UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-03-21 15:17

Zalai példa

Zalaegerszegen az élvonalbeli férficsapat vezetőedzőjének szerződésében rögzítették, hogy a hivatalos mérkőzésekre kötelező legalább egy, saját nevelésű U21-es játékost neveznie. Bencze Tamás támogatja az elképzelést, és egyáltalán nem teherként éli meg a feltételt.

Lakner Gábor A férfi NB I-es kosárlabda-bajnokságban szereplő Zalakerámia ZTE KK szerződést hosszabbított Bencze Tamás vezetőedzővel. A hír önmagában nem feltétlenül kapna helyet honlapunkon, elvégre mégiscsak felnőttgárdáról van szó. Amellett azonban már nem mehetünk el szó nélkül, amit Stárics Kornél ügyvezető nyilatkozott az 1+1 évre szóló szerződéssel kapcsolatban.

Bencze Tamás
Bencze Tamás
„Tamás munkájával a vezetés és az elnökség is elégedett, úgy gondoljuk, hogy az elvégzett munka látszik a csapat teljesítményén. Bízunk abban, hogy személye ismét garancia lesz arra, hogy korábbi zalai játékosokat tudjunk a ZTE-be csábítani. Szerződése tartalmazza azt is, hogy az elkövetkező években minimum egy, saját nevelésű, huszonegy éven aluli játékost neveznie kell a tizenkét fős keretbe a hivatalos mérkőzésekre. Remélem, hogy ez ösztönzőleg hat az utánpótlás-játékosokra.” A kezdeményezés mindenképpen dicséretes, hiszen az élvonalban rendkívül kevés fiatal játékos szerepel. Az utánpótlás-nevelést a szívén viselő vezetőedzőtől azt is megtudtuk, hogy korábbi szerződésében is volt ilyen záradék, amit egyáltalán nem teherként él meg. „Az előző években is ennek szellemében dolgoztam, és a korábbi csapataimnál is jellemző volt, hogy lehetőséget adtam a fiataloknak. A filozófiám része, hogy az utánpótláskorú játékosokat bevessem az élvonalban, elvégre ezért neveljük őket. Ebből a korosztályos válogatottak is profitálnak, másrészt a helyi kötődés is fontos, a szurkolók jobban tudnak azonosulni a csapattal” – mondja honlapunknak Bencze Tamás. A kitétel ráadásul saját nevelésű játékosokra vonatkozik, máshonnan szerződtetett fiatalokkal nem teljesíthető a kvóta. Már csak az a kérdés, hogy a zalai utánpótlásban lesz-e ehhez elegendő játékos. A vezetőedző szerint igen. „Az U20-as csapatban jelenleg nincs válogatott szintű játékosunk, az U18-as korosztályban azonban vannak tehetségeink, akik közül nyugodt szívvel tudunk választani. A jelenlegi U16-osok között is látok olyan fiatalokat, akiket két év múlva be lehet dobni a mély vízbe. Szóval vannak olyan játékosok a zalai utánpótlásban, akikre lehet építeni az NB I-ben is.” A lehetőség tehát adott, már csak a fiatalokon múlik, élnek-e vele.