UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-03-29 21:07

Bende csillogó ezüstje

A még csak tizenkilenc éves Tóth Bendegúz, azaz Bende döntőbe jutott, végül ezüstérmet nyert a szombathelyi U23-as birkózó Európa-bajnokság második szabadfogású napján a 86 kg-ban. A fogásnem nyolc aranya négy országba került, a pontversenyt az oroszok nyerték, a magyar csapat hetedik lett.

Szekeres István A szabadfogás kínos első napja után felderült az ég a szombathelyi Arena Savaria, az U23-as Európa-bajnokság színhelye fölött. A nyomasztó rajt után, amikor hét meccsből csak egyet nyertek meg a mieink, szerdán tízből ötöt, Tóth Bendegúz (86 kg) érmet szerzett, de a három társa is befért az első tízbe: Vida Csaba (70 kg) hetedik, Kardos Róbert (61 kg) nyolcadik, Nagy Mihály (125 kg) pedig kilencedik lett. Az már az első napon is feltűnt, hogy a versenyzőink állóképessége teljesen rendben van, a hiányosságok a robbanékonyságban és a szabadfogású technikában szúrtak szemet. A – tegyük hozzá: kiváló képességű – ellenfelek úgy kapkodták ki nagy lendülettel a mieink alól a fél lábukat, ahogy tetszett, abból pedig pontözön zúdult ránk. A második napon a fenti képletet Tóth Bendegúz fényesen igazolta.

Az U23-as Eb-k első magyar ezüstjének szerzője, Tóth Bendegúz a dobogó második fokán Fotó: MBSZ
Az U23-as Eb-k első magyar ezüstjének szerzője, Tóth Bendegúz a dobogó második fokán Fotó: MBSZ
Az elődöntőben az azeri Kanan Alijev gyorsan levitte, bebillentette (0-4, ajjaj!...), aztán orsóval próbálkozott, de Bende hárította. Az azeriek challenge-et kértek, de simán elbukták, így az eredmény a büntetőponttal 1-4 lett. Jött a második három perc, amelyet a magyar kezdett levitellel (3-4). Aztán jól láthatóvá vált a kiváló állóképesség, Bende űzte-hajtotta az ellenfelét, aki valósággal megrogyott. Megintették, 4-4. A hátralévő ötven másodperc két huszáros rohamot hozott, s már 8-4, ide. Néhány másodperccel a vége előtt az ESMTK versenyzője – az esetleges nagyobb akciót megelőzendő – engedélyezett az azerinek egy mindössze két pontos mögékerülést, és 8-6-ra megnyerte a meccset. A fináléban az ellenfél a török Murat Ertürk, az ankarai Şekerspor versenyzője volt, aki májusban lesz 23 éves, eddig bronzérmeket szerzett a világversenyeken, U23-as Eb-n, junior világ- és Európa-bajnokságon. Ő is le akarta rohanni, a magyart, és – sajnos – sikerült is. Noha az első kemény kísérletet, amelynek célja mögékerülés volt, Bendegúz még kivédte, de a török aztán kar- és lábkulccsal a hátára fordította, és a vezetőbírónő leütötte a tust. Bende azt mondta a fájón rövid finálé után, hogy előzetesen nem ismerte az ellenfelét, majd a mérkőzésről azt: „Az elején egész jól védekeztem, de aztán belementem egy kockázatos szituációba, ami hiba volt. Lehet, hogy kicsit hamar leütötték a tust, de hát az a tus, amit a bíró megad. Ettől függetlenül ez az eddigi pályafutásom csúcsa, most pedig a junior Eb-re és vébére készülök, hiszen a még a korhatáron belül vagyok.” Annál is inkább értékesebb a szombathelyi ezüst! A szabadfogásban 29 ország 116 birkózója indult, a nyolc aranyból hármat vittek el a grúzok, kettőt-kettőt az azeriek és a törökök, és csak egyet az oroszok, akik azért így is elsők lettek a pontversenyben. Várhatóan népesebb lesz a kötöttfogású mezőny, mert a szabadtól a posztszovjet és a török túlerő többeket távol tart. Csütörtökön azonban előbb még a hölgyek kezdik meg a kétnapos küzdelmüket az Arena Savariában.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOMBATHELY 2. versenynap: szabadfogás 61, 70, 86, 125 kg A nap magyar szereplői 61 kg (14 induló): Kardos Róbert (Dunaferr SE). 70 kg (15): Vida Csaba (Csepeli BC). 86 kg (15): Tóth Bendegúz (ESMTK). 125 kg (11): Nagy Mihály (Sziget SC) A magyar versenyzők mérkőzései Selejtező. Kardos–Carlos Alvarez Iglesias (spanyol) 10-5. Vida–Behar Mamuti (macedón) tus az 1:01. percben, 4:0-nál. Tóth–Alejandro Canada Pancorbo (spanyol) 8-2. Negyeddöntő. Gadzsimurad Rasidov (orosz)–Kardos 10-0, technikai tus a 3:49. percben. Szurho Rasidhanov (fehérorosz)–Vida 11-1, technikai tus az 1:50. percben. Tóth–Stefan Reichmuth (svájci) 9-0. Kamil Kosciolek (lengyel)–Nagy 3-1 Elődöntő. Tóth–Kanan Alijev (azeri) 8-6 Vigaszág. Randy Vock (svájci)–Kardos 10-0, technikai tus a 4:05. percben Döntő. Murat Ertürk (török)–Tóth tus a 0:57. percben, 4-0-nál A nap Európa-bajnokai és a magyar versenyzők helyezése 61 kg: Gadzsimurad Rasidov (Oroszország)…, 8. Kardos Róbert 70 kg: Gadzsimurad Omarov (Azerbajdzsán),… 7. Vida Csaba 86 kg: Murat Ertürk (Törökország), 2. TÓTH BENDEGÚZ (MAGYARORSZÁG) 125 kg: Geno Petriasvili (Grúzia),… 9. Nagy Mihály Pontverseny: 1. Oroszország 61 pont, 2. Grúzia 60, 3. Törökország 58,… 7. Magyarország 31

Amit eddig írtunk az U23-as Eb-ről: Szombathelyi szőnyegeken (előzetes) 1. versenynap: szabadfogás 57, 65, 74, 97 kg Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.