UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-03-21 11:04

Egyre jobb lapjárás

Az utánpótlás-nevelés a szívügye a hazai bridzsszövetségnek, amely amellett, hogy az iskolákban népszerűsíti a versenyszerűen is űzhető, világszerte népszerű játékot, a fiatalokat a sportágat kedvelő nagyszüleik társaságában is várja.

Lakner Gábor A mai formájában közel százéves történelemmel büszkélkedő bridzs az első világháborút követően terjedt el Magyarországon, és népszerűsége ma is töretlen. Ez ugyanis egyike azon kevés kártyajátéknak, amelyet versenyszerűen is lehet űzni. Olyannyira, hogy 1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai sportnak minősítette, és 2002-ben bemutató számként debütált is a téli játékokon.

Bridzs(1)
Bridzs(1)
A sportág többnyire az idősebb korosztály kedvence, ami annak fényében természetes, hogy a komoly tapasztalatot igénylő játékban a versenyzők általában negyven-ötven éves korukban érnek a csúcsra. Napjainkban azonban világszerte egyre fiatalabb korban kezdenek megismerkedni a sportággal a játékosok. Így van ez Magyarországon is, és ebben nagy szerepe van a hazai szövetségnek. „A bridzs izgalmas, élményekkel teli, szórakoztató játék, amely nagyon sok képességet fejleszt, és a tanulásban is segít. Ennek ellenére nem könnyű népszerűsíteni, mert rendkívül komplex sport, amelyet sok időbe telik elsajátítani – mondja Kovács Gergely, a szövetség elnökségének tagja. – Az a kérdés, hogy a felgyorsult világban a fiatalok – még ha tetszik is nekik a játék – hajlandók-e ennyi időt és energiát belefektetni.” A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki megszereti a bridzset, azt utána el sem lehet tiltani a játéktól. Azért, hogy minél több fiatalhoz eljusson a sportág, a szövetség ott van az általános iskolákban és a gimnáziumokban, mi több, unokabridzs-programot is indítottak, amelyben a gyerekek a játékot űző nagyszüleik társaságában tehetik meg az első lépéseket. „Ahhoz, hogy legyen utánpótlásunk, nekünk kell a fiatalok után mennünk, maguktól legfeljebb a bridzsező szülők gyerekei érkeznének hozzánk, az pedig messze nem elegendő – folytatja Kovács. – A játékosok nagy része persze így is idős, hiszen ők érnek rá leginkább. Ugyanakkor szerencsére jönnek a fiatalok is, bár ott még nem tartunk, mint Lengyelország vagy Izrael, ahol nagyszerűen felépített utánpótlás-program működik. Ám a cél adott, erre a szintre szeretnénk mi is eljutni.” Azt, hogy egyre fiatalabb korban kezdik a játékosok a sportágat, jól jelzi: úgy négy évtizede még 35 év volt az utánpótlás-kategória felső korhatára, most pedig már Európa-bajnokságot rendeznek U15-ös és U25-ös korosztályban, világbajnokságot pedig az U16-os és U26-os versenyzőknek (a bridzs-szakágban a többi sportágtól eltér az utánpótlás-korosztályok rendszere, éppen azért, hogy a fiatalok kezdetben elsősorban a hasonló korú versenyzők között méressék meg magukat, s az "ifikorból" kilépve ne zuhanjanak azonnal a tapasztalt "öregek" mély vízébe – a szerk.). A kontinensviadalról az első hat helyezett kvalifikál a vb-re, ez a bravúr pedig legutóbb két magyar csapatnak is sikerült. Az idei Eb-t Szlovákiában rendezik, ahol természetesen a magyar fiatalok is ott lesznek, s talán a két évvel ezelőtti sikereket is felülmúlják.