UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-03-29 18:46

Nyolcak csatározása

Kialakult a legjobb nyolc mezőnye a fiú és leány kézilabdázók országos serdülőbajnokságában. A megváltozott lebonyolításnak köszönhetően az előző évekhez képest szorosabb meccseket vívtak a csapatok, de még így is akadtak igen nagy különbségű sikerek.

reb Hogy összegezzük a 2016-2017-es idény eddigi tapasztalatait, érdemes felidézni, mennyiben is változott a serdülő-kézilabdabajnokság lebonyolítása a korábbi évekhez képest. Azelőtt az összes csapat egy sorozatban indult, ami miatt gyakran szakmailag nehezen értékelhető, nagy különbségű eredmények születtek, s a legjobb csapatok kis túlzással az országos döntőig nem vívtak kemény csatákat, legalábbis nagyon keveset.

pick
pick
Tavaly ősztől azonban kiemelt bajnokságot indítottak az NB I-ben szereplő férfi- és női csapatok utánpótlás-alakulatainak (illetve annak, aki nevezett rá), és keleti, valamint nyugati csoportban zajlott a versengés (a kiemelt mellett nyílt serdülőbajnokság is folyik). A két divízió első négy helyezettje a korábbi országos döntőkkel ellentétben ezúttal rájátszásban határoz a bajnoki címről, míg az 5-8. és a 9-12. helyen végző csapatok szintén összecsapnak a másik csoport hasonló helyezettjeivel, így alakul ki a 24 csapatos bajnokság végeredménye. Az együttesek mindenütt az összes pontjukat viszik magukkal a rájátszásba. A fiúk keleti szakaszában a 22. fordulóban 21-szer nyert a Pick Szeged, de a Balmazújváros is csupán egy vereséget számlál, így 42, illetve 40 ponttal lépett tovább a rájátszásba. Harmadikként a Békés-Drén (30), negyedikként az Eges SBS Eszterházy (30) végzett. Nagy különbségű győzelmek persze itt is akadtak, a tabella utolsó helyén végző Cegléd többször is nagy pofonba szaladt (előfordult, hogy a ceglédiek nem lőttek kétszámjegyű gólt az aktuális meccsen). A másik oldalon igen erős nyugati csoport alakult ki, így fordulhatott elő, hogy a jeles utánpótlás-neveléssel büszkélkedő klubok, mint az FTC-Pensio (5.) vagy a Grundfos Tatabánya (8.) nem lépett tovább, a legjobb nyolc közé. A versengést a Balatonfüred nyerte (40 pont), következett a NEKA (37), a Telekom Veszprém (32) és a Pler-Budapest (31). A legjobbak rájátszása kedden kezdődött el, a Balmazújváros 27-24-re verte a Balatonfüredet. A lányoknál az FTC-Debt Invest véghezvitte a bravúrt, hogy száz százalékos teljesítménnyel zárta az alapszakaszt, azaz a maximális, 44 ponttal lépett tovább. Második a DVSC (37), harmadik az MTK Budapest (33), negyedik az EUbility Group-Békéscsaba lett (29). Nyugatról három neves rivális érkezett: a Győri ETO is csupán egyszer kapott ki, így lett nyugati első (42 pont), sorrendben a NEKA (40), a Dunaújvárosi Kohász (38) és a Bajnok Nemesvámos (27) léphet a legjobb nyolc közé. Noha az utánpótlásban nem az eredményesség az elsődleges, ráadásul sok tényező befolyásolja a teljesítményt, nem lehet nem észrevenni: a fiúk és lányok keleti és nyugati alapszakaszát nézve a tabella alján végzők itt ríttak ki leginkább a mezőnyből: a 11. Budaörs -380, az utolsó Érd -404-es gólkülönbséggel zárt. A lányok már egy héttel ezelőtt elkezdték a rájátszást, jelenleg az FTC vezet a Győr és a NEKA előtt. Az eredményeket ezen a felületen érhetik el. Egyéb korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.