UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2017-03-28 17:20

Túl a harmadikon

A magyar utánpótláskorú karatéták Pozsonyban az érmek mellett a világbajnoki kvalifikációért is küzdöttek. Több kategóriában már eldőlt a részvétel, de azért maradt nyitott kérdés a májusi magyar bajnokságra is.

L. G. Körvonalazódik a korosztályos világbajnoki részvételre esélyes karatékák névsora a Pozsonyban megrendezett Grand Prix Slovakia nemzetközi versenyt követően. A kadet, junior és U21-es korosztálynak ez volt a harmadik kvalifikációs versenye a szamobori viadal és a Tatami-kupa után, az utolsó megméretés a május 28-ai magyar bajnokság lesz.

Sterck Laura 2
Sterck Laura 2
A hivatalos kategóriákban – amelyekben vb-t rendez a világszövetség, a WKF – az utánpótláskorú versenyzők közül György Dániel, Czagány Dóra, Fehér Péter, Csató Dániel és Bihary Boglárka jóvoltából hét magyar aranyérem született. Bravúros teljesítménnyel két különböző korosztályban is dobogón tudott végezni Sterck Laura, Klement Kármen és Fehér Péter. A 14 éven aluliak is kitettek magukért, így a magyarok összesen 13 első, 15 második és 17 harmadik hellyel a házigazda szlovákok mögött a második helyen végeztek az éremtáblázaton. A mieink rendkívül erős mezőnyben álltak helyt, hiszen huszonegy ország közel ezerötszáz sportolója lépett tatamira Pozsonyban. Büchler Zsolt utánpótlás-kapitány teljes mértékben elégedett volt a látottakkal: „Örömteli, hogy ekkora versenyen is az éremtáblázat élmezőnyében tudunk végezni, mindenképpen látszik a fejlődés. A két korosztályban is dobogós magyarok külön dicséretet érdemelnek. Sterck Laura katában nagyszerűen versenyzett, amelyben szlovákok nagyon erősek, mégis egyedül annak köszönhető, hogy a felnőttek döntőjében nem nyert, és az U21-esek között nem jutott döntőbe, mert azért lejtett a pálya a hazai versenyzők felé...” A kapitány egyre közelebb kerül a világbajnoki keret kihirdetéséhez, de azért akadnak kategóriák, amelyekben ez csak a magyar bajnokság után történik meg. „Egyesekben már három verseny után eldőlt, ki utazhat az októberi tenerifei világbajnokságra. Az U21-esek között katában Sterck Laura, kumitében Czagány Dóra, György Dániel vagy Tamás Ferdinánd helye például már biztos, és több esetben is csupán matematikai az esély az előzésre. A kadetek és a juniorok mezőnyében még képlékeny a helyzet, de azt már mindenhol látjuk, ki az a két versenyző, aki eséllyel pályázik a világbajnoki részvételre.” A magyar karatésok legközelebb Dubajban lépnek tatamira, ahol az évad harmadik Premier Leauge-versenyét rendezik meg, Párizs és Rotterdam után. Ezúttal öt versenyzőnk, köztük két utánpótláskorú fiatal méreti meg magát: Sterck Laura mellett Tamás Ferdinánd küzd meg a világ legjobbjaival.