UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-03-17 12:33

Élmény Északon

Az egykori klasszis teniszező, Björn Borg dicsérte a 14 éves Tóth Amarissa játékát, aki Stockholmban egyéniben, majd a következő héten Pozsonyban párosban nyert U14-es tornát. A lányka már évekkel korábban felhívta magára a figyelmet, az akkori száz aranyérmes gyűjtemény már 171-re bővült.

reb „Éppen matekot tanulok, holnap dolgozatot írunk” – mondja nem túl vidáman a 14 éves Tóth Amarissa Kiara, amikor arról kérdezzük, jut-e neki pihenés az elmúlt két hét után. Merthogy a tinédzser teniszező izgalmas versenyeken van túl, s amikor azokról esik szó, érezhetően vidámabb lesz a hangja. Először a stockholmi viadalról kérdezzük, amelyen egyesben győzött, párosban pedig második lett.
toth_amarissa
toth_amarissa
„Nagyon vártam már a versenyt, még sosem jártam Északon – csicsergi az MTK Budapest sportolója. – Az első meccsemen nem játszottam jól, de aztán egyre jobban, és a csúcspont a döntő volt, amikor minden bejött. Mindenki nagyon kedves volt, ráadásul havat is láttam, amelyből idehaza akkor már nem volt, szóval remekül éreztem magamat.” „A világ legjobban szervezett gyermekversenyeinek egyike a svédországi” – jegyzi meg az édesapa, Tóth Zoltán, aki lánya menedzsere is. Amarissa egyik kedvence Roger Federer, Stockholmban azonban másik kiválósággal volt alkalma találkozni: a tizenegyszeres Grand Slam-győztes Björn Borggal készíthetett közös képet. „Nemcsak fotózkodtunk, hanem beszélgettünk is. A fia is játszott, Borg pedig megnézte az én meccsemet is, majd gratulált, mondott néhány biztató szót, ráadásul dicsérte a játékomat” – idézi fel egészen lelkesen az élményt Amarissa, aki a döntő után folyékonyan adott interjút angolul.

A hatvan éves, svéd Björn Borg, akit a sportág minden idők egyik legjobbjaként tart számon, tizenegy Grand Slam-tornán győzött a hosszú pályafutása során, hatszor nyerte meg a Roland Garrost.

toth_amarissa_kiara_huntennis
toth_amarissa_kiara_huntennis
A svédországi túra után csupán egy napot töltött otthon, majd Pozsony felé vette az irányt, a szlovák fővárosban ugyancsak U14-es tornán szerepelt. A fáradtság erősen nyomot hagyott rajta. „Ebben a korban még nagyon megterhelő két egymás utáni versenyhét, jóideig nem is szervezünk hasonlót” – veti közbe a papa. Egyéniben mindenesetre a negyeddöntőben búcsúzott, a páros viszont – amely egyértelműen az egyéni mögött szerepel a fontossági sorrendben – gyógyírt hozott, hiszen a szlovák Sara Suchánkovával győzött. A héten Amarissa már edz, és persze pótol a suliban: nem magántanuló, hanem átlagos iskolásként jár a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnáziumba. A tenisz miatt persze nem hétköznapi, mert amikor hazatér, mindig faggatják az osztálytársai, akiket nemcsak beszámolókkal, hanem valami nyalánksággal is meglep. Legközelebb április elején, Rijekában szerepel, a korosztályában jelenleg 14. az európai ranglistán. „Rengeteg időnk van még, nem akarom túlversenyeztetni – teszi hozzá végül Tóth Zoltán. – Néha indul U16-os viadalokon is, hogy belekóstoljon a nagyobbak világába, de semmit sem sietünk el. A program rugalmasan alakul, attól függően, mit engedhetünk meg magunknak anyagilag, vagy kik indulnak az adott tornán. Már évekkel ezelőtt sem volt könnyű finanszírozni Amarissa sportolását, s minden még drágább lett azzal, hogy megszaporodtak a külföldi utak.” Három év fél éve azért írtunk Amarissáról, mert száz aranyérmet szerzett a teniszversenyeken. Ha az út nem is könnyű, sikerek szegélyezik, hiszen ez a szám most már 171.