UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-03-22 12:35

A régió legjobbjai

Négy napon át két korosztályban tíz csapat vetélkedik Székesfehérváron az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) regionális döntőjében. Az U15-ös és U17-es fiúk a sorozat szuperdöntőjéért küzdenek.

L. G. Két korosztályban négy magyar csapat lép parkettára Székesfehérváron az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) regionális döntőjében. Az U15-ös és U17-es fiúk csütörtöktől vasárnapig viaskodnak a Vidámparki-tónál található MKOSZ-teremben, valamint az Alba Regia Sportcsarnokban. Előbbi helyszínen, az MKOSZ-teremben csak csütörtökön pattog a labda, ugyanis aznap az Alba Fehérvár felnőttegyüttese bajnoki mérkőzést vív a Gáz utcában. Emiatt az utánpótlás-seregszemle résztvevői csak péntektől teszik át székhelyüket a belvároshoz közeli kosaras centrumba.

U15-ös EYBL Sopron
U15-ös EYBL Sopron
Az U15-ös korosztályban a házigazda Alba Fehérvár mellett a Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI, a horvát Cibona Zagreb, a szerb KK Mladost Zemun és a szlovén KK Grosuplje méri össze erejét. Az U17-esek mezőnyében  a vendéglátó Alba Fehérvár, a Megyeri Tigrisek és a Rátgéber Akadémia közös csapata, a cseh USK Praha, az olasz Lido di Roma Basket és a finn BC Muki játékosai lépnek parkettre. Mindkét korosztályból az első két helyezett jut el a sorozat szuperdöntőjébe, az U15-ösökét Litvániában, az U17-esekét Lettországban rendezik meg április végén. „A játékosaim tisztességgel, becsülettel dolgoznak, biztosra veszem, hogy a hétvégén is mindent megtesznek a sikeres szereplés érdekében. Aztán kiderül, ez mire lesz elegendő.  – mondja az Alba U15-ös csapatát irányító Hegedűs Péter. – A csapatunkban nemcsak 2002-es, hanem fiatalabb, 2003-as születésű gyerekek is vannak, fontos, hogy ők is nemzetközi mérkőzéseken lépjenek pályára, erre kiváló alkalom nyílik a hazai rendezésű viadalon. Két vendégjátékos kap lehetőséget együttesünkben, egyik Szegedről, a másik Miskolcról, velük kapcsolatban nem titkolt célunk, hogy a folytatásban a fehérvári utánpótlásban pattogtassanak.” „Tavaly rendezőként játszhattunk döntőt, az idén azonban a pályán vívtuk ki a lehetőséget. A csapatunk egy évvel fiatalabb a kadetkorosztály felső korhatáránál, így nekünk ebben az évadban az EYBL volt a fő célunk, amit a fiúk meg is értettek, és mindent megtettek a jó szereplésért – mondja Cserfalvi István, a debreceniek U15-ös gárdájának edzője. – A döntőben kemény ellenfelek várnak ránk, ha szoros meccseket játszunk, esetleg egyet-kettőt meg is fogunk, az már nagyon jó eredmény lenne. Azért vállaltuk a nemzetközi szereplést, hogy jövőre jobbak legyünk, és amikor ezek a fiúk lesznek a vezető korosztály a kadetek között, még többet tudjanak a kosárlabdából.” A Megyeri Tigrisek és a Rátgéber Akadémia közös U17-es együttese komoly játékerőt képvisel, a csapat pedig megcélozza a szuperdöntőt, de a házigazda Alba sem akar lemaradni. A fehérvári U17-eseket edző Peresztegi Nagy Ákos elmondta, a finn Mukival és a cseh Prágával már találkoztak, és akkor szoros vereségeket szenvedtek. Reméli, hazai pályán sikerül győzedelmeskedniük. „Úgy gondolom, hazai pályán a finneket és a cseheket jó játékkal legyőzhetjük, de természetesen jó szereplést várok a többi rivális ellen is. Az U15-ös és az U17-es korosztály számára ez a torna plusz lökést adhat a bajnoki folytatás előtt. Biztosra veszem, csapataink hétvégi mérkőzései segítenek a hazai bajnokságban kitűzött céljaink elérésében.” A négynapos torna részéletes programja megtalálható az EYBL honlapján.