UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-03-19 21:04

Győztes Csata

Ritkaságszámba menő hangulatú mérkőzésen, ezer nézőt számláló, telt ház előtt a BEAC-Csata Újbuda nyerte a leány-juniorbajnoki döntő fináléját, és lett a korosztály 2016/17-es bajnoka. Tursics Krisztián csapata a szezon során veretlen Vasast győzte le, jelentősen átalakított védekezésének köszönhetően.

Majer Dániel Véget ért a leány-juniorbajnoki nyolcas döntő a Gabányi László Sportcsarnokban, amelynek végén a BEAC-Csata Újbuda örülhetett, miután magabiztosan, a döntőben a játékot végig kontrollálva győzte le a Vasas Akadémia csapatát.
A BEAC-Csata lányai örülhettek Forrás: kosarsport.hu
A BEAC-Csata lányai örülhettek Forrás: kosarsport.hu
De ne szaladjunk ennyire előre, a finálé előtt ugyanis három másik találkozót is rendeztek a zárónapon. A hetedik helyet a Kecskemét a Diósgyőr 64-53-as legyőzésével szerezte meg, az ötödik helyért zajló mérkőzésen pedig a Százhalombatta a PEAC-Rátgéber Akadémia ellen nyert 71-60-ra. A bronzmérkőzés sem hozott túl nagy izgalmakat: a tavalyi bajnok Soproni Darazsak lépett pályára a torna meglepetéscsapatának titulált Szekszárd ellen. Utóbbiak Studer Ági és Gereben Lívia vezérletével túl sok esélyt nem hagytak a rangos ellenfélnek, és 79-60-ra győztek. A nap fénypontját természetesen a BEAC-Csata és a szezonban még veretlen Vasas csörtéje jelentette. A csarnok zsúfolásig telt, az ütemes dobolással fűszerezett szurkolás bármely NB I-es rangadón megállta volna a helyét. Igyekeztek is kiszolgálni a lányok a közönséget, ezer fokon égve vetették bele magukat a küzdelembe. Tették mindezt kissé idegesen, ugyanis csak másfél perc elteltével született meg az első kosár. A sorok rendezését követően a Vasas lépett meg, 16-9-re is vezetett, de Pusztai Petra és Lelik Réka irányításával megkezdte a felzárkózást a BEAC, amely a negyed végére az előnyt is megszerezte (23-21). A második negyed elején nyomatékosították a hazaiak, hogy többet eszük ágában sincs kiengedni a vezetést a kezükből, Lelik és Pusztai révén csak úgy potyogtak a kosarak, köztük jó pár tripla is, így a félidőben már 16 pontos előny állt a nevük mellett (50-34). A fordulást követően egy darabig úgy tűnt, visszajöhet a meccsbe a Vasas, de végül csak tíz pontnyira tudott közelebb férkőzni, mielőtt újra ellépett a Csata. De nem adták fel a pasarétiek, a negyedik negyedben egy utolsó elszánt rohamba kezdtek, és egészen 70-63-ra feljöttek, azzal viszont utolsó puskaporukat is ellőtték. A végén Lelik Réka még parádézott egy kicsit, a döntő legeredményesebb játékosaként 32 pontig jutott, a végeredmény 84-75 lett. „Változtattunk a korábbi védekezésen, átálltunk egy-három-egyes zónára és szerintem ez volt a győzelem kulcsa. Kizökkentettük a Vasast a megszokott ritmusából. Problémát jelentett, hogy a döntő előtti napokban és magán a döntőn megsérült pár játékosunk, akik egyébként parkettre léptek volna, így nem tudtuk annyira rotálni a csapatot, mint szerettük volna. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ilyen hangulatban túl kell tudniuk tenni magukat a lányoknak a fáradtságon, és sikerült is nekik, szívvel, lélekkel mentek előre. Most szükségük lesz pár nap pihenőre, mert sokat kivett belőlük ez a hét, utána azonban mindenki megy vissza a saját csapatába, tart még az NB I-es bajnokság, néhányan ott is játszanak, a keret fele pedig az U16-os kadetbajnokságban érdekelt, az élet megy tovább” – értékelt Tursics Krisztián a mérkőzés után. Az eredményeket ITT, a döntő részletes statisztikáját pedig ITT találja.