UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-04-07 10:46

Bambuszkardosok Zsámbékon

A hét végén már 24. alkalommal rendezik meg az abszolút kezdő kendósok versenyét, a Szakura-kupát, amely nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai régió egyik legrangosabb junior- és gyermek-, illetve 1. dan alatti felnőttversenye is.

Aranyossy Áron Mostanra nemzetközi eseménnyé vált a Szakura-kupa, amelyet a Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub hozott létre 1994-ben, hogy lehetőséget biztosítson a rövid ideje kendózóknak, hogy a tudásukat azonos szintű ellenfelekkel tegyék próbára. A klubot a kendo, az iaido és a japán kultúra hagyományainak ápolása és népszerűsítése érdekében hozták létre. Pénteken még „csak” közös edzések vannak, a verseny szombaton és vasárnap zajlik. A tavaly óta Zsámbékon rendezett klubversenyre idén húsz csapat nevezett, a hét magyar mellett lengyel, szerb, horvát, osztrák, svéd, angol és szlovén egyesület érkezik. Összesen 181 versenyzőt neveztek.

Forrás: budapestkendo
Forrás: budapestkendo
A rendezvény neve a japán cseresznye szóból (szakura) ered, Japánban ugyanis a cseresznyevirágok megjelenése külön ünnepnek számít, a tavasz valamint az élet kezdetének a jelképe is. A kezdő kendósoknak létrehozott esemény emiatt zajlik tavasszal, és ezért kapta a Szakura-kupa nevet. Három kategóriában vívnak hétvégén a résztvevők. Az úgynevezett kihon versenyszám voltaképpen technikai megmérettetés, ebben nem egymással vívnak a résztvevők, hanem a bemutatott technikai elemek alapján a bírók döntik el, ki jut tovább. Jellemzően ebben a számban azok indulnak, akik még nem ismerik elég jól az alapokat ahhoz, hogy páncélt kapjanak, ami kötelező védőfelszerelés (hogy ki mikor kap páncélt, arra nincs szabály, általában az edző dönti el.) A junior-kategóriában három korosztályban fiúk és lányok vegyesen vívnak, míg a felnőttek már külön női és férfi mezőnyben versenyeznek. Azok a versenyzők, akik nem kihonban indulnak, csapatban és egyéniben küzdenek meg egymással, szó szerint, hiszen ők már egymással vívnak, és minden összecsapásban az győz, aki először tud két pontot szerezni (egy szabályos vágás egy pontot ér). Egyéb korosztályos hírek KENDÓBAN a sportági aloldalunkon.