Prix- és – a mi esetünkben – az Eb-aranyéremért 700, egy Grand Slam-elsőségért 1000 pont jár. A meghívásos World Masters-győzelem a tavalyi 700 helyett már több mint a dupláját, 1800 pontot hoz, a budapesti világbajnokságon pedig nem kevesebb, mint 2000 pont szerezhető. A sérüléséből felépülő Gercsák Szabina eközben Svájcban lépett tatamira. A Hell Miskolci Judo Club húszéves versenyzője az usteri Európa Kupa-versenyen szerepelt, ahol huszonnyolc ország kétszázhuszonhat cselgáncsozója mérette meg magát.
gercsak2017uster1
gercsak2017uster1
Az utánpótlás-korosztályokban minden létező címet begyűjtő 70 kilogrammos magyar versenyző nem is kezdhetett volna jobban, mindössze tizenöt másodpercre volt szüksége az első győzelemhez az olasz Chiara Carminucci ellen. Az elődöntő sajnos nem sikerült ilyen jól, a svájci Alina Lengweiler győzött. Azonban így sem maradt érem nélkül Flórusz János tanítványa, aki a bronzmérkőzésen ismét gyors ipponnal döntötte el a maga javára a küzdelmet a szintén svájci Sara Willi ellen. A visszatérő versenyen tehát a harmadik helyen zárt, amiért 70 ranglistapontot gyűjtött.