UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-03-22 17:34

Kettéosztott kötöttfogás

A kötöttfogású birkózóválogatott egyik fele a hét végi Magyar Nagydíjra, a másik fele pedig a jövő heti U23-as Európa-bajnokságra készül. Mivel a két szombathelyi verseny egymást követi, így a versenyzők ezúttal csak az egyiken tudnak részt venni.

Lakner Gábor Szombathely bő egy hétre a birkózás fővárosa lesz, hiszen a hétvégi felnőtt kötöttfogású Magyar Nagydíj – egyben Polyák Imre-emlékverseny – után keddtől vasárnap a vasi megyeszékhelyen rendezik meg az U23-as Európa-bajnokságot. Előbbire 20 országból 124, utóbbira 35 országból 368 versenyző adta le a nevezését. Mivel a két versenyt – egy nap szünettel – egymás után rendezik meg, így ketté kellett osztani a kötöttfogású válogatottat, hiszen aki indul az U23-as Eb-n, az nem tud részt venni a Magyar Nagydíjon. „Az Eb-résztvevők távolmaradása valóban gyengíti a Polyák Imre-emlékverseny mezőnyét, hiszen a korosztály java már bőven tagja a hazai felnőtt élvonalnak. Sike András szövetségi kapitány úgy osztotta el a csapatot, hogy mindkét versenyen vannak éremesélyes versenyzőink”- mondja a helyzetről Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke.

Sike
Sike
A kapitány szerint nem volt nehéz dolga, hiszen aki részt vett a kvalifikációs versenyeken, és jól is szerepelt azokon, az egyértelműen indulni szeretett volna az U23-as Eb-n. Hazai világversenyen szerepelni ráadásul mindig nagy motivációt jelent. „A Magyar Nagydíjon egyrészt az U23-as korosztálynál idősebbek lépnek szőnyegre, másrészt fiatalabbak is. Utóbbiaknak egyértelműen a tapasztalatszerzés a cél, a jó szereplést elsősorban a tapasztalt birkózóktól várom – teszi hozzá Sike András. – A Magyar Nagydíjon négy-öt éremre számítok, az U23-as kötöttfogásúaktól pedig egy-két medálra, és bízom benne, hogy mindkét versenyen lesz az érmek közt arany.” A kapitány hozzátette, jelenleg a felnőtt és az U23-as válogatott tíz ország képviselőivel együtt Tatán edzőtáborozik, ahol már a harmadik hetet tölti. A külföldi edzőpartnerek rendkívül sokat segítenek, így igazán tartalmasan telik a közvetlen felkészülés. A válogatott egyébként decemberben kezdte meg a közös munkát, és a nemzetközi versenyek mellett Fehéroroszországban is edzőtáboroztak. Sike András szerint kifejezetten jól sikerült a felkészülés, már csak az előadás van hátra. Kíváncsian várjuk. A Magyar Nagydíjra nevezett hazai birkózók névsora ITT, míg az U23-as Eb-résztvevők listája ITT található.