UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-03-20 12:18

Dorogi folytatás

A Dorogi Nehézatlétikai Club híres-neves utánpótlás-nevelő birkózószakosztálya gyakorlatilag kettévált az év elején. A helyben maradt versenyzők a korábbi világbajnoki ezüstérmes Kismóni János szakmai irányításával készülnek tovább. Az új vezetőedző azon van, hogy a fiatalok mihamarabb átvegyék a sikeres távozók helyét.

Lakner Gábor Az év nagy változással kezdődött a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózószakosztályában: Lévai Zoltán vezetőedző a szomszédos Esztergomba távozott, ráadásul vele tartott több edzőtársa és az utánpótláskorú versenyzők mintegy fele. A Dorogon maradtak fiatalok Kismóni János irányításával készülnek tovább.
Birkozas(1)
Birkozas(1)
A dorogi születésű szakember maga is jeles birkózó volt, 1998-ban világbajnoki ezüstérmet szerzett a svédországi Gävlében, a kötöttfogás 85 kg-os súlycsoportjában, amellett nyert szumó-világbajnokságot is. Testnevelőtanár, elismert nemzetközi bíró, aki ebben a minőségében több utánpótlás-világversenyen szerepelt. Az esztergomi terveket korábban már bemutattuk, most pedig arra kerestük a választ, hogyan folytatja Dorog a különválás után. „Az első és legfontosabb teendőnk az átadás-átvétel volt, hogy a szakosztály továbbra is zökkenőmentesen működjön – fest képet a helyzetről Kismóni. – Ez rendben lezajlott, folytathatjuk a munkát. A tavaly még Dorogon birkózó fiatalok három klubban – Budapesti Honvéd, Esztergomi BSE, Dorogi NC – versenyeznek, a távozók pedig elsősorban a kadet- és a juniorkorosztályból kerültek ki. A serdülő- és diákkorcsoportban ugyanakkor szép számmal maradtak a gyerekek. Ezekben a korosztályokban akadnak ígéretes sportolóink, de a világversenyekre mostanában jóval kevesebb doroginak lesz esélye eljutni, mert kevesen vagyunk a felsőbb korcsoportokban. Igaz, ez csak átmeneti állapot, hamarosan beérnek a fiatalok.” A szakember arról szerényen hallgat, hogy a kevesek közé tartozik két fia, Botond és Móric is. Mindkettő indult már kadetvilágversenyen, Botond ráadásul 2015-ben vb-bronzérmet nyert. „A megmaradt csoportokban sok fiatal készül, nem ritkán ötvenen vagyunk egy edzésen. A célunk az, hogy a gyerekek minél többet fejlődjenek, amihez szükség van a nemzetközi megméretésekre is. Jó kapcsolatokat ápolunk külföldi klubokkal, több meghívást is kaptunk a következő időszakra. Amellett mi is szervezünk edzőtáborokat.” A jó kapcsolatok ápolását az is elősegíti, hogy már hatodik éve rendezik meg Dorogon a Fekete Gyémánt-kupa kadet és junior kötöttfogású nemzetközi versenyt. Az idei viadalra tizenhat országból érkeztek birkózók, így rekordlétszámot regisztráltak. A magyarok nagyszerűen helytálltak, összesen hét aranyérmet tartottak otthon. Az esemény pikantériáját az adta, hogy korábbi és jelenlegi dorogiak olykor egymással kerültek szembe. „A fiatalok továbbra is barátkoznak, de egészen biztosan nekik is fura ez a helyzet. Úgy vélem, normális a kapcsolat a maradók és a távozók között, ami mindenképpen örömteli. A versenyrendezés jól sikerült, akárcsak az azt követő edzőtábor, amelynek a keretében hatvanegy fiatalnak tarthattam edzéseket. Egymást érik a feladatok, van dolgunk bőven. Eddig flottul megy a munka, a kollégáim is nagy elánnal dolgoznak. Szeretnénk olyan légkört teremteni, amelyben a versenyzők mellett a szülők is jól érzik magukat, s úgy érzem, ebben is jó úton járunk.”