UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2017-03-26 19:25

Fair play, fiataloknak

Akárcsak az elmúlt évek ötkarikás eseményein, a közelgő nyári győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is hangsúlyt helyeznek a fair play szellemiségének népszerűsítésére – jelentette ki dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság vezetője.

MOB/UP-info „A Nemzetközi Fair Play Bizottság megkülönböztetett figyelemmel készül a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra" – szögezte le a budapesti végrehajtó bizottsági ülését követően a szervezet elnöke, dr. Kamuti Jenő. A bizottság valamennyi ötkarikás eseményen aktív jelenlétre törekszik, kiemelt célja, hogy a fiataloknak is bemutassák a becsületes játék, a tisztességes sport, a fair play szellemiségét. eyofA fair play nemzetközi szervezetének végrehajtó bizottsága március 24-25-én tartotta Budapesten az ülését. A megbeszélésen elhangzott, hogy tavaly a lillehammeri téli ifjúsági olimpián, valamint a riói nyári ötkarikás játékokon is felállítottak fair play-standot. Folytatva a kitűnő kapcsolatot az olimpiai mozgalommal, a győri EYOF-on igyekeznek népszerűsíteni a fair playt. Az ország legnagyobb idei olimpiai eseményére több programmal készülnek, együttműködésben az Európai Fair Play Mozgalommal, a MOB-bal, valamint a házigazdával, Győr városával. „Büszke vagyok rá, hogy Magyarország ad otthont az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak, amelyre ötven országból érkeznek versenyzők. A résztvevő ifjú sportolók száma várhatóan kétezer-ötszáz lesz, és akkor még nem beszéltünk a majdnem ugyanannyi önkéntesről, akik nagy része szintén a fiatalabb generációkból kerül ki. Többek között ezért is megkülönböztetett figyelemmel és színes programokkal készülünk hazánk eddigi egyik legnagyobb sporteseményére” – tért ki a júliusban rendezendő EYOF-ra Kamuti. 2016 októberében Bécsben közgyűlést rendezett az Európai Fair Play Mozgalom (EFPM). Kamuti az EYOF-ra akkor is külön kitért, mondván, konferenciát szerveznénk az ifjúsági fesztivál idejére. A Nemzetközi Fair Play Bizottság ifjúsági korosztályra irányuló kiemelt figyelmét mutatja, hogy a szervezet eddig minden eddigi ifjúsági olimpián is jelen volt. A standot a 2016-os lillehammeri, téli játékokon Thomas Bach, a NOB elnöke is meglátogatta. A győri EYOF-on július 23-29-én 14-18 éves fiatalok mérkőznek, mintegy 2500-an (kísérőikkel, edzőkkel, orvosokkal, sportszakemberekkel együtt nagyjából 3600-an érkeznek az olimpiai faluba). Hét egyéni és három csapatsportágban összesen 760 érem talál gazdára; a kajak-kenu, az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna és az úszás kerül a programba. Az olimpiai fesztiválon 461 bíró vezeti a küzdelmeket; a szervezők hozzávetőleg félezer VIP-vendéget várnak; az esemény népszerűségét jelzi, hogy idáig 2700 önkéntes jelentkezett munkára. Az EYOF az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye. A magyar csapat 152 fős lesz, vezetője dr. Bartha Csaba, a MOB főtitkára. A magyarok a rendező ország jogán minden sportágban indulhatnak. Az eseményről a MOB és az esemény hivatalos honlapján informálódhatnak.

Fél év a rajtig | UtánpótlásSport

Minden idők legnagyobb csapatával, több mint 150 fővel vesz részt a magyar küldöttség a július 23-án kezdődő győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). Az előkészületek az ütemterv szerint haladnak, ráadásként májusban az olimpiai láng is megérkezik Rómából Magyarországra. reb * Száznyolcvan nap - ennyi van hátra Magyarország első ötkarikás eseményéig.